Maju :P
Ale ja wskazałam link ,tam wszystko jest opisane i podłoże również.
Więc jaki cel powtarzania? tymbardziej ,że jest dowolność akurat dość duża w doborze.
To Ty zdecydujesz co masz i co włożysz do doniczki.
Linkowanie jest nieodzowne dla osób które mają pierwszy kontakt z konkretnym storczykiem .
Zazwyczaj brakuje całej wiedzy ,a nie tylko wiadomości o czymś tak podstawowym jak podłoże..
I tu konieczne samokształcenie ,
Pytań może być w nieskończoność , a my w poradach będziemy pisać treści powielane, tworzyć niepotrzebnie kalkę tego ,co istnieje w internecie.
Otóż, nie będę nic

na niby nowego formułować.Tak działa się w internecie.
Musisz Maju zrozumieć rolę porady, wskazałam co trzeba przejrzeć i zrobić .I musisz już sama
podejmować kroki.
Czyli : chcieć zapoznać się z warunkami uprawy,biologią rośliny,umieć odróżnić naturalne stany
od awaryjnych,okresy spoczynku i wegetacji czyli normalna nauka!!Ciebie czeka.
Pojęcie przepisów sztywnych nie istnieje, chyba,ze dotyczy aplkowania środków wg dawki w przypadku chorób.
Porady są podpowiedzią dodatkową a nie schematem postępowania.
A wracając do fotek-
-stare psb będą do usunięcia --liście w kolorze jaśniejszym dosyć często bywają ,są różne hybrydy na rynku i te
ciemne i jasno ulistnione,żółknięcie liści jest naturalne,odpadną.
-ogólnie stan storczyka nie jest tragiczny ,noooooo moze ciut sfatygowany, jakby
z niedostatecznym nawodnieniem w okresie lata.Ale raptownie nie można nadrobić niedoborów.
-*ziemia *wygląda na torf-->też jest stosowany,proszę upewnić się u koleżanki co
to było i czy storczyk kwitł.Można ratunkowo na szybko uzypełnić korą ,wymienić część podłoża bez ruszania bryły korzeniowej.
-o przesadzaniu i cięciu można mówić , gdy nie ma indukcji kwitnienia/nie widzę na fotkach!/
jeżeli jest, trzeba odłożyć na wiosnę przesadzanie.
Generalnie, sytuacja storczyka jest w kategorii stanu normalności ,to co jest w donicy jest naturalnym stanem rzeczy, elementem wegetacji cymbidium.
Ech, przykre dla mnie, gdy muszę pisać ...że trzeba pewnych rzeczy się naumieć samemu.
I dopowiem,ze w pasji storczykowej nigdy nikt nie mówił , ze będzie lekko.
pozdrawiam J ;:76 VANKA