Ogród Moni cz.3
-
Soczewka
- 1000p

- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Moni cz.3
Uff przeczytałam długo mnie tu nie było. Śliczne powojniki i róże. Niestety moja wiedza o tych ostatnich jest na poziomie typu "o jaka piękna różowa różowa lub poproszę ta żółtą" Myślałam, że nie zarażę się chciejstwem na różę, ale to forum robi swoje. Pooglądałam kilka zdjęć i już kombinuję jakby tu znaleźć odpowiednie miejsce. Muszę się również doszkolić by wybrać odpowiednie odmiany. Plan do wykonania na następny rok.
Jeżeli chodzi o szkółki to też mnie przeraża fakt, że często sprzedawcy nie wiedzą co sprzedają. Żurawki są po prostu nazywane bordowa, zielona, żółta. Jak pytam co to za odmiana wzruszają ramionami. Choć z drugiej strony nie mogę tak do końca narzekać, ponieważ ostatnio znalazłam u siebie porządną szkółkę z krzewami i z bylinami. Margo pisała, że chętnie by założyła szkółkę, bardzo fajny pomysł. Mi natomiast chodzą po głowie studnia podyplomowe. W Skierniewicach proponują kierunek dotyczący aranżacji krajobrazu miejskiego. W zeszłym roku z braku osób zainteresowanych studia się nie odbyły. Może warto spróbować. Skierniewicom bardzo przydałaby się odnowa "biologiczna" Miasto z instytutem ogrodnictwa, sadownictwa a takie ubogie w roślinność. Wstyd.
Jeżeli chodzi o szkółki to też mnie przeraża fakt, że często sprzedawcy nie wiedzą co sprzedają. Żurawki są po prostu nazywane bordowa, zielona, żółta. Jak pytam co to za odmiana wzruszają ramionami. Choć z drugiej strony nie mogę tak do końca narzekać, ponieważ ostatnio znalazłam u siebie porządną szkółkę z krzewami i z bylinami. Margo pisała, że chętnie by założyła szkółkę, bardzo fajny pomysł. Mi natomiast chodzą po głowie studnia podyplomowe. W Skierniewicach proponują kierunek dotyczący aranżacji krajobrazu miejskiego. W zeszłym roku z braku osób zainteresowanych studia się nie odbyły. Może warto spróbować. Skierniewicom bardzo przydałaby się odnowa "biologiczna" Miasto z instytutem ogrodnictwa, sadownictwa a takie ubogie w roślinność. Wstyd.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 sty 2008, o 10:48
O kurczę, Monia, Sharifa taka śliczna? Ja myślałam, że ona biała
Jak u niej z powtarzaniem kwitnienia?
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Monia, mnie też urzekła Sharifa Asma:, ale jeszcze Cottage Rose. Też zapytam za Dominiką Czy one powtarzają?
Z tymi sklepami to widać wszędzie tak samo. Szkoda, że nie szkolą sprzedawców. U mnie nie ma ani jednego sklepu, gdzie można byłoby kupić róże z nazwą. Nawet zdjęć nie ma. Dlatego róże to u nas towar deficytowy.
Mam nadzieję, że u Ciebie już wszystko w porządku.
Z tymi sklepami to widać wszędzie tak samo. Szkoda, że nie szkolą sprzedawców. U mnie nie ma ani jednego sklepu, gdzie można byłoby kupić róże z nazwą. Nawet zdjęć nie ma. Dlatego róże to u nas towar deficytowy.
Mam nadzieję, że u Ciebie już wszystko w porządku.
Monia czy one kwitną przy trejżu?
Nie mogę się doczekać naszych różanek
Reine des violettes powiedz mi proszę jakdługo ją masz?
Bo ja kupilam jesienia w Czechach i powiem Ci.. ze ma masę pąków!
Nie mogę się doczekać naszych różanek
Reine des violettes powiedz mi proszę jakdługo ją masz?
Bo ja kupilam jesienia w Czechach i powiem Ci.. ze ma masę pąków!
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Monia/Soczewko - szkoda, że to tak daleko ode mnie, bo sama bym poszła na taką podyplomówkę
B.dobry pomysł masz
A na zakup róż do ogrodu namawiam szczerze i będę kusić cały sezon - może wybierzesz jakieś odmiany, które szczególnie przypadną Ci do serca?
Dominiczko, Gosiu - zarówno Sharifa, jak i Cottage Rose powtarzają kwitnienie
Bardzo polecam obie różyczki. W Sharifie jestem absolutnie zakochana od pierwszego wejrzenia, dlatego dostała szczególne miejsce - nie pośród innych na rabacie, a w bukszpanowej obwódce z szałwiami dookoła
Szkoda, że nie mogę przekazać jej zapachu - najpiękniejszy wśród wszystkich róż
Niestety jest niemal nie do zdobycia
Gdybym tylko miała możliwość nabycia jej, kupiłabym jeszcze kilka sztuk i skomponowała Sharifową rabatę
Jeśli gdzieś spotkacie, to proszę o namiary
Lisko - Reines nie kwitnie przy trejażu, tylko na rabacie. Mam ją dwa lata, ale niestety wciąż przesadzałam z miejsca na miejsce
i dopiero jesienią dostała swoje docelowe miejsce, więc w tym roku będę się nią mogła prawdziwie nacieszyć
Jest b.ładna i ma ciekawy kolor
Faktem jest, że pąkami wyjątkowo obficie oblepiona 
Dzisiaj rozwinęła już w pełni pierwszy kwiat:

Dominiczko, Gosiu - zarówno Sharifa, jak i Cottage Rose powtarzają kwitnienie
Lisko - Reines nie kwitnie przy trejażu, tylko na rabacie. Mam ją dwa lata, ale niestety wciąż przesadzałam z miejsca na miejsce
Dzisiaj rozwinęła już w pełni pierwszy kwiat:

- dominikams

Monia, a skąd masz Sharifę?
Wiesz, jeszcze można próbować szczepienia lub ukorzeniania, więc się nie załamuj
Wiesz, jeszcze można próbować szczepienia lub ukorzeniania, więc się nie załamuj
- Alania

- Alania

Kupiłam ją w sklepie, który miał róże bezpośrednio od Austina, ale niestety sklep już nie istniejedominikams pisze:Monia, a skąd masz Szarifę?
Ze szczepieniem byłby problem, bo nie umiem
- dominikams

Wspomogłabym cię, ale dalej nie mam podkładek - sztobry się nie ukorzeniły
Ale ponieważ im dobrze szło (kallus się zrobił), to nie wysialam nasion. Może jeszcze wysieję, kurczę... Ale to za rok szczepienie
Próbuj ukorzeniać 
- Margo2

Czyżby trafili na klientów typu róża czerwona niska?
Pewnie ze względu na bezpośredniość dostawcy mieli droższe róże.
Pewnie ze względu na bezpośredniość dostawcy mieli droższe róże.
- Alania

Dominiko, zaczekam do następnego roku, spoko ;) Umiesz szczepić?
Gosiu, Sharifa nie była tania - chyba ok.65-70zł kosztowała, ale uwierz mi, warta jest każdej ceny
Bardzo ubolewam, że zlikwidowano ten sklep, bo były tam piękne, oryginalne róże i byliny, jakich nie spotyka się w innych sklepach.
Gosiu, Sharifa nie była tania - chyba ok.65-70zł kosztowała, ale uwierz mi, warta jest każdej ceny
-
gloriadei

- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Monia,
Sharifa podbija chyba i moje serce!
Pięknie ją wyeksponowałaś!
Gdybym miała oczka, moge ci latem zaszczepić
Sharifa podbija chyba i moje serce!
Gdybym miała oczka, moge ci latem zaszczepić
- Margo2

Dlatego właśnie go zamknęli, bo laicy nie kupią róży w takiej cenie.
- Alania

Potrzebuję pomocy w identyfikacji jednej z piwonii
Jeśli uda się komuś, to będę bardzo wdzieczna, bo chciałabym dokupić około 10 sadzonek, a więc dobrze byłoby wiedzieć co to za jedna. Nie jest zbyt wysoka, kwiaty trzyma sztywno na ok.80cm gałązkach - nie wymaga podpór. Kwiaty b.pełne, niemal piętrowe
bielusieńkie. Środkowe płatki mają ciemnoróżowe smużki:

Czy to może być Boule de Neige? A może Monsieur Dupont?
Jeśli uda się komuś, to będę bardzo wdzieczna, bo chciałabym dokupić około 10 sadzonek, a więc dobrze byłoby wiedzieć co to za jedna. Nie jest zbyt wysoka, kwiaty trzyma sztywno na ok.80cm gałązkach - nie wymaga podpór. Kwiaty b.pełne, niemal piętrowe

Czy to może być Boule de Neige? A może Monsieur Dupont?
- Alania

Ewciu, dziękuję
Gosiu, niestety pewnie to było powodem. Ta Sharifa to moja najdroższa róża
Teraz już bym tak chyba nie zaszalała, ale wtedy tak mnie urzekła, że niemal automatycznie podeszłam z nią do kasy
Ciekawe, czy jest gdzieś jeszcze niedaleko Krakowa jakiś sklep z różami Austina.
Gosiu, niestety pewnie to było powodem. Ta Sharifa to moja najdroższa róża
Ciekawe, czy jest gdzieś jeszcze niedaleko Krakowa jakiś sklep z różami Austina.