Wpływ grzybni pieczarkowej na iglaki

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
deme
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 maja 2010, o 11:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Wpływ grzybni pieczarkowej na iglaki

Post »

Witam,

Posadziłem w ogrodzie ponad 100 drzewek - jodły kalifornijskie, świerki kłujące i cyprysowce leylandii. Okazało się, że ziemia, którą zamówiłem nie była tak naprawdę ziemią tylko zużytym podłożem do produkcji pieczarek. No ale wykorzystałem całość i teraz okazuje się, że grzybnia pieczarkowa polubiła teren i zaczęły pojawiać się pieczarki. Nie wszystkie są jednak takie, jak być powinny, zdecydowana większość jest jakaś taka zmutowana - chropowata i zdeformowana - prawdopodobnie jest to jakaś choroba. Moje pytanie do Państwa jest takie: czy istnieje zagrożenie, że ta grzybnia i choroby pieczarek zniszczą moje drzewka? Jeśli tak, to jak temu zapobiec?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wpływ grzybni pieczarkowej na iglaki

Post »

Czyli wygrałeś przez przypadek los na loterii :)
Ziemia popieczarkowa jest doskonałym podłożem, poczytaj na naszym forum, jak bardzo pożądanym przez ogrodników. A że pieczarki rosną? To dobrze, bo smaczne. Że brzydkie i pokurczone? A przy takiej pogodzie, jaką teraz mamy to jakie mają być? Mokro i zimno, a one lubią ciepło i wilgotno. Nadzwyczajne jest to, że są aż tak żywotne, że w takich warunkach w ogóle chcą rosnąć :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Nie bardzo wiem czy to dobry pomysł dawanie podłoża pieczarkowego pod iglaki.Do podłoża dla pieczarek dodawana jest kreda a iglaki raczej lubią lekko kwaśny odczyn.Jedynym iglakiem który lubi glebę zasadową jest świerk serbski ,bo w środowisku naturalnym rośnie na glebach wapiennych.Być może nie zaszkodzi to Twoim iglakom.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Jeszcze odnośnie niebezpieczeństwa chorób.Podłoże pieczarkowe jest pasteryzowane więc o choroby nie musisz się martwić.Pozdrawiam.Alicja :D
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nalewka pisze:Czyli wygrałeś przez przypadek los na loterii :)
Ziemia popieczarkowa jest doskonałym podłożem, poczytaj na naszym forum, jak bardzo pożądanym przez ogrodników. A że pieczarki rosną? To dobrze, bo smaczne. Że brzydkie i pokurczone? A przy takiej pogodzie, jaką teraz mamy to jakie mają być? Mokro i zimno, a one lubią ciepło i wilgotno. Nadzwyczajne jest to, że są aż tak żywotne, że w takich warunkach w ogóle chcą rosnąć :)
Jest tylko jedno ale. Podłoże popieczarkowe ma w granicach 7-8 pH i należy się zastanowić, czy to akurat jest właściwe podłoże pod iglaki? :D
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

A "pieczarkarze " twierdzą ,że : podłoże do pieczarek ma pH 8 ,ale popieczarkowe 6-7. Nie wiem , nie sprawdzałam :roll:
Georginia pisze:Jedynym iglakiem który lubi glebę zasadową jest świerk serbski
Nie jedynym :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”