liscie orzecha a obornik

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

liscie orzecha a obornik

Post »

Będę miała paroletni obornik do usunięcia no i chyba wykorzystania,
zwietrzały już pewnie całkowicie, ale zawsze coś tam będzie.
Problemem są liście orzecha włoskiego, który rośnie nad tym obornikiem.
No i to jest pewnie problem, chyba, że te garbniki z liści rozłożyły się już całkowicie.
Co o tym sądzicie :?:
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: liscie orzecha a obornik

Post »

Ponoć szkodliwe są liście orzecha czarnego, a zła sława przylgnęła do włoskiego, całkiem niepotrzebnie.
Waleria
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

No cóż, może to i racja, coś i tak muszę z tym zrobić, a szkoda tak wyrzucić gdzie popadnie,
zaryzykuję i zastosuję jako nawóz pod różne roślinki :)
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
ewa1966
100p
100p
Od: 26 sty 2009, o 13:56

Post »

Witam.Mam pytanie odnośnie liści pochodzących z różnych drzew liściastych.Sąsiad doradził mi ,żeby liście zgrabione teraz w lasku mieszanym/są też tam iglaste/ pomieszać z ziemią i rozsypać na działce podobno poprawi mi to jakość ziemi,ponieważ w tym miejscu działki mam glinkę.Oprócz tego mam teraz jeszcze rozrzucić obornik suszony lub granulowany.Co myślicie o tych liściach?czy jest sens ? A może jakaś rada jak użyźnić tą moją glinkę?chcę na wiosnę tam posadzić warzywa.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Liście rozkładają się długo. Lepiej zgrabić je na pryzmę i poczekać ze 2 lata na kompost, czyli tzw. ziemię liściową. Ma odczyn lekko kwaśny więc nadaje się pod rosliny kwasolubne.
Jeżeli teraz rozrzucisz na zagonie liście, to wiosną one nadal tam będą. Nie rozłożą się.
Obornik możesz dać teraz, ale nie pod warzywa korzeniowe, które uprawia się w drugim roku po oborniku.
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Do ziemi gliniastej dosyp wapna budowlanego a także nieco drobnego żwiru i głęboko przekop. Zgadzam się, że liście wolno się rozkładają i lepiej je pryzmować a za dwa lata przekopać. Pryzmę z liści w lecie przerzucaj skoszoną trawą.

jarek
Pitoleusz
200p
200p
Od: 25 wrz 2010, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

chatte pisze:Liście rozkładają się długo. Lepiej zgrabić je na pryzmę i poczekać ze 2 lata na kompost, czyli tzw. ziemię liściową. Ma odczyn lekko kwaśny więc nadaje się pod rosliny kwasolubne.
Jeżeli teraz rozrzucisz na zagonie liście, to wiosną one nadal tam będą. Nie rozłożą się.
Obornik możesz dać teraz, ale nie pod warzywa korzeniowe, które uprawia się w drugim roku po oborniku.
Czy aby na pewno dotyczy to wszystkich liści? Ja na swojej działce mam przez całą zimę liście wierzby, brzozy, lipy, drzew owocowych, jarzębiny, bzów, robinii, trochę kasztanowca, dębu i czort jewo znajet jakie jeszcze, nie grabię ich, bo działka rekreacyjna to raz, a dwa dosyć spora. I co ciekawe na wiosnę nie ma śladu liści, zapewne część wiatr rozwieje, ale na pewno sporo zostaje. Takie są moje spostrzeżenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”