Laja (Layia platyglossa)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Laja (Layia platyglossa)

Post »

Co to za roślinka? Czy ktoś kiedykolwiek ją miał? Kupiłem nasionka i wygląda ciekawie, tym bardziej że nigdy o czymś takim nie słyszałem.

Obrazek
Foto PNOS
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Re: Laja - Laya platyglossa

Post »

Czy na paczce nie napisano?
mmgg
200p
200p
Kontakt:

Post »

Roślina jednoroczna, mocno krzewiąca się, i szybko rosnąca z mnóstwo żółto białych kwiatów. Mi to niewiele mówi, może ktoś już uprawiał to cudo?
nata133
100p
100p
Od: 1 lut 2009, o 13:26
Kontakt:

Post »

Ja tez wczoraj kupiłam je i posiałam, czekam. Zdjęcia będą, jeśli coś wyrośnie ( jesienią) :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dlaczego jesienią?????
Jak wynika z opisu sprzedających to roslina jednoroczna,którą sieje się bezpośrednio do gruntu w IV/V bo nie znosi przesadzania. Więc zakwitnie latem jak to jednoroczne....
mmgg
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ja dwa krzaczki razem z wenidium przesadziłem do skrzyneczki i rosną:) Jestem strasznie ciekawy co to jest, przesadzanie zniosły zupełnie dobrze i teraz niech tylko się troszkę cieplej zrobI:) Więcej niestety nie siałem.
mmgg
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dziś wreszcie zakwitła laja. Ma piękne kwiaty i myślę, że znakomicie nadawałaby się do wiszących pojemników, gdzie robiłaby piorunujące wrażenie. Niestety, nie bardzo wiedząc co to jest , mam tylko dwie roślinki. Nasionka kupiłem w sklepie internetowym PNOS Ożarów Mazowiecki i gorąco wszystkim Laję polecam
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p
Od: 14 kwie 2010, o 15:07

Post »

Proszę o najświeższe informacje na temat laji. Czy nadal kwitnie? Mam zamiar zaopatrzyć się w nasiona.
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p
Od: 14 kwie 2010, o 15:07

Post »

Nie doczekałam się odpowiedzi, więc posiałam... Teraz mogę podzielić się z Wami moimi spostrzeżeniami. Laja to bardzo sympatyczna roślinka. Wysiewa się ją wprost do gruntu. Kwitnie od połowy czerwca do końca lipca. Liście i kwiaty łagodnie pachną cytryną. Daje obfity samosiew - niektóre siewki zdążyły zakwitnąć jesienią!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”