P.S Najczęściej zakwitają pierwszy raz 3-4 letnie cebule
Zwartnica,Hippeastrum cz.2
-
evluk
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Amarylis, Hypeastrum /2
Bogusiu- hippeczki, które mają mniej niż 3 lata nie zasuszamy i nie zimujemy, trzeba dać im czas na tzw. dojrzewanie
- aby cebula zakwitła musi osiągnąć pewien rozmiar- należy ją dobrze nawozić w okresie wegetacyjnym, bo to straszny żarłok jest. Im więcej "szczypioru" ma cebula, tym większa szansa na kwiaty w przyszłym sezonie. Ja bym ją wsadziła do doniczki i zaczęła podlewać 1 w tygodniu, i dołożyła jakiś nawozik. Na doniczkę łyżeczka od herbaty polifoski, nie rozpuszczonej, przysypujemy ziemią i zobaczysz jak cebula ruszy z kopyta, polifoska świetnie też działa, że tak powiem na szerokość 
- darla80
- 1000p

- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W takim razie posadzę
Rozmiarowo jest bardzo zbliżona do tej Amoretty
Tak więc w przyszłym roku jej nie przepuszczę 
Rozmiarowo jest bardzo zbliżona do tej Amoretty
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
-
Filifionka
- 200p

- Od: 18 lut 2009, o 11:33
patrzę ze nie tylko ja bawię się w hodowanie własnych cebul
ja mam 4 cebulki młode od apple blossom ale 2 z nich mają jakieś choróbsko niby rosną mają ładne liście ale jakoś tak te liście dostają czerwonych plam nie wiem może to od słońca? Mam jeszcze 3 maleństwa od moonlight świetnie się trzymają i rosną jak dzikie mam nadzieje że zakwitną za jakiś czas 
Filifionka, czerwone plamy na liściach to nie od słońca
To przypuszczalnie czerwona plamistość
Najlepiej pokaż zdjęcia.
Najlepiej pokaż zdjęcia.
Dorota
Najprawdopodobniej to czerwona plamistość ale jak napisała modesta potrzebne są zdjęcia do identyfikacji. 
-
Filifionka
- 200p

pewnie macie racje niestety
dziwi mnie to ze jedna cebula straciła całe liście i długo nic nie wypuszczała a teraz puszcza nowe listeczki całkowicie zdrowe, ciekawe czy też zachorują 
Z czasem też pojawi się na nich choroba, jeśli cebula była zainfekowana i nie wyleczona będzie z powrotem choroba. Pokaż zdjęcia do diagnozy. 
-
Filifionka
- 200p

oczywiście postaram się wstawić zdjęcie jeszcze w tym tygodniu, ale obawiam się że jednak macie rację
- darla80
- 1000p

Ewuniu-a jednak mój 2-latek będzie kwitłevluk pisze:Bogusiu- hippeczki, które mają mniej niż 3 lata nie zasuszamy i nie zimujemy, trzeba dać im czas na tzw. dojrzewanie- aby cebula zakwitła musi osiągnąć pewien rozmiar- należy ją dobrze nawozić w okresie wegetacyjnym, bo to straszny żarłok jest. Im więcej "szczypioru" ma cebula, tym większa szansa na kwiaty w przyszłym sezonie. Ja bym ją wsadziła do doniczki i zaczęła podlewać 1 w tygodniu, i dołożyła jakiś nawozik. Na doniczkę łyżeczka od herbaty polifoski, nie rozpuszczonej, przysypujemy ziemią i zobaczysz jak cebula ruszy z kopyta, polifoska świetnie też działa, że tak powiem na szerokość

- darla80
- 1000p

Czasem się zastanawiam czy "on" nie jest jednak żeńskiego rodzaju bo bardzo obficie obdarza mnie cebulkami przybyszowymi
Ma być czerwono-biały.Gdy zakwitnie na pewno się pochwalę a jak się Komuś spodoba to młode cebulki czekają na wymiankę
Ma być czerwono-biały.Gdy zakwitnie na pewno się pochwalę a jak się Komuś spodoba to młode cebulki czekają na wymiankę
darla80 masz cebulę gatunkową dlatego wydaje cebulki przybyszowe, których nie wydaja hybrydy.
Meva da się leczyć, nawet wyleczyć, wszystko zależy od stopnia zaawansowania choroby.
Meva da się leczyć, nawet wyleczyć, wszystko zależy od stopnia zaawansowania choroby.
Ja nie mogę mieć gatunkowych, bo takich pewnie nie ma supermarketach, tylko tam kupuję , a 5 cebulek przybyszowych już hoduję. Od 8 hipków.darla80 pisze:darla80 masz cebulę gatunkową dlatego wydaje cebulki przybyszowe, których nie wydaja hybrydy.![]()
Są gatunkowe w marketach Kingo, często biorą od różnych producentów.