Hehe, za 2 dychy bym nie kupił. Ta kępa Noto kosztowała 12złkatrina26 pisze:Chyba żartujesz tylko tyle? Myślałam że ok 20złNie dam rady się na razie wybrać raczej
Ale może coś wymyślę. Dzięki
Moja kolekcja kaktusów i sukulentów - Artur89
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja kolekcja na początek
- katrina26
- 1000p

- Od: 14 sie 2008, o 12:44
No to fajne ceny. Gratuluję bo fajnie zakupy. 
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kaktus - palec z fioletowym kwiatem to hybryda Chamaecereus silvestrii x Lobivia tiegeliana.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Artur a ja znów za Tobą nie nadążam ale muszę przyznać, że piękności pokazujesz
Echinopsis ancistrophora pieknie Ci zakwitł i fotki równie udane jest co oglądać. Tyle ładnych nowych nabytków, że nic tylko Gratulować
Jak bedziesz miał jakieś malutkie odrosty na zbyciu to zaczne sie ładnie uśmiechać
Jak bedziesz miał jakieś malutkie odrosty na zbyciu to zaczne sie ładnie uśmiechać

Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
Gratuluję nowych nabytów 
-
ana777
- 200p

- Od: 1 kwie 2010, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ehhh nie nadążam za Tobą ;p
Takie ładne za taka cenę!! Gratuluję...
No proszę - to ja wczoraj byłam w Obi co by sobie humor polepszyć a tam nic, posucha!! A się okazuję, że nie do tego sklepu pojechałam... sniff
Ty to masz nosa! 
Takie ładne za taka cenę!! Gratuluję...
No proszę - to ja wczoraj byłam w Obi co by sobie humor polepszyć a tam nic, posucha!! A się okazuję, że nie do tego sklepu pojechałam... sniff
Pozdrawiam, Ania.
- Artur89

Dzięki za odwiedziny
Tomek - tobie dzięki za poprawną identyfikację. U wyroczni tez dowiedziałem się, że ta roślina ma coś wspólnego z rodzajem Lobivia. Znalazłem tez Chamaelobivia sylvestrii cv. Viola, jednak nie byłem pewny wiec się nie wychylałem
Dzisiejsza wizyta na balkonie...
Chamaecereus sylvestrii forma bezchlorofilowa; Tu dowód na potwierdzenie twierdzenia, że "kwiaty to przekształcone pędy". Widać młody pęd, który przekształcił się w pąk
Teraz zamiast mnóstwa nowych pędów będę mieć sporo kwiatów

Aylostera deminuta lada dzień bedzie miała kwiatowy kobierzec

a tu zbawienne działanie słońca - piękne sztylety xD (tj. ciernie)

Opuntia od Kamili - musiałem pokazać, że dobrze nią zajmuje
Jutro wsadzam ją do wiekszej donicy.

Weingartia jakaś tam
- również doszła do wniosku, że przydałoby zrobić przyjemność właścicielowi i zakwitnąć
Na chwile obecną ma 14 pąków.

Echinopsis subdenudata czeka na pełne słońce by ruszyć z tworzeniem 'rurki'

Na koniec uratowane Epiphyllum.
Epiphyllum

chmara3- co do odrostów to myślę, że sie jakieś znajdą
Tomek - tobie dzięki za poprawną identyfikację. U wyroczni tez dowiedziałem się, że ta roślina ma coś wspólnego z rodzajem Lobivia. Znalazłem tez Chamaelobivia sylvestrii cv. Viola, jednak nie byłem pewny wiec się nie wychylałem
Dzisiejsza wizyta na balkonie...
Chamaecereus sylvestrii forma bezchlorofilowa; Tu dowód na potwierdzenie twierdzenia, że "kwiaty to przekształcone pędy". Widać młody pęd, który przekształcił się w pąk

Aylostera deminuta lada dzień bedzie miała kwiatowy kobierzec

a tu zbawienne działanie słońca - piękne sztylety xD (tj. ciernie)

Opuntia od Kamili - musiałem pokazać, że dobrze nią zajmuje

Weingartia jakaś tam

Echinopsis subdenudata czeka na pełne słońce by ruszyć z tworzeniem 'rurki'

Na koniec uratowane Epiphyllum.
Epiphyllum

chmara3- co do odrostów to myślę, że sie jakieś znajdą
- katrina26
- 1000p

Ależ Ci wszystko pięknie pączkuje, dobrze się nimi zajmujesz 
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Generalnie Chamacereus silvestrii ma sporo wspólnego z rodzajem Lobivia, bo to przecież lobiwka jest. Obecnie panuje pogląd, że jest to forma lub odmiana Lobivia saltensis. Chamecereusowi najbliżej do L.saltensis v.multicostata. W typowym dla tej roślinki rejonie występowania czyli na północny wschód od miasta Tucuman w Argentynie znaleziono już wiele form L.saltensis v.multicostata o wydłużonych pędach, bardzo podobnych do naszych chamecereusów. Jedynie pewne różnice są w budowie kwiatka - dlatego cały czas jeszcze Chamaecereus/Lobivia silvestrii utrzymuje status oddzielnego gatunku. Zresztą wystarczy rzucik okiem na listę synonimów http://www.desert-tropicals.com/Plants/ ... ereus.html. No i fakt, że to się kundli z lobiwiami też nie jest bez znaczenia. Generalnie jest taka ogólna zasada, że jeśli dwa kaktusy są w stanie dać wspólną hybrydę to powinny należeć do jednego rodzaju. Ale oczywiście w wielu przypadkach się to nie zgadza.Artur89 pisze:Tomek - tobie dzięki za poprawną identyfikację. U wyroczni też dowiedziałem się, że ta roślina ma coś wspólnego z rodzajem Lobivia. Znalazłem też Chamaelobivia sylvestrii cv. Viola, jednak nie byłem pewny wiec się nie wychylałem![]()
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89

Dzięki Tomek za info
A teraz małe postępy... fotorelacja sprzed chwili (taki pomarańcz na zdjęciach bo akurat jest piękny zachód słońca-zalety zachodniego balkonu
)
Echinopsis multiplex, dzisiaj zostały przesadzone do bardziej odpowiedniego podłoża. Byłem mile zaskoczony gdy zobaczyłem ich bujne (jak na ich wymiary) bryłki korzeniowe
O ile mnie pamięć nie myli to dostałem je od chmara3

Crassula ovata od Kamili - w odpowiednim podłożu. Zrezygnowałem z Fukinagashi - grubosz wygrał (będzie kaskada).

Grudnik zakwitł. W sumie już nie robi na mnie piorunującego wrażenia

Parodia aureispina i jej pąki - już się nie mogę doczekać
To jej drugie kwitnienie w tym roku. Jak ją przyniosłem z Obi to miała tylko 3 kwiaty a u mnie 12-13 plus jeden co już przekwitł (o ile się nie mylę to będzie owoc).

I na koniec jakieś sukulenty - listki pozbierane z Praktikera (bo leżały bliskie padnięcia
)

A teraz małe postępy... fotorelacja sprzed chwili (taki pomarańcz na zdjęciach bo akurat jest piękny zachód słońca-zalety zachodniego balkonu
Echinopsis multiplex, dzisiaj zostały przesadzone do bardziej odpowiedniego podłoża. Byłem mile zaskoczony gdy zobaczyłem ich bujne (jak na ich wymiary) bryłki korzeniowe

Crassula ovata od Kamili - w odpowiednim podłożu. Zrezygnowałem z Fukinagashi - grubosz wygrał (będzie kaskada).

Grudnik zakwitł. W sumie już nie robi na mnie piorunującego wrażenia

Parodia aureispina i jej pąki - już się nie mogę doczekać

I na koniec jakieś sukulenty - listki pozbierane z Praktikera (bo leżały bliskie padnięcia

- katrina26
- 1000p

przedszkole sukulentowe super
Grubosz to niezły byk
Piękny będzie jak dostane grzywy zielonych liści.
- and1
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 26 cze 2010, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Super ładne kaktusy 
http://adriancioo.republika.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.e-kwiaty.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=36013" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.e-kwiaty.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=36013" onclick="window.open(this.href);return false;
- Artur89

- Spy

- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Zdaje się, jest tam kilka cereusów. Troche przepalone zdjęcie, źle robić na słońcu.
U mnie póki co, wszystko jakoś stoi. Jeden patyk trochę pokazuje żebra, a reszta tylko ciernie na razie.
U mnie póki co, wszystko jakoś stoi. Jeden patyk trochę pokazuje żebra, a reszta tylko ciernie na razie.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/