Canna - Paciorecznik cz.1
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Canna - Paciorecznik
Mareczku. U mnie też dolało solidnie. Rano udało mi się skosić trawę, bo prawie dwa tygodnie nie była koszona a od 12 leje i z sadzenia "nici"
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Moje kanny rosną w donicach i gruncie, ale boję się właśnie o te choroby grzybowe, bo zjadły mi prawie wszystkie tulipany. Dobrze, że niektóre już były przekwitnięte. NA kannach pojawiają się brązowe plamy na końcach liści, czy to jest choroba czy brak nawozu?
Anka
Ogród Anki
Ogród Anki
U mnie do południa padało, po południu wyjrzało trochę słonce, aż miło się zrobiło, ale tylko na godzinę, a po południu zaczęło strasznie lać. Zapowiadają taką pogodę do końca maja, aż strach pomyśleć jak będzie mokro.
Anka
Ogród Anki
Ogród Anki
- drozd
Aniu.
Trudno coś jednoznacznie odpowiedzieć. Wiosna jest nie sprzyjająca kannom ale choroby to na razie bym wykluczył. Zimno za ciasno w donicy przesuszone podłoże to może być powodem.
Trudno coś jednoznacznie odpowiedzieć. Wiosna jest nie sprzyjająca kannom ale choroby to na razie bym wykluczył. Zimno za ciasno w donicy przesuszone podłoże to może być powodem.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Ja też na niektórych liściach mam przesuszone fragmenty liści , niestety nadal nie mogę ich posadzić 

- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To tak jak ja ale jak popryskałam je od mszyc i trochę dodałam nawozu to jest lepiej 

Janusz kanna wyoming ma liście bardziej szpiczaste, a mam tez kannę o brązowych zaokrąglonych liściach, czy to też odmiana wyoming czy inna?
Anka
Ogród Anki
Ogród Anki
- drozd
Aniu
Zaokrąglone liście i brązowo-czarne ma odmiana Australia. Może są jeszcze odmiany o takich kształtach liści ale nie znam
Tak wygląda moja kanna ?Pinc sumbrit. . Zaczynają się wybarwiać liście.
http://i43.tinypic.com/11r9hz6.jpg
Na tym zdjeciu jest siewka z odm Tropical Sunrisse. Wydaje mi się,że może być jakać ciekawa odmiana bo zaczynają się przebarwiać liście a nasienie było z rośliny o zielonych liściach
http://i39.tinypic.com/azf03r.jpg
Być może zapyliła się od odmiany "Durban, bo rosły obok siebie.
Dziś wreszcie zacząłem sadzić kanny w ogrodzie. Po południu już była dość ładna pogoda i ziemia już nie była taka mokra. Posadziłem 35 szt. i zabrakło mi dnia na resztę.
Zaokrąglone liście i brązowo-czarne ma odmiana Australia. Może są jeszcze odmiany o takich kształtach liści ale nie znam
Tak wygląda moja kanna ?Pinc sumbrit. . Zaczynają się wybarwiać liście.
http://i43.tinypic.com/11r9hz6.jpg
Na tym zdjeciu jest siewka z odm Tropical Sunrisse. Wydaje mi się,że może być jakać ciekawa odmiana bo zaczynają się przebarwiać liście a nasienie było z rośliny o zielonych liściach
http://i39.tinypic.com/azf03r.jpg
Być może zapyliła się od odmiany "Durban, bo rosły obok siebie.
Dziś wreszcie zacząłem sadzić kanny w ogrodzie. Po południu już była dość ładna pogoda i ziemia już nie była taka mokra. Posadziłem 35 szt. i zabrakło mi dnia na resztę.
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No właśnie ja teżmarkonix pisze:Ja też na niektórych liściach mam przesuszone fragmenty liści , niestety nadal nie mogę ich posadzić

A i jeszcze chyba ma Stuttgart kupiony w ogrodniczym, bo jakiś taki duży i wygląd liści się zgadza

- drozd
Jolu Trzymam kciuki za "Stuttgarta", bo nie łatwo kupić w sklepie kannę zgodną z nazwą.
Proszę Was o poradę, czy jeżeli wsadziłam kłącze Canny ok. 2 tyg. temu do ziemii i do tej pory kiełek z niej nie wychodzi, to jest jeszcze szansa na wykiełkowanie ? Co zrobić żeby mi wzeszła ?

- drozd
MsJutka
Jak posadziłaś zdrowe kłącze o wyraźnych zielonych kiełkach, to nie ma obawy że nie wykiełkuje na powierzchnię ziemi. Jest zimno i ona najpierw ukorzenia się wydając całą energie na tworzenie korzeni. Jak zrobi się ciepło szybko pokarze się na wierzchu.
Jak posadziłaś zdrowe kłącze o wyraźnych zielonych kiełkach, to nie ma obawy że nie wykiełkuje na powierzchnię ziemi. Jest zimno i ona najpierw ukorzenia się wydając całą energie na tworzenie korzeni. Jak zrobi się ciepło szybko pokarze się na wierzchu.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 gru 2008, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jutro wsadzam kanny(mam nadzieję,że pogoda dopisze), które dostałam w spadku. W jakiej odległości wsadzać? Kiedy i czym nawozić?
- drozd
Kanny sadzi się w odstępach 50-70 cm. Im lepsza ziemia sadzi się rzadziej. Najlepiej jak ziemia była przygotowana wcześniej pod kanny a jeżeli nie to nawożenie rozpocząć dwa tygodnie po posadzeniu stosując wieloskładnikowe nawozy mineralne. Można też podlewać Florowitem w stosunku 1do 400 czyli 2,5 ml na 1 litr wody
Niestety zielonych kiełków na niej nie było więc nie wiem czy coś z tego będzie...drozd pisze:MsJutka