Ogród Oli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Oli

Post »

Witaj.Co do mojego strażnika masz racje ,to zwykły bluszcz tak uformowany ,tylko brak pomysłu na źrenice. Kwiatem akantu na pewno się pochwalę ,będą co najmniej dwa,a z drugiej strony ścieżki inny kolor, jak na razie brak nadziei na kwiatek .Natomiast właściwości omanu nie są mi znane ,miałem inna odmianę dużo mniejsza roślinka ,ale nie podobało jej się u mnie i nie wyrosła po zimie ,nie mam do niej pretensji.Podziwiam Twoje TRUSKAWY ;:138 ,a porzeczek nie lubi to nie podziwiam.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Olu ;:167 kolorowo i apetycznie u Ciebie :wit
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Czarująca ta pelargonia z rysunkiem na liściu.
Truskawki u mnie lekko złapały rumieniec- ale porzeczki na pewno będziesz miała wcześniej.
Jestem bardzo ciekawa Twoich pomidorków- jakie to kształty i kolory się okażą. Co do opisów to ja staram się robić je ołówkiem na plastikowych tabliczkach (nie zmywa się) lub długopisem na aluminium z puszek po piwie (robi się trwały wklęsły napis).
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Olu dopiero u Ciebie się doczytałam że to będzie kwiat Akantu a przy okazji chylę czoła przed Twoim ogrodem masz kolorowo i pięknie.Też mam krzewuszkę tylko w tym roku chyba z braku słońca coś powoli rozkwita ;:180 ;:3
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Janeczko jak to na płocie pelargonie :shock: Do donic, doniczek, skrzynek, starych niepotrzebnych rupieci (jeszcze mogą się przydać na coś sensownego) Widziałam nawet kwiatuszki w starych butach :;230 Miałam nawet ochotę coś takieg postawić przed domem, ale nie wszystkim to się spodobało :cry:
Co roku dokupuję jednoroczne, bo po prostu nie sposób przejść obojętnie koło kwiaciarni. Lobellię jednak sieję sama.
A zapach goździków jest jak afrodyzjak, jak najlepsze perfumy... Niestety moje kępki jeszcze wciąż za małe na takie aromaty. Jako rekompensatę wysiałam maciejkę :D

Aleksandrze Twój strażnik jest bardzo oryginalny. Na źrenice proponowałabym powieszenie ampili z petuniami lub bakopą (roślinka o zwartym pokroju) , jeżeli oczywiście konstrukcja wytrzyma obciążenie. Akantu jeszcze nigdy nie widziałam lub nie znałam jego nazwy.Poczekam na kwitnienie :D
Porzeczek czerwonych też specjalnie nie lubię. Mam tylko dwa krzaczki, raczej do dekoracji deserów niż konsumpcji. Za to czarnej mam chyba z siedem krzaków (cały szpaler). Na surowo też nie bardzo znajdują amatorów, ale soki w zimie szybko znikają :D

Halinko już się nie mogę doczekać pierwszych truskawek. Te najlepiej smakują. Z własnej działki są najlepsze i najlepiej pachną.

Niedługo będą też winogronka :

Obrazek

Dzisiaj zakwitła następna piwonia :
Obrazek

Wczoraj podjęłam się próby wykonania samodzielnie płytek ogrodowych. Aby nie było banalnie zakupiłam formę stopy. A oto pierwsze , jeszszcze niezbyt udane odlewy :

Obrazek

Na spód formy wysypałam kamyczki, ale trzeba zmienić technologię produkcji ;:132 Następne będą lepsze (mam nadzieję).
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

ślinka mi cieknie jak oglądam u Ciebie zdjęcia :D
Piwonia cudowna ;:138
Ale Ty masz pomysły :wink: ciekawe te stopy :roll:
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Olu, pokazujesz najbardziej urokliwe kwiatki. Ogródek zaczyna pachnieć :D Czuć zapach goździków, nawet truskawka mi zapachniała.
A Twoich pomidorowych zbiorów wciąż jestem ciekawa.
:wit
Ojej, ale mnie zaskoczyłaś :roll: Naprawdę będziesz produkować stopy? Ciekawe...
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zanim skończyłam pisać mojego posta, wpadłyście do mnie z wizytą. Dlatego też przepraszam, że odpisujena raty :D

Aniu ta pelargonia to w dodatku taki lilipucik :;230 Kwiatekma taki sobie, ale liście ciekawe i zwarte.
Co do pomidorów zaś, to będzie przy niektórych niespodzianka. Mam wykaz zakupionych odmian wraz z opisami. Pewnie częśćuda się rozszyfrować. Takie jak zielony, biały, w paski itd, nie bedzie kłopotu. Gorzej z krzyżówkami posiadajacymi numerki :;230
W przyszłym sezonie bedę mądrzejsza o doświadczenie znikajacych napisów :;230

Witaj serdecznie Stasiu w mym skromnym ogrodzie. Ja niestety nie jestem posiadaczką akantu, tylko mój imiennik Aleksanderek. U niego w ogrodzie wypatrzyłam Akant, ale jeszcze kwiat się skrywa. Właśnie czekam na spektakl otwarcia na świat :;230

Moje krzewuszki (wszystkie) mają sporo słońca, tak więc nie narzekają i sobie kwitną. Muszę Cię pocieszyć, że nie wszystkie krzewuszki kwitną jednocześnie. Może Twoja jest z tych późniejszych.

Dzidziu jeszcze troszeczkę z tą ślinką, jeszcze zielone owocki :;230

Piwonia jakaś stara odmiana. Mam ją od lat. Przechodziła z ogrodu do ogrodu.

Basiu dzięki wielkie. Co chwilę chodzę sprawdzać, czy coś nowego nie zakwitło.

No co dzieczyny , tak najprościej powiekszyć sobie stopę życiową ( i najszybciej) :;230 :;230 :;230
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Witaj .Z petuniami świetny pomysł tylko że uschną ja w ogrodzie jestem jedynie w sobotę i niedzielę .Trzeba to przemyśleć.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Też mam sporo doniczek pelargonii , fuksji,,begonii i lobelii którą sama sieję , w doniczkach mam również dużo ukorzenionych krzewów i flancowanych bylin mam nawet cały rządek doniczek ułożonych pod lipą zamiast kamieni i rosną w nich byliny skalniakowe ,hosty, żurawki i żagwiny .. chyba muszę im zrobić zdjęcie , będzie tak koło 100 albo i więcej ..
A na płocie miałam przybitą deskę na której stały doniczki z kwiatami i były widoczne z daleka ...

Obrazek

a tak wyglądało jeszcze w tamtym roku ...widzisz ile mi miejsca na kwiaty ubyło ...
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aleksandrze, już się u Ciebie wpisałam :D Faktycznie, petunie nie przetrzymają długo bez wody. Chyba, że przy zastosowaniu hydrożelu :D Sprawa jest bardziej skomplikowana, ale nie niemożliwa. Zerknij na moje witki brzozowe.

Janeczko mam jednak upośledzoną wyobraźnię :;230 Faktycznie u Ciebie doniczki wisiały na płocie i to w duzej ilości :shock: To dla mnie leniuszka ciut za dużo. Sto doniczek do podlewania codziennie :shock: Mam trochę na tarasie skrzynek i donic i wieczorkiem z koneweczką do każdej....
Jak moje doniczkowe się trochę rozrosną, to cyknę fotkę. Teraz tam jeszcze za dużo zielonego.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejsza porcja fotek :

Zakwitły nowe kolorki goździków:
Obrazek

Oby pogoda się utrzymała. Czas na odpoczynek w cieniu glicynii : Obrazek

A może teraz owad w roli głównej . Ciągle mam problem z tymi latającymi. Nie chcą pozować :D

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Widzę że hamaczek jak się patrzy :D Glicynia dorodna, ładne tło dla niego stanowi.
Ostatni owad to poskrzypka liliowa.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Olu witaj.
Jaką masz piękną, rozrośniętą glicynię.
Kwitła w tym roku? Ja ciągle waham się z jej zakupem w obawie przed zmarznięciem.
Fajny sposób na hamak, jeśli nie ma odpowiednio dużych drzew.
Pozdrawiam. :) :) :)
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu , pod glicynią to jedyne miejsce w cieniu przy tarasie. Mozna spokojnie poleniuchować w upalny dzień. Nie mam takich dużych drzew jak u Ciebie . Twój hamaczek także w przyjemnym otoczeniu :D
Ta poskrzypka faktycznie siedziała na lili. Czy ją gonić ? To jakiś szkodnik ? Czy wręcz przeciwnie ?
Jeszcze tak do końca nie mam rozeznania, które owady pełnią zbawienną rolę :oops:

Tajko glicynia jest już całkiem sporych rozmiarów. Cięta jesienią miała dać obfite kwitnienie , ale chyba przez tą mroźną zimę jej kwiatostany ograniczyły się do kilku sztuk .
Choć w zeszłym roku też nie było byrzy kwiatów :cry: Dała pokaz dwa lata temu. W kwietniu , przed rozwojem liści obsypała się szczodrze kwieciem. Wyglądała jak niebiesko fioletowa chmurka. Jakoś jeszcze wtedy nie myslałam o cykaniu fotek.
A oto jeden z tegorocznych kwiatostanów :

Obrazek

Glicynię trzeba okrywać na zimę tylko w pierwszych 2-3 latach. Potem daje sobie świetnie radę. Pędy wypuszcza jak szalona. Jest bardzo "plastyczna". Można z niej formować np parasole, ale wymaga solidnych podpór. Drugą kupiłam jesienią . Jest jeszcze chudziutka, ale zimę ostatnią przetrwała bez uszczerbku.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”