. A podlewanie zajmuje z 15 minut, może troche mniej...
. A podlewanie zajmuje z 15 minut, może troche mniej...Storczyki Storczykowej cz. 2
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Storczykowej cz. 2
To się cieszę  . A podlewanie zajmuje z 15 minut, może troche mniej...

. A podlewanie zajmuje z 15 minut, może troche mniej...- 
				Zabka_Monis
- 1000p 
- Od: 17 maja 2010, o 09:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale bombowo to wygląda  
   A Ty nie masz keramzytu na podstawkach?:) Okna jak otwierasz ?

Dziękujemy za zdjęcia

Dziękujemy za zdjęcia

- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Jeszcze raz   przepiękna kolekcja
  przepiękna kolekcja  

przepiękna kolekcja
  przepiękna kolekcja  
- grazka2211
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
Dobry wieczór.
Dusiu dziękuje za zdjęcia.Masz ogrom storczyków.Piękna kolekcja.

Dusiu dziękuje za zdjęcia.Masz ogrom storczyków.Piękna kolekcja.
doniczkowe , prace mojej córki  ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .

Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
- 
				Grazia
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękna kolekcja,masz czym się pochwalić.Chwal się dalej dziewczyno,bardzo mi się podoba u Ciebie.Pozdrawiam

- Storczykowa
Nie mam keramzytu, bo:Zabka_Monis pisze:Ale bombowo to wygląda

Dziękujemy za zdjęcia
- brak miejsca
- szybko zachodzi glonami
- musiałabym go mieć naprawdę dużo
A okien nie otwieram, bo po co? Czasami tylko lekko uchylę. Gdyby powietrze nie było takie brudne, to może by prędzej szło otworzyć...
Cieszę się, że okna i storczyki się podobają
 . Dzisiaj wszystkie podlewałam (Phal., bo Vandy kąpię po parę godzin w wiaderku).
. Dzisiaj wszystkie podlewałam (Phal., bo Vandy kąpię po parę godzin w wiaderku).- 
				Zabka_Monis
- 1000p 
U mnie keramzyt jeszcze nigdy nie zaszedł glonami. Jak już to nachodził na niego taki biały osad, ale nauczyłam się , żeby przed nalaniem wody przelać keramzyt gotującą wodą i wszystko gra   Zwiększona wilgotność wokół roślinek ,a to dla mnie bardzo ważne
  Zwiększona wilgotność wokół roślinek ,a to dla mnie bardzo ważne   A Ty Dusiu jak zwiększasz wilgotność wokół nich ?
  A Ty Dusiu jak zwiększasz wilgotność wokół nich ?
Ja otwieram okna bardzo często , bo przecież one lubią świeże powietrze Tym bardziej dziś tak słonecznie i gorąco na dworze to mam otwarte
  Tym bardziej dziś tak słonecznie i gorąco na dworze to mam otwarte  Służy im to jak najbardziej
 Służy im to jak najbardziej 

Zwiększona wilgotność wokół roślinek ,a to dla mnie bardzo ważne
  Zwiększona wilgotność wokół roślinek ,a to dla mnie bardzo ważne   A Ty Dusiu jak zwiększasz wilgotność wokół nich ?
  A Ty Dusiu jak zwiększasz wilgotność wokół nich ?Ja otwieram okna bardzo często , bo przecież one lubią świeże powietrze
 Tym bardziej dziś tak słonecznie i gorąco na dworze to mam otwarte
  Tym bardziej dziś tak słonecznie i gorąco na dworze to mam otwarte  Służy im to jak najbardziej
- Storczykowa
U mnie zawsze zachodził? glonami. Kiedyś miałam keramzyt na dnie wazonów Vand, ale te glony wyglądały okropnie, a próby mycia wazonów często kończyły się potrzaskaniem ich. Nie zwiększam wilgotności wokół storczyków, ale może jak są tak gęsto poustawiane, to same sobie zwiększają. teraz mam wilgotność w pokoju prawie 90%, temp. 22 stopnie. Ale może higrometr źle chodzi, bo to taki zwykły ze wskazówką. A powietrze u mnie nie jest świeże, więc storczykom raczej by nie pasowało.Zabka_Monis pisze:U mnie keramzyt jeszcze nigdy nie zaszedł glonami. Jak już to nachodził na niego taki biały osad, ale nauczyłam się , żeby przed nalaniem wody przelać keramzyt gotującą wodą i wszystko graZwiększona wilgotność wokół roślinek ,a to dla mnie bardzo ważne
A Ty Dusiu jak zwiększasz wilgotność wokół nich ?
Ja otwieram okna bardzo często , bo przecież one lubią świeże powietrzeTym bardziej dziś tak słonecznie i gorąco na dworze to mam otwarte
- 
				Zabka_Monis
- 1000p 
A no tak keramzyt w wazonach to zupełnie inna bajka. Musiałabyś go naprawdę często przemywać , żeby Ci nie zachodził glonami. Ale może Vandom by to się podobało , że paruje im od spodu w korzonki?  I wiem , że te wazony są baaardzo delikatne, bo miałam jednego takiego i lekko brat w niego puknął czymś i się cały potrzaskał..  :x
 I wiem , że te wazony są baaardzo delikatne, bo miałam jednego takiego i lekko brat w niego puknął czymś i się cały potrzaskał..  :x 
A może zraszasz swoje pociechy?
Co do wilgotności to wątpię, by wynosiła u Ciebie aż 90 %, bo mieszkanie byś miała całe zawilgocone. Grzybki by Ci rosły po ścianach... U mnie wilgotność wynosi teraz około 65% w pokoju, a ile na parapetach to nie wiem , ale pewnie więcej troszkę 

Mieszkasz koło fabryk? Bo mówisz , że powietrze nie jest świeże u Ciebie...
  Bo mówisz , że powietrze nie jest świeże u Ciebie...

I wiem , że te wazony są baaardzo delikatne, bo miałam jednego takiego i lekko brat w niego puknął czymś i się cały potrzaskał..  :x
 I wiem , że te wazony są baaardzo delikatne, bo miałam jednego takiego i lekko brat w niego puknął czymś i się cały potrzaskał..  :x A może zraszasz swoje pociechy?

Co do wilgotności to wątpię, by wynosiła u Ciebie aż 90 %, bo mieszkanie byś miała całe zawilgocone. Grzybki by Ci rosły po ścianach... U mnie wilgotność wynosi teraz około 65% w pokoju, a ile na parapetach to nie wiem , ale pewnie więcej troszkę

Mieszkasz koło fabryk?
 Bo mówisz , że powietrze nie jest świeże u Ciebie...
  Bo mówisz , że powietrze nie jest świeże u Ciebie...- 
				GrazynaW
- Przyjaciel Forum - Ś.P. 
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Okna masz super - szczególnie to z Vandami!!Bajka!!

- Storczykowa
Nie, ale powietrze i tak jest pełne dymu. A storczyków nie zraszam, już mi kilka zgniło od tego. Tylko je raz na 10-14 dni podlewam (podlewam, nie kąpię). Co do wilgotności, nie wiem, jaka jest naprawdę i pewnie nigdy się nie dowiem. Storczykom musi starczyć to, co jest. Kilka lat temu miałam nawilżacz, ale się popsuł, teraz nie ma nic i też jakoś muszą żyć.Zabka_Monis pisze:A no tak keramzyt w wazonach to zupełnie inna bajka. Musiałabyś go naprawdę często przemywać , żeby Ci nie zachodził glonami. Ale może Vandom by to się podobało , że paruje im od spodu w korzonki?I wiem , że te wazony są baaardzo delikatne, bo miałam jednego takiego i lekko brat w niego puknął czymś i się cały potrzaskał.. :x
A może zraszasz swoje pociechy?
Mieszkasz koło fabryk?Bo mówisz , że powietrze nie jest świeże u Ciebie...
- 
				Zabka_Monis
- 1000p 
Ja zraszam parapety okna i firankę i wtedy wilgotność na pewno jest większa  Do tego nawilżacz powietrza. Nie chodzi non stop , bo rodzice by mnie zabili za rachunek na prąd...
 Do tego nawilżacz powietrza. Nie chodzi non stop , bo rodzice by mnie zabili za rachunek na prąd...   

Do tego nawilżacz powietrza. Nie chodzi non stop , bo rodzice by mnie zabili za rachunek na prąd...
- Storczykowa
Ja miałam kiedyś taki ładny nawilżacz, taka niebieska misa, z której unosiła się mgiełka. Niestety się popsuł. 
A pędziki na Phal. rosną... i na różowej Vandzie też. Ale ta z wystawy już przekwita.

A pędziki na Phal. rosną... i na różowej Vandzie też. Ale ta z wystawy już przekwita.
- 
				Zabka_Monis
- 1000p 
Wiem jaki nawilżacz masz na myśli. Po jakim czasie używanie się popsuł?

- Storczykowa
Jednego roku działał, a kiedy go znowu przyniosłam i chciałam włączyć, to był już zepsuty. A był taki cudny...