Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róża pustyni

Post »

Mam mało doświadczenia, ponieważ dopiero w tym roku po raz pierwszy wysiałam adenia, ale wydaje mi się, że ta ostatnia roślinka jest trochę wyciągnięta. Może coś zasłania jej światło?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
roobaczek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 kwie 2010, o 09:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

moje doświadczenie też nie jest za duże, ale wydaje mi się że dlatego się zrobiła tak długa że po prostu domaga się dostępu światła...
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje maluchy :heja
Obrazek
Paolcia07
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 cze 2010, o 16:14

Post »

One cały czas stoją na parapecie i mają ogólnie dużo słońca mimo że nie są na południowej stronie!!
Już sama nie wiem co robić :( Boję się, że jak jest taka giętka ta łodyga to nie wytrzyma!
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Nie wszystko co wykiełkowało (lub wykiełkuje w przyszłości) musi koniecznie przeżyć. Na to nie ma rady. Chociaż przydałoby się zdecydowanie więcej słońca dla naszych róż i dla nas samych. To by na pewno pomogło.
Tak jak już pisał powyżej Kiszi (i nie tylko on) nr 1 to słońce. 2 to zdecydowanie - nie zraszać. Ziemia musi być przepuszczalna i przesiąkliwa - więc w przypadku braku "kokosów" dajemy perlit albo przynajmniej czysty piasek (najlepiej grubszy lub drobny żwirek).
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
kiszi
100p
100p
Od: 4 maja 2010, o 17:33

Post »

Dokładnie. Spróbuj wymienić podłoże i mniej wody. Adenium gromadzi wodę w kaudex'ie, gdy ma jej mało w środowisku i przez to grubieje. Wszystkie Twoje roślinki nie wyglądają źle, ale ta ostatnia ewidentnie chce do słońca (chyba ma za głęboką doniczkę) :) Uważaj na delikatne korzenie przy przesadzaniu. Powodzenia! :) PS. Ta elastyczność młodych roślin bierze się stąd, że adenia we wczesnych fazach rozwoju mają bardzo cienką podstawę pnia i wątły korzeń. Z tego, co widzę na zdjęciach to bym się tym nie przejmował, bo wyglądają na zdrowe i nie przelane (jeszcze) ;)
Zbyt wiele przypadków złożyło się na to, że JESTEM, by móc stwierdzić, iż jestem DZIEŁEM PRZYPADKU.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
agaszkrab
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 sie 2009, o 09:59

Post »

Hej! dawno mnie tu nie było. Ale jakie nowinki mam:) Odkąd wiosenne słońce wzeszło, moje maluszki rosną jak szalone, a przypomnę, że wykiełkowały w trundych listopadowych warunkach, gdzie musiałam dogrzewać je lampką. I tak mi sie teraz odwdzięczają. Jak tylko naładuja mi się baterie do aparatu to prześlę zdjęcie.
Uczę się na błędach innych :)
Awatar użytkownika
roobaczek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Oto moje miesięczne roślinki, wczoraj przesadzone do większej doniczki, większa roślinka ma się dobrze, rośnie jak na drożdżach, mniejsza ma troszkę jaśniejsze listki, nie wiem dlaczego, ale rośnie całkiem nieźle... Wczoraj też namoczyłam kolejne 3 nasionka i czekam czy coś z nich wykiełkuje :)

Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Zdejmij im ten żwir z powierzchni ziemi zbędnie hamuje przesychanie podłoża. :wink:
Awatar użytkownika
roobaczek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

słuchając rady bardziej doświadocznego kolegi, zdjęłam żwir, zostały tylko małe kamyszki, i to w dodatku nie za wiele...
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p

Post »

A ja wymieszałam żwirek z ziemią do kaktusów i perlitem. Czy to też niedobrze?
Awatar użytkownika
kiszi
100p
100p
Od: 4 maja 2010, o 17:33

Post »

To bardzo dobrze. Ja też stosowałem takie mieszanki do wysiewu nasion i hodowli młodych roślin :) Gruby żwir na powierzchni jest dobry dla wyrośniętych roślin, gdyż ułatwia wsiąkanie wody przez co chroni kaudex przed gniciem. Z moich osobistych doświadczeń wynika też, że chroni podłoże kokosowe (jeśli takie stosujecie) przed pojawieniem się pleśni, co się niestety zdarza. Dodam też, że dla mnie ładny żwir to niewątpliwie walor estetyczny :)
Zbyt wiele przypadków złożyło się na to, że JESTEM, by móc stwierdzić, iż jestem DZIEŁEM PRZYPADKU.
Awatar użytkownika
edytabv
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 maja 2010, o 22:40

Post »

Witam serdecznie, to mój pierwszy post. Właśnie we wtorek przyszły moje dwie pierwsze sadzonki:). Zakupiłam również nasionka i teraz bardzo chciałabym je wysiać tylko mam prośbę- chodzę po działach ogrodniczych Castoramy i Leroy Merlin i usilnie próbuję znaleźć włókna kokosowe i perlit- nieskutecznie. Czy może ktoś z Was wie, gdzie w Łodzi to można kupić??

pozdrawiam Edyta
"Pamiętaj, że wszystko można zacząć od nowa. Jutro jest zawsze świeże i wolne od błędów"
Lucy Maud Montgomery
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p

Post »

Perlit bardzo często jest w kwiaciarniach. Może i włókno też, ale nie interesowałam się tym.
Marcin30K
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 maja 2010, o 22:45

Post »

edytabv pisze:Witam serdecznie, to mój pierwszy post. Właśnie we wtorek przyszły moje dwie pierwsze sadzonki:). Zakupiłam również nasionka i teraz bardzo chciałabym je wysiać tylko mam prośbę- chodzę po działach ogrodniczych Castoramy i Leroy Merlin i usilnie próbuję znaleźć włókna kokosowe i perlit- nieskutecznie. Czy może ktoś z Was wie, gdzie w Łodzi to można kupić??

pozdrawiam Edyta
Witam wszystkich

edytabv - zarówno perlit jak i włókna kokosowe znajdziesz na allegro. Z mojego doświadczenia powiem, że niejeden sprzedawca/ pracownik sklepu ogrodniczego dziwił się, gdy zapytałem go o w/w dodatki do substratu. Na przyszłość, polecam Ci najpierw zaopatrzyć się w odpowiedni substrat do sadzenia roślin/nasion a dopiero potem kupowanie sadzonek ;)

Pozdrawiam
Marcin
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”