Ogród Moni cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Moni cz.3

Post »

Uff przeczytałam długo mnie tu nie było. Śliczne powojniki i róże. Niestety moja wiedza o tych ostatnich jest na poziomie typu "o jaka piękna różowa różowa lub poproszę ta żółtą" Myślałam, że nie zarażę się chciejstwem na różę, ale to forum robi swoje. Pooglądałam kilka zdjęć i już kombinuję jakby tu znaleźć odpowiednie miejsce. Muszę się również doszkolić by wybrać odpowiednie odmiany. Plan do wykonania na następny rok.
Jeżeli chodzi o szkółki to też mnie przeraża fakt, że często sprzedawcy nie wiedzą co sprzedają. Żurawki są po prostu nazywane bordowa, zielona, żółta. Jak pytam co to za odmiana wzruszają ramionami. Choć z drugiej strony nie mogę tak do końca narzekać, ponieważ ostatnio znalazłam u siebie porządną szkółkę z krzewami i z bylinami. Margo pisała, że chętnie by założyła szkółkę, bardzo fajny pomysł. Mi natomiast chodzą po głowie studnia podyplomowe. W Skierniewicach proponują kierunek dotyczący aranżacji krajobrazu miejskiego. W zeszłym roku z braku osób zainteresowanych studia się nie odbyły. Może warto spróbować. Skierniewicom bardzo przydałaby się odnowa "biologiczna" Miasto z instytutem ogrodnictwa, sadownictwa a takie ubogie w roślinność. Wstyd.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

O kurczę, Monia, Sharifa taka śliczna? Ja myślałam, że ona biała :roll: Jak u niej z powtarzaniem kwitnienia?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Monia, mnie też urzekła Sharifa Asma:, ale jeszcze Cottage Rose. Też zapytam za Dominiką Czy one powtarzają?
Z tymi sklepami to widać wszędzie tak samo. Szkoda, że nie szkolą sprzedawców. U mnie nie ma ani jednego sklepu, gdzie można byłoby kupić róże z nazwą. Nawet zdjęć nie ma. Dlatego róże to u nas towar deficytowy.

Mam nadzieję, że u Ciebie już wszystko w porządku. ;:196
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Monia czy one kwitną przy trejżu?
Nie mogę się doczekać naszych różanek ;:196

Reine des violettes powiedz mi proszę jakdługo ją masz?
Bo ja kupilam jesienia w Czechach i powiem Ci.. ze ma masę pąków!
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Monia/Soczewko - szkoda, że to tak daleko ode mnie, bo sama bym poszła na taką podyplomówkę ;:224 B.dobry pomysł masz :uszy ;:63 A na zakup róż do ogrodu namawiam szczerze i będę kusić cały sezon - może wybierzesz jakieś odmiany, które szczególnie przypadną Ci do serca?

Dominiczko, Gosiu - zarówno Sharifa, jak i Cottage Rose powtarzają kwitnienie ;:108 ;:108 Bardzo polecam obie różyczki. W Sharifie jestem absolutnie zakochana od pierwszego wejrzenia, dlatego dostała szczególne miejsce - nie pośród innych na rabacie, a w bukszpanowej obwódce z szałwiami dookoła :D Szkoda, że nie mogę przekazać jej zapachu - najpiękniejszy wśród wszystkich róż ;:63 Niestety jest niemal nie do zdobycia :( Gdybym tylko miała możliwość nabycia jej, kupiłabym jeszcze kilka sztuk i skomponowała Sharifową rabatę ;:224 Jeśli gdzieś spotkacie, to proszę o namiary ;:180

Lisko - Reines nie kwitnie przy trejażu, tylko na rabacie. Mam ją dwa lata, ale niestety wciąż przesadzałam z miejsca na miejsce :oops: i dopiero jesienią dostała swoje docelowe miejsce, więc w tym roku będę się nią mogła prawdziwie nacieszyć :tan Jest b.ładna i ma ciekawy kolor :uszy Faktem jest, że pąkami wyjątkowo obficie oblepiona ;:108
Dzisiaj rozwinęła już w pełni pierwszy kwiat:
Obrazek
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia, a skąd masz Sharifę?

Wiesz, jeszcze można próbować szczepienia lub ukorzeniania, więc się nie załamuj :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejne odsłony pięknych dam:
Sharifa Asma - rośnie między szałwiami i rogownicami, w bukszpanowej obwódce. Zasłużyła na to wyróżnienie za swoją niebywale delikatną barwę i nieziemski zapach, który pozostaje w pamięci na dłuugo.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mary Rose:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

NNObrazek

Colette
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dominikams pisze:Monia, a skąd masz Szarifę?

Wiesz, jeszcze można próbować szczepienia lub ukorzeniania, więc się nie załamuj :wink:
Kupiłam ją w sklepie, który miał róże bezpośrednio od Austina, ale niestety sklep już nie istnieje :(
Ze szczepieniem byłby problem, bo nie umiem :(
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wspomogłabym cię, ale dalej nie mam podkładek - sztobry się nie ukorzeniły :roll: Ale ponieważ im dobrze szło (kallus się zrobił), to nie wysialam nasion. Może jeszcze wysieję, kurczę... Ale to za rok szczepienie :roll: Próbuj ukorzeniać :wink:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyżby trafili na klientów typu róża czerwona niska?
Pewnie ze względu na bezpośredniość dostawcy mieli droższe róże.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko, zaczekam do następnego roku, spoko ;) Umiesz szczepić?

Gosiu, Sharifa nie była tania - chyba ok.65-70zł kosztowała, ale uwierz mi, warta jest każdej ceny :uszy Bardzo ubolewam, że zlikwidowano ten sklep, bo były tam piękne, oryginalne róże i byliny, jakich nie spotyka się w innych sklepach.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Monia,
Sharifa podbija chyba i moje serce! ;:138 Pięknie ją wyeksponowałaś!
Gdybym miała oczka, moge ci latem zaszczepić :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dlatego właśnie go zamknęli, bo laicy nie kupią róży w takiej cenie.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Potrzebuję pomocy w identyfikacji jednej z piwonii ;:180 ;:180 ;:180
Jeśli uda się komuś, to będę bardzo wdzieczna, bo chciałabym dokupić około 10 sadzonek, a więc dobrze byłoby wiedzieć co to za jedna. Nie jest zbyt wysoka, kwiaty trzyma sztywno na ok.80cm gałązkach - nie wymaga podpór. Kwiaty b.pełne, niemal piętrowe ;:180 bielusieńkie. Środkowe płatki mają ciemnoróżowe smużki:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy to może być Boule de Neige? A może Monsieur Dupont?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu, dziękuję ;:196
Gosiu, niestety pewnie to było powodem. Ta Sharifa to moja najdroższa róża :lol: :lol: Teraz już bym tak chyba nie zaszalała, ale wtedy tak mnie urzekła, że niemal automatycznie podeszłam z nią do kasy ;:224
Ciekawe, czy jest gdzieś jeszcze niedaleko Krakowa jakiś sklep z różami Austina.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”