Canna - Paciorecznik cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Canna - Paciorecznik

Post »

Mareczku. U mnie też dolało solidnie. Rano udało mi się skosić trawę, bo prawie dwa tygodnie nie była koszona a od 12 leje i z sadzenia "nici"
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
MLODA1
500p
500p
Od: 2 kwie 2010, o 23:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje kanny rosną w donicach i gruncie, ale boję się właśnie o te choroby grzybowe, bo zjadły mi prawie wszystkie tulipany. Dobrze, że niektóre już były przekwitnięte. NA kannach pojawiają się brązowe plamy na końcach liści, czy to jest choroba czy brak nawozu?
MLODA1
500p
500p

Post »

U mnie do południa padało, po południu wyjrzało trochę słonce, aż miło się zrobiło, ale tylko na godzinę, a po południu zaczęło strasznie lać. Zapowiadają taką pogodę do końca maja, aż strach pomyśleć jak będzie mokro.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu.
Trudno coś jednoznacznie odpowiedzieć. Wiosna jest nie sprzyjająca kannom ale choroby to na razie bym wykluczył. Zimno za ciasno w donicy przesuszone podłoże to może być powodem.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Ja też na niektórych liściach mam przesuszone fragmenty liści , niestety nadal nie mogę ich posadzić ;:47
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

To tak jak ja ale jak popryskałam je od mszyc i trochę dodałam nawozu to jest lepiej :D
MLODA1
500p
500p

Post »

Janusz kanna wyoming ma liście bardziej szpiczaste, a mam tez kannę o brązowych zaokrąglonych liściach, czy to też odmiana wyoming czy inna?
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu
Zaokrąglone liście i brązowo-czarne ma odmiana Australia. Może są jeszcze odmiany o takich kształtach liści ale nie znam
Tak wygląda moja kanna ?Pinc sumbrit. . Zaczynają się wybarwiać liście.
http://i43.tinypic.com/11r9hz6.jpg
Na tym zdjeciu jest siewka z odm Tropical Sunrisse. Wydaje mi się,że może być jakać ciekawa odmiana bo zaczynają się przebarwiać liście a nasienie było z rośliny o zielonych liściach
http://i39.tinypic.com/azf03r.jpg
Być może zapyliła się od odmiany "Durban, bo rosły obok siebie.
Dziś wreszcie zacząłem sadzić kanny w ogrodzie. Po południu już była dość ładna pogoda i ziemia już nie była taka mokra. Posadziłem 35 szt. i zabrakło mi dnia na resztę.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

markonix pisze:Ja też na niektórych liściach mam przesuszone fragmenty liści , niestety nadal nie mogę ich posadzić ;:47
No właśnie ja też ;:108 , ale u mnie usychają środkiem jakby. Dwa osobniki odstawiłam do izolatki ;:224 Ale zgodnie z sugestią Janusza myślę, że może to wina za ciasnych już doniczek :roll: ale kiedy posadzić, jak ma znowu lać?
A i jeszcze chyba ma Stuttgart kupiony w ogrodniczym, bo jakiś taki duży i wygląd liści się zgadza :? zobaczymy.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu Trzymam kciuki za "Stuttgarta", bo nie łatwo kupić w sklepie kannę zgodną z nazwą.
Awatar użytkownika
MsJutka
100p
100p
Od: 5 maja 2010, o 23:33

Post »

Proszę Was o poradę, czy jeżeli wsadziłam kłącze Canny ok. 2 tyg. temu do ziemii i do tej pory kiełek z niej nie wychodzi, to jest jeszcze szansa na wykiełkowanie ? Co zrobić żeby mi wzeszła ? :?: :roll:
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MsJutka
Jak posadziłaś zdrowe kłącze o wyraźnych zielonych kiełkach, to nie ma obawy że nie wykiełkuje na powierzchnię ziemi. Jest zimno i ona najpierw ukorzenia się wydając całą energie na tworzenie korzeni. Jak zrobi się ciepło szybko pokarze się na wierzchu.
sława66
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 gru 2008, o 21:28

Post »

Jutro wsadzam kanny(mam nadzieję,że pogoda dopisze), które dostałam w spadku. W jakiej odległości wsadzać? Kiedy i czym nawozić?
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kanny sadzi się w odstępach 50-70 cm. Im lepsza ziemia sadzi się rzadziej. Najlepiej jak ziemia była przygotowana wcześniej pod kanny a jeżeli nie to nawożenie rozpocząć dwa tygodnie po posadzeniu stosując wieloskładnikowe nawozy mineralne. Można też podlewać Florowitem w stosunku 1do 400 czyli 2,5 ml na 1 litr wody
Awatar użytkownika
MsJutka
100p
100p
Od: 5 maja 2010, o 23:33

Post »

drozd pisze:MsJutka
Jak posadziłaś zdrowe kłącze o wyraźnych zielonych kiełkach, to nie ma obawy że nie wykiełkuje na powierzchnię ziemi. Jest zimno i ona najpierw ukorzenia się wydając całą energie na tworzenie korzeni. Jak zrobi się ciepło szybko pokarze się na wierzchu.
Niestety zielonych kiełków na niej nie było więc nie wiem czy coś z tego będzie... :?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”