Hippeastrum(zwartnica) cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Serdeczne dzięki Przemo :!: ;:80 Kamień spadł mi z serca. Teraz mogę się skupić na doprowadzeniu cebulek do kwitnienia. Jeśli będzie taka potrzeba to się z Tobą skontaktuję. Oczywiście pokrywam wszystkie koszty. Przecież nie możesz do tego dopłacać. Jeszcze raz bardzo dziękuję. Czerwone serduszko Ci się należy za dobre serce i pomoc w trudnych dla nas sprawach. :lol: :oops: :D Pozdrawiam, Marysia
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
ewciaks
---
Od: 14 lip 2007, o 09:12

Post »

Hihihi....Przemo jak zawsze Obrazek
Regulamin zabrania linków bez zgody
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Ja jestem nowa na forum, ale to nie znaczy, że niedoświadczona. Wydaje mi się, że mam dużą wiedzę o roślina ogrodowych i chętnie się z nią dzielę. Niestety nie mam tej wiedzy o doniczkowych ponieważ nigdy mnie to nie interesowało. :twisted: Nie podoba mi się tekst EWCIAKS. Postawa PRZEMO jest godna najwyższego uznania. a nie wyśmiewania. Czy przypadkiem kochana nie pomyliłaś Forum ? Jestem tu krótko ale zauważyłam , że najbardziej interesują nas kwiaty hipeastrum.Nie wszyscy się na tym znają i chęć bezinteresownej pomocy okazywana przez "starych" forumowiczów bardzo nas cieszy. :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
aniassj2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lip 2007, o 20:35

Post »

Ja miesiac temu kupilam cebule amarylisa wsadzilam w ziemie poczatkowo wypuscil maly listek a teraz ten jeden listek w miejscu stoi i nie wiem co robic:(
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Czy to był amarylis czy hipeastrum ? :?:

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

aniassj2 pisze:Ja miesiac temu kupilam cebule amarylisa wsadzilam w ziemie poczatkowo wypuscil maly listek a teraz ten jeden listek w miejscu stoi i nie wiem co robic:(
Pokaż go i napisz jaki był opis na opakowaniu w sklepie jak kupowałaś cebulę.
Awatar użytkownika
ewciaks
---
Od: 14 lip 2007, o 09:12

Post »

Oj ciotka.... :twisted: nie zrozumialaś.....nie wyśmiewam się z Przema...wręcz przeciwnie...mam dla niego bardzo dużo szacunku za jego wiedzę i chęć niesienia pomocy wszystkim!!!
Regulamin zabrania linków bez zgody
x-C-j
---

Post »

ewciaks pisze:Oj ciotka.... :twisted: nie zrozumialaś.....nie wyśmiewam się z Przema...wręcz przeciwnie...mam dla niego bardzo dużo szacunku za jego wiedzę i chęć niesienia pomocy wszystkim!!!
Hej na przyszłość załatwiajcie takie coś na pw tu mamy pisać o roślinach, ja tam nawet tego nie zauważyłem i uważam temat za zakończony. :D
Awatar użytkownika
LaPasion
100p
100p
Od: 13 mar 2007, o 06:48

Post »

Przemo i tu właśnie jest problem bo one nie są podlewane w ogóle od jakiś 1-1,5 miesiąca , też pomyślałam o tym żeby zeschły to trzeba je ususzyć i w tej suchej ziemi dalej sobie czerpią skądś wilgoć i nie straszne im pustynie z ziemi:P rosną i mają sie całkiem ładnie ;] :D tylko ja bym chciała żeby zamiast listków wypuściły kwiatki :P wiem ze 3 są na tyle "dorosłe" ze mogą już kwitnąć pozostałe są jeszcze młodziutkie ale chyba tez potrzebują spoczynku?? czy może sie mylę??? :oops:
x-C-j
---

Post »

LaPasion pisze:Przemo i tu właśnie jest problem bo one nie są podlewane w ogóle od jakiś 1-1,5 miesiąca , też pomyślałam o tym żeby zeschły to trzeba je ususzyć i w tej suchej ziemi dalej sobie czerpią skądś wilgoć i nie straszne im pustynie z ziemi:P rosną i mają się całkiem ładnie ;] :D tylko ja bym chciała żeby zamiast listków wypuściły kwiatki :P wiem ze 3 są na tyle "dorosłe" ze mogą już kwitnąć pozostałe są jeszcze młodziutkie ale chyba tez potrzebują spoczynku?? czy może się mylę??? :oops:
Zdejmij je do ciemnego miejsca i poczekaj jeszcze z tydzień a potem zetnij liście niezależnie jakie będą i potraktuj tak jak opisałem Ci wcześniej (młode cebule które mają mniej niż 2 cm średnicy nie powinny być zimowane) :D Jęli kwitły wcześniej musisz im dać odpocząć i dopiero ponownie po trzech miesiącach pędzić na kwiat. :D :D :D :D
Awatar użytkownika
agasta
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 18 kwie 2007, o 14:04

Post »

Witam.
Zamówiłam przez internet amarylisa. Przysłano mi taką cebulę.
Czy jest ona zdrowa? Bo jak tak na nią patrzę to mam wątpliwości, czy ją nie odesłać. Ale może się mylę, bo amarylisa nigdy wcześniej nie wiedziałam...
Czy cebula jest w stadium spoczynku?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam,
Agata
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Agatko,

widzę, że i Ciebie urzekły te kwiaty. Ja również mam cebule amarylisów - część śpi w piwnicy u rodziców - bo zdecydowanie chłodniej niż u mnie. Jedna jest już w doniczce, bo zaczęła wypuszczać pęd kwiatowy ;) We wcześniejszych postach przedstawiałam swoją cebulę - pierwszą jaką miałam i ona również nie miała wysuszonych korzeni. Poradzono mi, że musi być jeszcze w stanie spoczynku do grudnia !!! - jak ja to wytrzymam, chociaż jak pomyślę sobie, że będę miała piękne kwiaty na Boże Narodzenie to dostaję więcej sił.
Wracając do Twojej cebuli - wydaje mi się, że potrzebuje tego samego - dalszego okresu spoczynku, aby później obdarować Ciebie cudnymi kwiatami.
Ale niech doświadczone osoby w uprawie Amarylisów wypowiedzą się w tej kwestii...

Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Witam wszystkich serdecznie! :lol: :lol: Mam pytanie w sprawie korzeni hipeastrum, ponieważ im więcej czytam tym jestem głupsza. Jak już wcześniej pisałam sadzę tylko te cebulki, które "pchają się na świat". Śpisz - leż cobie w ciemnicy. Budzisz się - do doniczki. W różnych cebulach korzenie są bardziej lub mniej uschnięte. Obcinam wszystko co suche, resztę zostawiam. Czy dobrze robię ? A może mimo, że wypuszcza pąk należy czekać z sadzeniem aż korzenie uschną /chociaż wydaje mi się to nielogiczne/, czy może tak jak u lilii nie należy dopuszczać do całkowitego uschnięcia korzeni ?

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
x-C-j
---

Post »

agasta pisze:Witam.
Zamówiłam przez internet amarylisa. Przysłano mi taką cebulę.
Czy jest ona zdrowa? Bo jak tak na nią patrzę to mam wątpliwości, czy ją nie odesłać. Ale może się mylę, bo amarylisa nigdy wcześniej nie wiedziałam...
Czy cebula jest w stadium spoczynku?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam,
Agata
Poczekaj z tydzień może dwa zanim uschną korzenie - bez dostępu światła, obetnij je i do zimowania a za trzy miesiące do ziemi. Cebula jest po zasuszeniu liści i wchodzi w stan uśpienia powegetacyjnego. :D
x-C-j
---

Post »

ciotka pisze:Witam wszystkich serdecznie! :lol: :lol: Mam pytanie w sprawie korzeni hipeastrum, ponieważ im więcej czytam tym jestem głupsza. Jak już wcześniej pisałam sadzę tylko te cebulki, które "pchają się na świat". Śpisz - leż cobie w ciemnicy. Budzisz się - do doniczki. W różnych cebulach korzenie są bardziej lub mniej uschnięte. Obcinam wszystko co suche, resztę zostawiam. Czy dobrze robię ?

Nie, jeśli większość korzeni jest uschnięta obcina sie wszystkie niezależnie od stanu w jakim są i do zimowania. Cebule same się nie wybudzą jeśli mają prawidłowe warunki zimowania, sami je musimy wybudzać.
A może mimo, że wypuszcza pąk należy czekać z sadzeniem aż korzenie uschną /chociaż wydaje mi się to nielogiczne/, czy może tak jak u lilii nie należy dopuszczać do całkowitego uschnięcia korzeni ?
Jak może wypuszczać pąk z cebuli którą wprowadzasz w stan uśpienia po kwitnieniu, chyba że cebula leży w miejscu oświetlonym i pąk wybija do światła.(pozwól by wybił na 1 cm po czym go zetnij, korzenie podobnie i na spoczynek). Korzenie nie zawsze uschną do końca wszystkie a przed okresem zimowania należy je wszystkie ściąć. Pamiętaj że temp. zimowania nie może przekroczyć +12 stopni.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”