Ogród Moni cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Moni cz.3

Post »

Gosiu, z przyjemnością ogląda sie takie widoki ;:108 .

Ewuś, z domem chyba OK - dokładnie nie wiem, bo nie była od kilku dni. Na działce mam sporo zniszczeń, ale to głównie byliny, więc sądzę, ze dadzą radę nie w tym roku, to za rok ;:224 Część z pewnoscią zgnije, bo całe stoją w wodzie - u nas podłoże glina + kamień, więc chyba nie ma gdzie wsiąkać :( Dzisiaj dostałam od naszej Pani woźnej piękne kępki orlików i irysków na pocieszenie i zastąpienie tych zniszczonych nowymi :tan Niedobrze też z drzewami i krzewami wsadzonymi w tym roku. Dwie wielkie lipy i jeden modrzew na pniu nie zdążyły się ukorzenić i wyrwało je z ziemi od wiatru i zbyt mokrej, świeżo wsypanej do dołka ziemi - zerwało nowe włośniki i nie wiem, czy zdołają je odbudować, bo korzenie były mocno ścięte :( Dąb ma złamaną gałąź, ale daje radę. Nawet nie chce mi się tam iść i oglądać tych strat :cry: Pocieszam się tym, że dom i działka są na wzniesieniu, więc nie grozi nam zalanie od rzeki. Gorzej z miejscem pracy, oczym wspominałam, ale tymczasowo zmniejszyły się opady, więc mamy nadzieję, że woda nieco opadnie. Dzisiaj od rana "tylko" mżawka, zatem myślę pozytywnie ;)
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Moniko obejrzałam twoje watki i jestem zachwycona twoim ogrodem ładni masz go rozplanowany i już zapełniony rabatkami ja też tak chcę ,a te róże -piękne podpowiedz gdzie można na południu zdobyć takie okazy . oj już się tu na forum napatrzyłam i założyłam rabatę różana tylko że róże na razie pierwsze lepsze wielokwiatowe z bazarku dobrane kolorami

pozdrawiam Alina

ogród u stóp klasztoru
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę Moniu że i Ciebie wielka woda nie ominęła i że masz dużo strat w ogrodzie. Bardzo Ci współczuję i trzymam kciuki aby wszystko
to sie naprawiło i odrosło by jeszcze bardziej cieszyć w przyszłości. ;:108
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Bardzo mi przykro .Ja narzekam na głupie mszyce a Tobie woda stoi na działce.Mam nadzieję ,że rośliny sobie poradzą.
U mnie nie wiem jak dużo by padało to i tak wszystko wsiąka. Na polu którym się pobudowaliśmu jest założona melioracja.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alinko, dziękuję za wizytę ;:196 Róże kupuję w miejscowych ogrodniczych (w jednym prowadzą sprzedaż od p.Spasówki) lub wysyłkowo ze szkółki Rosarium :)

Wiesiu, Moniko - dzisiaj dzień bez deszczu i nawet ciepło, więc mam nadzieję, troszkę wody odparuje, trochę wsiągnie (tylko gdzie :roll: ). Oby tylko nie padało choć przez pare dni ;:65
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51

Post »

Witaj Moniu, poszukałam w necie szkółkę rosarium i jakie było moje zdziwienie ze róża "Augusta Luise", we Francji sprzedawana jest pod nazwa "Fox Trot" ! :oops:

Właśnie te różę wypatrzyłam nie tak dawno na mojej przechadzce a wcześniej zachwycałam się nią u ciebie, taki ze mnie głąb ze nie skojarzyłam ze "fox trot" to "augusta" ;:223
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiaczku, ja też bym nie skojarzyła :lol: :lol:
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Monia współczuję strat..
Tak jak napisała Aszka.. jesteśmy bezsilni..

ale wciąż masz nas ;:196
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Monia to znaczy, że szkolę zalało? A w domu nie masz podtopień? Rośliny można kupić nowe, nie sa tak drogie jak dom.
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

zaglądam ale jak tu cie pocieszyć :(
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie, dziewczyny :wit
Nie jest tak źle - woda opadła i nie zagraża dzieciakom i budynkowi :) A nasz dom w budowie ... częściowo podmoknięty - na ścianach wilgoć i nieco się obawiamy o świeżo zrobione tynki, aby nie odparzyło :roll: Staram się mimo wszystko patrzeć optymistycznie na wszystko, bo to, co widzę w TV przeraża i przygnębia mnie absolutnie i przy tym, gdy ludzie tracą całe dobytki, to nasze namoknięte ściany i zgnite rośliny są niczym. Po pracy wstąpiłam na działkę - woda stopniowo się zmniejsza, więc mam nadzieję, że będzie lepiej. Przelotne opady to już nic w porównaniu do ulewnych deszczy sprzed kilku dni. Jakoś tak staram się szukać pozytywów ;:65 Nie miałam za bardzo czasu, bo spieszyłam się do koleżanki na umówioną posiadówę, więc tylko wzmocniłam drzewka o paliki, przywiązałam i tyle. Jutro może uda mi się o nie bardziej zadbać.
Zaraziłam się grujecznikiem od Karo i Liski, ale czasu mi brak na odwiedziny sklepów ogrodniczych. Inna sprawa, ze najpierw muszę zadbać o te, które są na działce i cierpią po ostatnich pogodowych szaleństwach ;:224 Mam nadzieję, że u Was również się sytuacja wodna normuje?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Drogie koleżanki, dostałam w prezencie takiego storczyka:
Obrazek

Mam dużo storczyków, ale phalenopsisów, które są b.łatwe w uprawie i kwitną mi non stop, jednak tego nie znam i nie wiem nawet jaka to odmiana. Pomóżcie, jeśli ktoś coś wie, jak się nim opiekować ;:180
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Cieszę się, że już wszystko w porządku.
Storczyk prześliczny. U mnie nie chcą rosnąć :(
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, powinny rosnąć :roll: Jakie dałaś im stanowisko? U mnie stoją wszystkie na stole i tu im najlepiej - mają południowe okno tuż za firanką, a więc dużo słońca za delikatną zasłoną firan. Zdejmuję je ze stołu tylko wtedy, gdy mamy gości - rozkładam wówczas na meblach lub parapetach. Niestety trzeba uważać, żeby nie zostawić na południowym oknie zbyt długo - w ubiegłym roku zapomniałam i zostawiłam na 2 dni, a później miały poparzone listki. Na szczęście nie padły :)
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

a ja tak nie na temat...ale nei mogę się powstrzymać.. bo lubie takie cacka..
a Ty masz śliczny obrusik :oops:

Kupiłas, czy ktoś Ci robił?
Bardzo ciekawe połączenia .. bardzo
z uśmiechami Iza
u liski
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”