Bodziszek, który pokazałaś, to bodziszek czerwony ale w ładnej odmianie, bo kwiaty ma chyba większe niż normalny.
Ogródek Raczka cz.5
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek Raczka cz.5
Witaj Aniu! Ismena cudowna i rekordowo szybko zakwitła
Ja bym nie wsadzał już do gruntu, bo wkrótce i tak przekwitnie a cebulka ma dosyć miejsca.
Bodziszek, który pokazałaś, to bodziszek czerwony ale w ładnej odmianie, bo kwiaty ma chyba większe niż normalny.
- Raczek

- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Dziś wrzucę tylko trochę zaległych zdjęć:

pełnik ogrodowy

bordowa ostróżka

zawilec wielkokwiatowy
Moja roślinka NN okazała się być ciemiernikiem korsykańskim helleborus corsicus:

tamaryszek:

żurawka od Eli Ti.ja,niestety nadal NN

żurawka od Joli z Brodnicy,też NN
Musiałam ją reanimować,ponieważ ktoś stanął na nią.
Rozdzieliłam ją na dwie i posadziłam w innym miejscu,widzę,że sobie radzi

pełnik ogrodowy

bordowa ostróżka

zawilec wielkokwiatowy
Moja roślinka NN okazała się być ciemiernikiem korsykańskim helleborus corsicus:

tamaryszek:

żurawka od Eli Ti.ja,niestety nadal NN

żurawka od Joli z Brodnicy,też NN
Musiałam ją reanimować,ponieważ ktoś stanął na nią.
Rozdzieliłam ją na dwie i posadziłam w innym miejscu,widzę,że sobie radzi
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Aniu Twój skalniak wygląda zachwycająco, roślinki pięknie się porozrastały i całkowicie wypełniają przestrzenie pomiędzy kamieniami, cudowny efekt. Masz przepiękne iryski, cudowny kolorek i tak obficie kwitną, a ismena cudo 
- ElzbietaaG

- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O niespodzianka ! Nie zauważyłam wcześniej, że rośnie u ciebie tamaryszek
Ostatnio przyglądam się mu z ogromną pożądliwością
gdy przechodzę koło
pewnego ogrodu. Tylko nie wiem czy można go rozmnożyć przez sadzonki zdrewniałe ?
Ostatnio przyglądam się mu z ogromną pożądliwością
pewnego ogrodu. Tylko nie wiem czy można go rozmnożyć przez sadzonki zdrewniałe ?
- korzo_m

- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Aniu duży jest Twój tamaryszek, mój już drugi rok przez zimę obmarzł, odbija od korzenia, ale jego kwitnienia nie zobaczę. Jestem ciekawa kwiatów tego korsykańskiego ciemiernika. Widzę ,że już zdążyłaś wyplewić rabatki
wokół roślinek nie widać żadnego chwastu. Ja nie mogę się odplewić jak zrobię z jednej strony to druga musi już iść do poprawki, niedługo zabraknie miejsca na kompostowniku 
-
bogumila
- 1000p

- Od: 17 cze 2008, o 19:02
Elu tamaryszek można rozmnożyc z sadzonek bardzo wczesną wiosną . Moja mama urwała kilka gałązek i wsadziła do wody , po kilku tygodniach gałązki wypuściły korzonki .Oto zdjęcia tamaryszka ukorzenionego w ten sposób kilka lat temu .ElzbietaaG pisze:O niespodzianka ! Nie zauważyłam wcześniej, że rośnie u ciebie tamaryszek![]()
Ostatnio przyglądam się mu z ogromną pożądliwościągdy przechodzę koło

Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
-
bogumila
- 1000p

- Od: 17 cze 2008, o 19:02
Aniu kwiaty masz śliczne
. Moje Ismeny jeszcze nie kwitną , ja dopiero do gruntu wsadziłam po 15 maja .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
- Raczek

Dorotko tamaryszka wyprowadzam na drzewko,zaplątłam gałęzie latem zeszłego roku.
Nie zdążyłam go podciąć i dlatego wygląda na wysoki.
Pęcherznica Diablo od ciebie też u mnie ruszyła do góry,zrobię jej dziś zdjęcie.
Rabatki niestety w wielu miejscach mocno zarośnięte, :oops:nie daje rady z chwastami.
Rabatka hostowo-żurawkowa już opielona i podsypana przekompostowanymi liściami.
Od jutra zaczynam plewić moją kwaśną rabatę.
Ja nie wiedziałam,że mam ciemiernika korsyykańskiego,dostałam go razem z innymi siewkami od izabela1004.
Ja najpierw myślałam,że to chwast,potem,że to języczka.Dopiero jak zorientowałam się,że rośnie wśród siewek ciemierników od Izy wpadłam na trop,że to może być roślina od niej.
Ela tamaryszka można rozmnożyć z gałązek i już nawet podjęłam taką próbę w zeszłym roku.
Trzy badylki siedzą w ziemi,jak dobrze pójdzie to dostaniesz ukorzenionego badylka.
Tereska też zawsze z wielkim pożądaniem spogląda na niego,szczególnie jak kwitnie.
Agness skalniak niestety na razie nie wygląda ładnie,no może ładniej niż wiosną,kępy faktycznie bardzo porozrastały.Nadal króluje na skalniaku śniedek,tym razem kwitnący.Muszę chyba dziś pozbyć się go ze skalniaka.
Iryski mam trzeci rok,ładnie u mnie rosną,tylko co roku rozdaje część kępy i chyba nie doczekam się większej.
Zdjęcie moich daturek z nasion:

a mają być takie:

Pochwale się jeszcze jednym sukcesem,na razie mam pierwsze wschody,ale może się uda.
Siewki złotokapa:

Nie zdążyłam go podciąć i dlatego wygląda na wysoki.
Pęcherznica Diablo od ciebie też u mnie ruszyła do góry,zrobię jej dziś zdjęcie.
Rabatki niestety w wielu miejscach mocno zarośnięte, :oops:nie daje rady z chwastami.
Rabatka hostowo-żurawkowa już opielona i podsypana przekompostowanymi liściami.
Od jutra zaczynam plewić moją kwaśną rabatę.
Ja nie wiedziałam,że mam ciemiernika korsyykańskiego,dostałam go razem z innymi siewkami od izabela1004.
Ja najpierw myślałam,że to chwast,potem,że to języczka.Dopiero jak zorientowałam się,że rośnie wśród siewek ciemierników od Izy wpadłam na trop,że to może być roślina od niej.
Ela tamaryszka można rozmnożyć z gałązek i już nawet podjęłam taką próbę w zeszłym roku.
Trzy badylki siedzą w ziemi,jak dobrze pójdzie to dostaniesz ukorzenionego badylka.
Tereska też zawsze z wielkim pożądaniem spogląda na niego,szczególnie jak kwitnie.
Agness skalniak niestety na razie nie wygląda ładnie,no może ładniej niż wiosną,kępy faktycznie bardzo porozrastały.Nadal króluje na skalniaku śniedek,tym razem kwitnący.Muszę chyba dziś pozbyć się go ze skalniaka.
Iryski mam trzeci rok,ładnie u mnie rosną,tylko co roku rozdaje część kępy i chyba nie doczekam się większej.
Zdjęcie moich daturek z nasion:

a mają być takie:

Pochwale się jeszcze jednym sukcesem,na razie mam pierwsze wschody,ale może się uda.
Siewki złotokapa:

Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- korzo_m

Muszę i ja zaglądnąć do worków z liśćmi, pokaż u siebie kiedy w jakim stanie można wyłożyć tymi zgniłkami to i ja może w tym tygodniu znajdę czas. Daturka od Ciebie ciągnie w górę, już stoi na polu, ale chyba tego roku ją jeszcze zostawię w donicy, jak myślisz dobrze zrobię
Cieszę się, że pęcherznia przeżyła zimę , ja moje trzymam w doniczce, fajnie rosną, za rok będziemy mały już ładne krzaczki.
Cieszę się, że pęcherznia przeżyła zimę , ja moje trzymam w doniczce, fajnie rosną, za rok będziemy mały już ładne krzaczki.
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Aniu, żurawka od Joli z Brodnicy wygląda na 'Palace Purple'.
Też podziwiam Wasze tamaryszki, bo mój młody niestety padł. Będę więc próbował z badylków, może tym razem się uda
Też podziwiam Wasze tamaryszki, bo mój młody niestety padł. Będę więc próbował z badylków, może tym razem się uda
- Raczek

Dorotko śmiało możesz już wykładać liście z worków.
Ja mam już wyłożone na rabatkę hostowo-żurawkową,najpierw były mokrawe,
potem ładnie przeschły na słońcu.
Małe daturki mam też na razie w donicach,ale planuje je wysadzić do gruntu.
W gruncie lepiej rosną i trochę mniej trzeba się nimi zajmować jak tymi w donicach.
Pęcherznicę przesadzać do gruntu,u mnie świetnie sobie radzi.
Jacku masz racje z nazwą żurawki,już mi ją rozpoznano w dziale identyfikacji.
Mam natomiast problem z nazwaniem pierwszej.
Przykro mi z powodu twojego,małego tamaryszka.
Ja mam już wyłożone na rabatkę hostowo-żurawkową,najpierw były mokrawe,
potem ładnie przeschły na słońcu.
Małe daturki mam też na razie w donicach,ale planuje je wysadzić do gruntu.
W gruncie lepiej rosną i trochę mniej trzeba się nimi zajmować jak tymi w donicach.
Pęcherznicę przesadzać do gruntu,u mnie świetnie sobie radzi.
Jacku masz racje z nazwą żurawki,już mi ją rozpoznano w dziale identyfikacji.
Mam natomiast problem z nazwaniem pierwszej.
Przykro mi z powodu twojego,małego tamaryszka.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- EdytaB

- Od: 1 sty 2009, o 12:19
Pięknie i kolorowo u Ciebie.
Zakupy super. Spodobało mi się poidełko, myślę o czyms takim ale nie wiem czy zda egzamin bo mój kot urządzał by sobie tam polowania
Piękna ta kamasja prawda, ja nie wiem nawet skąd ją mam
Te derenie radzę mocno przyciąc po posadzeniu, ja tego nie zrobiłam i liście wyszły tylko na górnych częściach pędów. Poradzono na forum żeby ciąć.
- korzo_m

Aniu to muszę powykładać liście na rabatki, tylko czekam na lepszą pogodę, bo dzisiaj znowu ulewy i tak zapowadają do końca tygodnia
A czy póżniej liście przyspujesz korą.
Daturkę również posadzę do gruntu, ona dostaje dużo bocznych przyrostów
na razie schowałam ją pod ławkę, zawsze to jakoś uchroni ją przed nadmiarem deszczu.
Moja pęcherznica pięknie rośnie w donicy, ale chciałabym ją posadzić już na miejscu docelowym, a nad tym się jeszcze zastanawiam. Muszę to dobrze obmyślić, aby póżniej nie przesadzać. Coraz bardziej brakuje mi miejsca
Daturkę również posadzę do gruntu, ona dostaje dużo bocznych przyrostów
Moja pęcherznica pięknie rośnie w donicy, ale chciałabym ją posadzić już na miejscu docelowym, a nad tym się jeszcze zastanawiam. Muszę to dobrze obmyślić, aby póżniej nie przesadzać. Coraz bardziej brakuje mi miejsca
-
dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Pysznogłówki od Ciebie pięknie rosną 
- EwkaEs

- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Raczku-aż mi dech zaparło gdy wyczytałam o rzekomym pocisku, całe szczęście,że kanalizacyjnym!Przepiękne masz kamasje.
Przesyłka niestety jeszcze nie nadeszła i mam nadzieję,że w piątek dotrze,bo zapowiadają ciepły weekend,a skoro prognozy na deszcz się sprawdziły, to może i ta będzie trafna?
Przesyłka niestety jeszcze nie nadeszła i mam nadzieję,że w piątek dotrze,bo zapowiadają ciepły weekend,a skoro prognozy na deszcz się sprawdziły, to może i ta będzie trafna?