Ogród Moni cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród Moni cz.3

Post »

vertigo pisze:Józefie, mam na myśli ogrodniczy na ul. Oswięcimskiej ;) Właścicielem jest taki starszy sympatyczny Pan, który właśnie przywozi mi te wszystkie drzewa :uszy
..tak też myślałem..znam dobrze pana B..kiedyś pracowaliśmy razem..dawno u niego nie byłem bo po pierwsze nic już nie kupuję a po drugie on miał dość wysokie ceny..rzeczywiście miał okazy nktórych nie dostaniesz gdzie indziej ale cena..podobny ogrodnik jest też w Trzebini koło targu..
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

vertigo pisze: Tam, gdzie kora, łatwiej plewić, ponieważ chwasty są 'wyciągnięte' i słabsze, więc szybciej wychodzą z ziemi
Nawet nie wiesz jak mnie ucieszyłaś :heja
Bo ja mam zamiar w tym roku sporo kory wysypać :P
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo mie się podobaja bzy i powojniki. Moni pozbyłabym się trawy wokół powojników, ponieważ z doświadczenia wiem że trawa zagłusza inne rośliny i powoduje słabszy ich wzrost ( oczywiście uwaga nie dotyczy zielska :;230 ) U mnie nawet wierzba słabiej rosła jak wokół panoszyła się trawa, a cyprysik po wypieleniu uróśł w ciągu roku większy niż przez trzy lata.
Fajne kamiorki, wczoraj ja również zbierałam z pola kamyki tylko że to zwykłe otoczaki.
Spółczuję walki z chwastami ,miałam to samo zanim nie wyłożyliśmy rabat folią ogrodową( nadal rośnie zielsko ale już nie w takiej ilości i łatwiej się wyrywa.) Jak któregoś roku była taka deszczowa aura zielsko miałam prawie na wysokość thuj.Na usprawiedliwienie dodam ,że byłam wtedy w ciąży z młodszym synem.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Czy u Was też wszystko tak rośnie po tych deszczach? U mnie głównie chwasty, ale i roślinki ogrodowe zmieniają swój wygląd.
Przywrotniki kilkakrotnie powiększył swoją objętość
Obrazek

Róże, które po zimie zmuszona byłam ściąć niemal do samej ziemi, ruszyły teraz tak, że aż mnie zdumiewają swoją gęstością :shock:
Obrazek

i to niemal wszystkie tak rosną jako gęściutkie kulki :D
Obrazek

Wciąż kwitną mi sasanki, co mnie bardzo cieszy, bo lubię te wiosenne oznaki na rabacie:
Obrazek

No i są nareszcie pierwsze pąki na rhododendronach :tan Napatrzyłam się na Wasze rozwinięte azalie i rhododendrony i nie mogłam doczekać kiedy w końcu moje się obudzą, ale nareszcie będzie kwitnienie :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Za to u ciebie jeszcze sasanki kwitną.
U mnie same nasienniki ale też ładne są:D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Józefie, dziękuję za cenną informację, choć będzie mi ciężko zdążyć przed zamknięciem tego ogrodniczego (w Trzebinii), ale koniecznie muszę w któryś dzień tam się wybrać :tan Na Oświęcimskiej ceny są niemałe, to prawda, ale kupuję tam głównie te większe drzewa (ze względu na wielkość) i korę. Niestety iglaków, pnączy lub innych się nie opłaca - znacznie taniej i równie ładne rośliny kupuję na Cezarówce w ogrodniczym ;)

Comciu, u mnie naprawdę ciężko utrzymać rabaty w ryzach ze względu na brak docelowego ogrodzenia (głównie murków oddzielających łąki od ogrodu) i otaczające nas zewsząd łąki z całym ich dobrodziejstwem (chwasty, polne kwiaty), które sieją się i przerastają na stronę rabat non stop. Kora nieco pomaga w plewieniu i ogranicza rozsiewanie mniszka, którego jest b.dużo na łąkach. Sieje się go natomiast mnóstwo w trawniku, przechodzi perz i ostrężyny i to też walka z wiatrakami w naszym przypadku, ale nie poddaję się :uszy .
Sasanki kwitną i jeszcze chyba 2 tygodnie będą kwitły, bo wciaż mają pąki ;:65

Izuś/Tamaryszek - będę musiała wydarniować trawę przy tym powojniku i nie tylko, ponieważ obok mam posadzone hortensje i im też muszę pomóc ;:224 Masz rację, trawa znacznie ogranicza wzrost roślin. Problem w tym, że wciąż jestem w tzw.'niedoczasie' - na działkę mam ok.1h dziennie, a dodatkowo aura krzyżuje plany ogrodnicze ;:223 Jak tylko przestanie padać, to przekopię działkę wzdłuż i wszerz :;230 :;230

Igorku, a po co parasol dałeś rh? Nie lubią nadmiaru wilgoci?
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Czytam o tych chwastach - chyba musi być naprawdę grubaśna warstwa kory, żeby działało antychwastowo. Na wrzosowisku kora mnie wkurza, mimo kilkucm warstwy chwasty rosną jak głupie i w dodatku póki sa małe to ich nie widać. Potem odsuwam korę i tadaaam! Niespodzianka - zielony dywanik ;:223 W dodatku jak pazurkuję, to miesza mi sie kora z ziemią. A ciągłe odsuwanie mnie wkurza, bo dwa razy tyle roboty. Ale może faktycznie słabiej siedzą niektóre (te ktore dopiero naleciały - nasiona w glebie mają w nosie korę).

A u nas niestety przechodzą (mimo podmurówki): trzcina ;:223 oset, perz. Wczoraj też odchwaszczałam, ale to walka z wiatrakami.

Masz piękne lilaki - dobry pomysł z tymi szczepionymi. Ja chyba będę walczyć z odrostami :roll: Chyba też mam K. Havemeyer, poczekamy - zobaczymy :roll:

Odpisałam u siebie o kociołku :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominisiu, ja wysypuję ok.10cm kory. Na rózanej rabacie sypałam taką drobniusieńką, dekoracyjną korę, ale to był błąd. Pięknie wyglądała przez miesiąc lub dwa, a w tym roku, to jakieś niewidoczne ślady po niej zostały. Wprawdzie mniej chwastów niż gdziekolwiek indziej (to akurat ciekawe), ale mimo wszystko kory już niemal nie ma - część się wymieszała z ziemią, a część się rozkruszyła i zwyczajnie znikła. Teraz wysypuję grubą korą, grubą warstwę i łatwiej się plewi niż tam, gdzie kory nie ma, jednak przy mojej ilosci rabatek, to niesamowicie duży koszt. Ze tez nie ma innej rady na te chwaściska ;:14
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

A nie taniej wysypać szyszkami? Też bardzo ładny efekt a skutek ten sam jak przy korze.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

vertigo pisze:Dominisiu, ja wysypuję ok.10cm kory. Na rózanej rabacie sypałam taką drobniusieńką, dekoracyjną korę, ale to był błąd. Pięknie wyglądała przez miesiąc lub dwa, a w tym roku, to jakieś niewidoczne ślady po niej zostały. Wprawdzie mniej chwastów niż gdziekolwiek indziej (to akurat ciekawe), ale mimo wszystko kory już niemal nie ma - część się wymieszała z ziemią, a część się rozkruszyła i zwyczajnie znikła. Teraz wysypuję grubą korą, grubą warstwę i łatwiej się plewi niż tam, gdzie kory nie ma, jednak przy mojej ilosci rabatek, to niesamowicie duży koszt. Ze też nie ma innej rady na te chwaściska ;:14
No właśnie strasznie dużo to kosztuje. Bo gdyby nie to, to mogłabym wysypać i z 15 cm :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

malgocha1960 pisze:A nie taniej wysypać szyszkami? Też bardzo ładny efekt a skutek ten sam jak przy korze.
Małgoś, pewnie taniej, ale wiesz ile ja musiałabym mieć tych szyszek i czasu na ich zbieranie :;230 :;230 Szyszkami to można sobie pozwolić (trzeba je jeszcze mieć niedaleko) wysypać jakieś małe rabatki, ale u mnie one są wielkie. Ja od ubiegłego roku wysypałam ok.60worków kory i co najmniej dwa razy tyle jeszcze mi trzeba, aby wysypać wszystkie rabaty i zaoszczędzić sobie pracy. Kupuję po trochu kilka razy w roku, ale szyszek nie mam za bardzo skąd wziąć. W pobliżu jest wprawdzie las, ale nawet nie wiem, czy byłoby tych szyszek dużo, a z kolei kleszczy tam chmara, więc nie chcę ryzykować. No i sama myśl, że w czasie zbierania szyszek mogłabym już tyle w ogrodzie zrobić ;:224 drugiej strony, mozna zmienić myślenie na 'za te pieniądze (kora) mogłabym tyle roślinek kupić' :uszy ;:196
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Tyle napisałam i nie poszło.Po skrócie.... kory najadłam się w ubiegłym roku, w tym zostały resztki niewidoczne, zgniła,wiatr wywiał, ptaki rozniosły.Wolę zdecydowanie szyszki,ale te duże.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moni sasanka bajeczna, strasznie mi się podobają takie pierzaste, moje sasanki już prawie przekwitły, jeszcze widać jakieś pojedyncze kwiatuszki, ale przeważnie już wszędzie puszyste kule nasionek.
Różyczki faktycznie wspaniale odrastają z mnóstwem pędów :D
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moni,już pytałam u Izy ale i u Ciebie zapytam-co robisz z darnią jak już ja wykopiesz?Mam tego potężny wał pod płotem załatałam dziury po wykopkach Diany a jeszcze trochę będę tego miała ;:223
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, czy takie duże szyszko dobrze zatrzymują wilgoć w ziemi i oprócz tego chronią przed rozrostem chwastów? Jaką warstwę tych szyszek usypujesz?

Aguś, u Ciebie widać cieplejszy klimacik ;), ale i u mnie niebawem zakwitną wszystkie rhododendrony, później piwonie i róże - mają już sliczne pączusie ;:65

Aszko -ja nie przejmuję się nadmiarem darni, ponieważ jeszcze bardzo dużo mogłabym mieć i też by brakło, ponieważ z przodu budnku mamy obniżony teren i tam trzeba sporo ziemi. Przypuszczam, że będziemy musieli przywieźć jakieś 10 wywrotek ziemi, żeby to wyrównać, więc tymczasem zawozimy tam na taczkach darnie ;)
Jeśli nie masz co robić ze swoimi, to przywieź do mnie :;230 :;230

Byłam właśnie na działce. Brrr, jak nieprzyjemnie - deszcz, wiatrzysko, a fe :? . Pod parasolem, ale udało mi się sfocić czosnek dla Wiesi - Pszczółki, coby pomogła w identyfikacji.
Obejrzałam efekty wczorajszej pracy - jest OK, ale muszę szybciutko wysypać korę tam, gdzie tego nie zrobiłam, zanim znowu pojawią się nowe chwasty.
Nie pisałam wczoraj, ale zaczęliśmy wbierać darnie ze środka okrągłej rózanki. Chcę wszystko wyrównać, wyłożyć agrowłókniną p/chwastową, wysypać piasek z cementem, żwirek i następnie ułozyć płaski kamień wapienny. Nie wiem na ile się to sprawdzi, ale mam nadzieję, że będzie dobrze :) Dzięki temu będzie ładniej, wygodniej (do ustawienia krzeseł), mniejsze ryzyko przechodzenia chwastów, bo rabata będzie dookoła odizolowana od trawnika kamieniem.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”