Mówisz, że u ciebie trochę padało
Czereśniak - basjak
- iwa27
- 1000p

- Od: 19 maja 2009, o 07:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czereśniak - basjak
Basiu może i dobra ze mnie kobita, ale żebyś ty wiedziała jaka łakoma na czereśnie
to mój najulubieńszy owoc
Ja także dziękuję Mai za informacji o języczce, bo już się martwiłam.
ja jechałam do domu w takiej ulewie, że ledwo wycieraczki zbierały wodę z szyby 
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- basjak
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu powojniki kuszą mnie ostatnio bardzo. W dodatku wciąż trafiam na sprzedaż i nie mogę się oprzeć
Kupuję spontanicznie, a potem szukam miejsca na posadzenie.
U mnie pada od południa, więc o robotach ogrodowych nie ma mowy.
O chloriozie nie znalazłam nic ciekawego na forum, natomiast wg informacji książkowych najbardziej pasuje do zażółcenia nowych przyrostów różanych wypłukiwanie żelaza i azotu przez wodę. Bedę dalej szukać.
Majka nadal pochmurnie, więc na rozkwit piwonii delikatnej chyba nie ma co liczyć
Iwonko oby tylko te czereśnie nie zgniły
Jest tak wilgotno, że wszystko możliwe. Umyta wczoraj przez sąsiadkę kafelkowa podłoga w altanie, dzisiaj była jeszcze mokra.
Rano świeciło słońce, od południa leje i znowu zimno.
Pamiętam z dzieciństwa wróżbę z kwiatków bzu. Należało poszukać kwiatka o większej ilości płatków niż cztery, pomyśleć życzenie i ...zjeść kwiatek. Praktykuję do dzisiaj

U mnie pada od południa, więc o robotach ogrodowych nie ma mowy.
O chloriozie nie znalazłam nic ciekawego na forum, natomiast wg informacji książkowych najbardziej pasuje do zażółcenia nowych przyrostów różanych wypłukiwanie żelaza i azotu przez wodę. Bedę dalej szukać.
Majka nadal pochmurnie, więc na rozkwit piwonii delikatnej chyba nie ma co liczyć
Iwonko oby tylko te czereśnie nie zgniły
Rano świeciło słońce, od południa leje i znowu zimno.
Pamiętam z dzieciństwa wróżbę z kwiatków bzu. Należało poszukać kwiatka o większej ilości płatków niż cztery, pomyśleć życzenie i ...zjeść kwiatek. Praktykuję do dzisiaj

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 22 lip 2008, o 20:30
Basiu właśnie o tym mi przypomniałaś
.
Ile ja się nażarłam białego bzu u znajomych rodziców (biały pełny)
.
Mam jednego powojnika i coś kiepsko wygląda
.
Ale to chyba dobrze bo jak by był piękny to pewnie majątek bym wydała
.
Ile ja się nażarłam białego bzu u znajomych rodziców (biały pełny)
Mam jednego powojnika i coś kiepsko wygląda
Ale to chyba dobrze bo jak by był piękny to pewnie majątek bym wydała
Witaj Basiu, u mnie młode róże też takie żółtawe... tzn te posadzone jesienią, chyba za mokro, raczej na pewno 
Basiu - ale ta piwonia delikatna piękna, prawdziwa ozdoba ogrodu. Oby tylko dane jej było rozkwitnąć 
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
- marzanka

- Od: 21 lut 2010, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basiu ja do dzisiaj czuję smak kwiatków bzu i nie wiem jak się to chwaścisko nazywa ale płoży się ma różowe kwiatuszki a jak owocuje to ma takie maleńkie bocheneczki jak chlebek
też pycha było .Matko co my jadłyśmy
i takie białe kwiatuszki mówiłyśmy na to kaszka maszka ,też chwast...
- kasia_rom

- Od: 5 paź 2008, o 12:32
A ja o takiej wróżbie ze zjadaniem kwiatków bzu nie słyszałam
Ale też zjadaliśmy takie małe nasionka
, serek na to mówiliśmy
Basiu, może po prostu podsyp różom nawozu,i zaobserwuj co się stanie, bo pewnie się wypłukał przez tę wodę

Basiu, może po prostu podsyp różom nawozu,i zaobserwuj co się stanie, bo pewnie się wypłukał przez tę wodę
-
goryczka143
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 21 sie 2009, o 20:41
WITAJ BASIU!
Pomimo deszczu Twój ogród wygląda atrakcyjnie. Piwonia delikatna i powojnik cudo
Pomimo deszczu Twój ogród wygląda atrakcyjnie. Piwonia delikatna i powojnik cudo
- marzanka

A kwiaty akacji
jadłyście kwiaty akacji ,ja jadłam
(jakaś niedokarmiona byłam czy co ?)
- basjak

Witam
Agnieszko ja nadal nie przechodzę obojętnie przy bzie. Wciąż wypatruję pięciopłatkowców, tyle, że życzenia mam bardziej przyziemne
U mnie powojniki rosną nawet dobrze, a zaczęłam kupować dopiero w zeszłym roku. Podsadziłam już nimi wszyskie możliwe drzewa owocowe, teraz wędrują pod płot, do pnących róż.
Adrian u mnie młode róże są ładne, żółte liście pojawiają się tylko na pnących, które dobrze przezimowały. Dostały już drugą dawkę nawozu.
Tomek piwonia już prawie rozkwitła

Dzisiejsze popołudnie spędziłam na spacerze po likwidowanych, pod budowę autostrady, ogródkach. Rosną tam dziesiątki piwonii, muszę się tam wybrać ze szpadlem i..."wyrwipiwoniem". Po liściach widać, że to różne odmiany.
Marzanka chlebki też wcinałam, ale dzisiaj nie potafiłabym zidentyfikować tego ziela. A dlaczego jadłyśmy kwiatki akacji? Pamiętam, że były słodkie. Przecież wróżyło się z liści akacjowych - kocha, lubi, szanuje...
Kasia musisz to nadrobić
bez jeszcze kwitnie. Poszukaj pięciopłatkwego kwiatka, pomyśl życzenie, zjedz i gotowe. A nuż pomoże
Róże dostały dodatkowy nawóz, może wreszcie przestanie padać i się nie wypłucze.
Krysiu w ogródku prawie nie ma kwiatków. Wszystkie odcienie zieleni, aż się prosi o posadzenie kilku iglaków. Jeden zeszłoroczny clematis kwitnie, reszta to odmiany późniejsze.

Nieliczne kwitnące

Pąki enkianta w 99 % zmarzły, a było ich mnóstwo, na każdym pędzie

Agnieszko ja nadal nie przechodzę obojętnie przy bzie. Wciąż wypatruję pięciopłatkowców, tyle, że życzenia mam bardziej przyziemne
U mnie powojniki rosną nawet dobrze, a zaczęłam kupować dopiero w zeszłym roku. Podsadziłam już nimi wszyskie możliwe drzewa owocowe, teraz wędrują pod płot, do pnących róż.
Adrian u mnie młode róże są ładne, żółte liście pojawiają się tylko na pnących, które dobrze przezimowały. Dostały już drugą dawkę nawozu.
Tomek piwonia już prawie rozkwitła

Dzisiejsze popołudnie spędziłam na spacerze po likwidowanych, pod budowę autostrady, ogródkach. Rosną tam dziesiątki piwonii, muszę się tam wybrać ze szpadlem i..."wyrwipiwoniem". Po liściach widać, że to różne odmiany.
Marzanka chlebki też wcinałam, ale dzisiaj nie potafiłabym zidentyfikować tego ziela. A dlaczego jadłyśmy kwiatki akacji? Pamiętam, że były słodkie. Przecież wróżyło się z liści akacjowych - kocha, lubi, szanuje...
Kasia musisz to nadrobić
Róże dostały dodatkowy nawóz, może wreszcie przestanie padać i się nie wypłucze.
Krysiu w ogródku prawie nie ma kwiatków. Wszystkie odcienie zieleni, aż się prosi o posadzenie kilku iglaków. Jeden zeszłoroczny clematis kwitnie, reszta to odmiany późniejsze.

Nieliczne kwitnące

Pąki enkianta w 99 % zmarzły, a było ich mnóstwo, na każdym pędzie

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- marzanka

Basiu a kto nas wie czemu
ja akcje miałam po drodze ze szkoły więc pewnie głodna byłam
.Pięknie ci już kwitną orliki ja na swoje nie mam szansy by zakwitły bo dopiero sadzone 
- basjak

Marzanka, w karbiowskich likwidowanych ogródkach orlików jak mrówków, we wszystkich kolorach. Bierz chłopa i na łowy 
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- marzanka

Raczej wezmę mego "zięcia" bo niedaleko karbia mieszka to niech się przyszywanej tesciowej podliże 
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
BASIU masz jeszcze tyle kolorów w ogrodzie a u mnie wszechobecna zielen tylko Clematisy kwitną ,ale nikt nie zwraca na nie uwagi . Jakoś słabo przychodza powiadomienia . Dziś cały dzien spędziłam w ogródku oczywiscie przy porzadkowaniu grzadek a M.ze synem przy laubie . Położona choć dopiero przymiarkowo podłoga na werandzie
nawet ładnie się prezentuje
. Jeszcze trzeba tylko dokupić deski podłogowe do altanki no i wszystko pomalowac . No to niestety jutro o ile pogoda dopisze to PĘDZLE W DŁOŃ 
- basjak

Marzanka ja sobie dzisiaj przyniosłam stamtąd białe orliki, nachyłka, serduszkę wspaniałą i jeszcze jakieś maluchy. Więcej nie dało się wyrwać bez specjalistycznych narzędzi 
Jadzia u mnie też kwiatków trzeba szukać wśród zielonego.
Zazdroszczę Ci, że robota posuwa się do przodu. Może w końcu przestanie padać, to i moja budowa ruszy.
Jadzia u mnie też kwiatków trzeba szukać wśród zielonego.
Zazdroszczę Ci, że robota posuwa się do przodu. Może w końcu przestanie padać, to i moja budowa ruszy.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki