Ogród Moni cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Moni cz.3

Post »

Izuś, to akurat obrus kupiony dość dawno. Sama też czasami szydełkuję i wyszywam, ale ostanio zupełnie brak mi czasu od kiedy pochłonieta jestem ogrodem :)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj pospacerowałam wzdłuż alejki głogowej zastanawiając się kiedy mój głóg taki urośnie ;:65
Obrazek

Na dziace wciąż woda stoi i nieziemsko zaczęła śmierdzieć, ponieważ od wczoraj ociepliło się znacznie.
Obrazek

To nie do wiary, ale chwasty po ostatnich ulewach wręcz zawładnęły moimi rabatami. Wczorajszy dzień spędziłam na plewieniu. Efekt zaczął być niezły, bo nareszcie widać rośliny, a nie dziką zieleninę.
Obrazek

To, co już wyplewione, to wysypuję korą, aby zapobiec rozrostowi chwastów. Plewienia jeszcze mam sporo, ale stopniowo zaczyna być OK :)

Obrazek

Piwonie drzewiaste zaczynają otwierać pąki :tan :tan Uwielbiam ich kwiaty, choć ubolewam, że kwitną tak krótko :roll:
Obrazek

Obrazek

Zdjęcia robione wczoraj. Dzisiaj już były w połowie otwarte, a jutro myślę, że w pełni pokażą kwiaty :uszy
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nareszcie zakwitły mi rhododendrony i azalie :heja
Claudius
Obrazek

Roseum Elegans
Obrazek

NN
Obrazek

Obrazek

Percy Wiseman
Obrazek

I azalie - niestety wszystkie NN, bo poginęły podpisy z imionami :(
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wielkokwiatowe jeszcze nie kwitną, więc fotki będą innym razem :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na koniec moje nowe orliki:
Obrazek

i fragment białej rabaty:
bodziszki:
Obrazek

mój tato mówi na nie "śpiochy", a naprawdę nie wiem jak się zwą:
Obrazek

serduszka:
Obrazek

No i niespodzianka na innej rabacie - co to może być? W ub.roku miałam tu mieczyki, ale nie wykopałam ich przed zimą. Możliwe, żeby przezimowały :shock: ?

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Monia niesamowicie wyglądała ta rabata przed pieleniem. Musiałaś przeżyć koszmar jak ją zobaczyłaś. Efekt ekstra. Lubie właśnie takie działania. To samo mam w domu. Wole pracę na działce, więc w tygodniu zar4asta może nie brudem, ale nieładem. W sobotę jest dzień sprzątania. Uwielbiam popatrzeć na dom po takich porządkach.
U mnie storczyki stoją na wschodnim parapecie. I na komodzie, a tam jest mało światła. W ogóle w salonie mam mało światła. Także moje storczyki się nie udają. Może to też wina kominka, bo w dużej mierze grzejemy nim.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Monia Ty też czujesz ten smród.. masakra ..
u mnie też woda stoi ..
będzie dobrze ..
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To ze zdjęcia to najprawdopodobniej mieczyk. Ja od 3 lat nie wykopuję bulw, ale do tej pory wychodzą po zimie tylko białe. Inne mieczyki szlag trafił a te białe są chyba arktyczne :;230 . Napisz, czy u Ciebie też był sadzony biały. Rh Claudius cudowny.
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

Monia..dobry czas na przesadzanie..miałaś przyjechać..
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, Przeżyłam szok widząc te chwaściory :evil: Na szczęście niemal wszystkie już wyplewione. Trwa to długo bo, jak widać, jest tego mnóstwo, a staram się wyciągać wszystko z całym korzeniem, żeby za chwilę nie powtarzać tego samego. Niestety bez kory u mnie rabaty nie mają szans. Wszystkie chwasty nasiewają się w błyskawicznym tempie z okolicznych łąk i nie ma na to innej rady. Jak wysypię korę, to jest tego o niebo mniej. Najgorszy jest jednak perz, który staram się wyciągać z całymi rozłogami, ale niestety wystarczy, że się wyrwie niezbyt dokładnie, to za chwilę odrasta ze zdwojoną siłą :( Walczę jednak dzielnie i mam nadzieję, że za parę lat będzie już lepiej. Poza tym bylinki się rozrosną i może nie będzie to dziadostwo tak się rozłazić.

Izuś, dzisiaj znowu u nas padało - zarówno nocą, jak i w ciągu dnia. Na szczęście chwilami świeciło słonko i trochę ogrzało rabatki. Obawiam się jednak kolejnej inwazji chwastów :( Smród z tej wody jest niemiły, aż nieprzyjemnie chodzić po tym. Na dodatek co chwilę pod nogami słyszę chrupanie skorup ślimaczych - bardzo tego nie lubię, a jest ich tak dużo, że trudno nie wdepnąć na takie.

Asiu, nie pamiętam dokładnie, ale moje mieczyki były bodajże białe z fioletowym obrzeżem. Fajnie by było, gdyby nie było potrzeby wykopywania :tan

Józefie, przyjadę, obiecuję. Może jutro?
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

U nas tez co chwila pada.. masakra

śniedek.. przypomniałam sobie.. to Twój śpioch :)

bodziszka Ci zazdroszczę..
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuś, dzięki za rozszyfrowanie śpiochów ;:196 Wiem, czemu tato mówi na nie śpiochy - w czasie niepogody śpią ;)
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziewczyny,współczuję Wam z powodu deszczów.Byłam u kuzynki i cały czas siedziałyśmy przed telewizorem i patrząc na relacje telewizyjne i myślami byłam przy Was ;:108
u mnie chwastów też dostatek
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Monia, sporo masz jeszcze tej wody :(
U mnie już się wchłania ładnie pomimo kolejnych deszczy.
Piękne masz te rh, zaś mnie zarazisz :roll:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu/Aszko - u nas to nic w porównaniu do terenów całkowicie zalanych, gdzie nie tylko trawa stoi w wodzie, ale całe domy :(

AniaDS - u Ciebie piasek, więc woda nie ma na czym stać, a u mnie glina z kamieniem, więc takie jeziorko się utrzymuje długo. Musiałoby być kilka dni słonecznych, żeby wchłonęło wodę. Myślisz o kwaśnej rabacie? U mnie są takie 3 rabaty hostowo - rhododendronowo - azaliowo - iglakowe. Wiosną są piękne, kwitną dość długo, więc warto się skusić. Ja mam w zamiarze dokupienie jeszcze kilku odmian azalii japońskich, ale chyba nie w tym sezonie, bo niestety tynki i okna nas zjadły :| Muszę sobie dokupić jeszcze białe azalie i rhododendrony i wsadzić w pobliżu ciemnych fioletów Alfredów - będą ładnie kontrastowały :D . No i bluszcze zimozielone mi są potrzebne. Wciąż ich za mało, podobnie jak innych roślinek :roll: Chyba to kupowanie nigdy się nie skończy ;:224
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Masz bardzo ładne azalie, zakochałam się na zbój w orlikach! Juz są na mojej liście zakupów :wink: Moje piwonie pięknie kwitną, ale u nas ładna pogoda ;:3 Ciekawa jestem w jakich kolorach są twoje piwonie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”