Moja wielka improwizacja - Fleur78 - 1cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu masz piękny ogród :) jestem w nim chyba pierwszy raz ale będę zaglądał tu częściej - taka duża różnorodność krzewów i kwiatów :) - najbardziej spodobała mi się twoja palma :)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam serdecznie Miłych Gości! :D

Edytko, nie martw się, kotek wróci! Pewnie pobiegł "na panny", one tak mają... :lol:
Trzeci krzew w pierwszej serii zdjęć, to pieris ale jakaś odmiana miniaturowa. Mój jeszcze nie kwitł, bo mam go od niedawna a w dodatku, ostatnio go przesadziłam. A ten trzeci, w drugiej serii zdjęć (z pojedynczymi czerwonymi kwiatkami), chociaż rzeczywiście na zdjęciu wygląda bardzo podobnie do pierisa, to nie jest pieris, tylko azalia z ozdobnymi listkami.

Piku, jest mi bardzo miło, że mnie pytasz i odpowiem Ci wszystko co wiem... :D Callicarpę zasadziłam w marcu 2006 i robiła dosłownie pojedyncze jagódki. Myślałam, że może dlatego, że jeszcze się ukorzenia i nie ma siły na tworzenie owoców. Ale niedawno wyczytałam w wątku Dawida (Tengela), że kupił sobie dwie callicarpy, żeby się wzajemnie zapylały. Wtedy zaczęłam szukać w internecie i znalazłam jakieś francuskie forum, gdzie ktoś się żalił, że jego callicarpa nie zawiązuje owoców. Odpowiedziano mu, że callicarpa bardzo słabo zapyla sama siebie i lepiej mieć ich dwie, trzy, obok siebie, żeby się wzajemnie zapylały. Ta, którą widziałaś na zdjęciu, to kupiona w ostatnich dniach już z "jagódkami". Posadziłam ją obok tej pierwszej. I to jest wszystko co wiem do tej pory. A za rok się okaże, jak będzie z "jagódkami" u tej pierwszej i u tej drugiej... :? :D

Karolku, jest mi bardzo miło, ze trafiłeś do mojego ogródka. Zaglądaj tu często, bedzie mi bardzo miło! :D
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Fleur 78 pisze:Witam serdecznie Miłych Gości! :D

Karolku, jest mi bardzo miło, ze trafiłeś do mojego ogródka. Zaglądaj tu często, bedzie mi bardzo miło! :D
niema sprawy :) na to możesz liczyć :) bo jest tu bardzo ładnie i miło się przebywa w twoich włościach :)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

k-c pisze:

niema sprawy :) na to możesz liczyć :) bo jest tu bardzo ładnie i miło się przebywa w twoich włościach :)
Teraz akurat takie smutne święta, zresztą jutro rano wyjeżdżam na kilka dni, ale po niedzieli, zrobimy sobie imprezkę, szampan i te rzeczy... :D :D :D
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Fleur 78 pisze:
k-c pisze:

Teraz akurat takie smutne święta, zresztą jutro rano wyjeżdżam na kilka dni, ale po niedzieli, zrobimy sobie imprezkę, szampan i te rzeczy... :D :D :D
czy ja wiem czy takie smutne ????zależy jak się do nich podejdzie :)

jutro wszystkich Świętych - a więc wszyscy mamy imieniny :)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A bo ja wiem czy my wszyscy tacy święci...? :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

my może nie ale każdy z nas ma jakiegoś świętego patrona :)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ale dla mnie i tak te Swięta są smutne...
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiesz co? Jak oglądam tę Twoją przestrzeń życiową, to spać nie mogę przez następne trzy dni.
Ale jak już usnę ,to śni mi się, palma i krzewy, których nazw nigdy nie słyszałam, i........,.i.......
Tylko mop mi się jakoś nie przyśnił. Ale kto wie, może kiedyś?
A tak poważnie, to podziwiam Cię, jak dajesz sobie radę z tak ogromnym ogrodem?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Fleur 78 pisze:
Jeżeli macie jeszcze jakieś pytania, odpowiem z przyjemnością. Jeśli wiem... :lol: :oops:
A co mi tam .. Jak z przyjemnością - to zapytam ;:2 . Aluniu, czy na pierwszej fotce z poprzedniej strony jest
Starzec ( Senecio ) ? Miałam go kiedyś, lecz niestety nie wylazł z ziemi po zimie :roll: :( . To chyba znowu prezent
od Twojego klimatu .. Ty to masz dobrze ! Nasze jednoroczne roślinki, są u Ciebie bylinami :D .
Z pewnością doczekałaś się też jego żółciutkich kwiatków ? A może masz je na zdjęciu ?

Ślę nocne i przedświąteczne pozdrówki ;:97
Grzegorz B

Post »

Fleur 78 pisze:Ale dla mnie i tak te Swięta są smutne...
Alu dla mnie również są one smutne i z takiej perspektywy na nie patrzę. Inaczej nie potrafię, zazdroszczę innym jeżeli potrafią inaczej.
Grzegorz B

Post »

Alu nadążyć za Tobą to prawdziwa sztuka, troszkę mnie nie było a tu takie zaległości a ja muszę bardzo dokladnie poczytać i pooglądać, więc jak zwykle nocka nieunikniona.

Cóż ja u Ciebie zauważyłem :?: a całą masę różności i do tego jakich, z pierwszej półki :shock: . Gratuluję Ci takich okazów, nie dość że takie rarytasy, to jeszcze tak zadbane.
I te zakupy, same piękności wybrałaś, ale w takim centrum ogrodniczym to nie może być inaczej bo wybór jak widzę ogromny. Ja też chcę takiego centrum, bo u mnie na prowincji to kiepsko z centrami ogrodniczymi a co dopiero z wyjątkowymi roślinami :( . Szczęściara :lol:
Alu, zauważyłem również coś jeszcze a mianowicie wspaniały warzywniak, wygląda jak z obrazka, pięknie urządzony i odgrodzony. Gratuluję ;:63

Poza tym okolice to masz bajeczne, jest tak ładnie, że wygląda jak jeden wielki ogród. Ciekawe kiedy u Nas tak będzie, chyba tego niedoczekam :roll:
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ogród piękny jak marzenie. U nas długo jeszcze trzeba będzie czekac na tak profesjonalne centra ogrodnicze. A może to i lepiej, bo mi chyba groziłoby bankructwo. Podziwiam twój ogród, tyle pięknych roślin i ciągle przybywa coś nowego. Tylko pozazdrościc. Mnie osobiście najbardziej najbardziej spodobał się ciemnofioletowy krzew z fioletowymi kwiatkami, który rośnie nieopodal twojego wejścia do domu. Pozdrawiam i będę tu częstym gosciem:)
Awatar użytkownika
ewkaja
50p
50p
Od: 28 sie 2007, o 10:25

Post »

Witam serdecznie chwilowo nieobecną Panią Zaczarowanego Ogrodu i jej miłych Gości :) Alusia dziekuje za odpowiedź w sprawie pierisa, bo zachodziłabym w głowę gdyby mój nie chciał zakwitnąć... nie wiedziałam, że azalia może mieć takie ozdobne listki, pięknie to wygląda :) Wracasz dopiero zakilka dni, więc nie będę Cię zasypywać swoim słowotokiem, ale radością to się muszę podzielić już, teraz, natychmiast :):) znalazł sie mój Pimpo inaczej zwany Poldkiem, czyli kocur "zaginiony w akcji" :). Wrócił na szczęście no i choć Święto wczorajsze nie nakłaniało raczej do radości to w naszym domku radość zapanowała wielka :):):) Wiesz ten tego ten ja sie bałam o niego przez te dni nieobecności dlatego, że na "panienki" to on nie za bardzo, że tak powiem ma z czym chodzić :?. Nasze kocury, może zabrzmi to okrutnie, ale są wykastrowane :roll: No nic najważniejsze, że wrócił powsinoga jeden, a tak się zawsze blisko domy trzymają... ja nie wiem może on sie gdzieś platonicznie zakochał :lol:
pozdrawiam Edyta
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

Dziękuję za szczegółową odpowiedź, wobec tego nawiosnę przytargam dla mojej pięknotki drugą do pary :oops:
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”