Czereśniak - basjak

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czereśniak - basjak

Post »

Witam

Tomek kilka razy zdarzyło mi się gościć jeże, zawsze w nocy. Na działkach jest cicho, siedzimy w ciemnościach, przy zapalonym na stole lampionie. Zwykle uwagę zwraca szelest, w ciemnościach gościa nie widać. Nie mam żadnego zewnętrznego światła, więc tylko można go zobaczyć przyświecając latarką. Widocznie przychodzą często, bo koty w ogóle na nie nie reagują.

Iwonko pewnie kocia karma smaczniejsza od ślimaków. Najśmieszniejsze, że ślimaki też zaglądają do kociej miski :;230

Krysiu jeże chyba mieszkają gdzieś po sąsiedzku, do mnie przychodzą tylko na kolację.
Powinny zająć się ślimakami, a wychodzi na to, że są zaprzyjaźnieni :;230
Po tulipanach powinny gromadnie zakwitnąć piwonie :)

Adrian to nasze tulipany wyrodziły się od razu. Wychodzi na to, że kupowaliśmy na tym samym stoisku. A miały być takie piękne i oryginalne :idea:

Marzanka może masz jeże, a nie wiesz? Idz na nocne czuwanie do ogródka :) może być w towarzystwie ;:136

Jadzia nie wiem, czy koty kumplują się z jeżami, ale na pewno nie są do siebie wrogo nastawieni.
Znalazłam w ogródku reklamówkę z etykietami niektórych kwiatów i teraz mogę co nieco zidentyfikować, w większości tulipany.
Nie przepracowuję się, właściwie wręcz przeciwnie...

Basiu na moim osiedlu jest bardzo dużo jeży, widziałam przebiegające przez ulicę. Także, niestety, rozjechane przez samochody. Zadziwiające, jak potrafią szybko biegać.

Stokrotko u mnie również jeszcze trochę tulipanów w pąkach. Najwięcej tych starych, tradycyjnych, których cebulek w żaden sposób nie da się wydobyć z ziemi.

Majka Flaming Parrot to u mnie jedyny późny tulipan papuzi. I najbardziej stabilny, ma mocne i grube łodygi, nie boi się deszczu. Reszta papug już się pożegnała.

Ola pewnie jeże, jak ludzie, preferują zmienne menu :;230
Jeszcze trochę tulipanów pokażę, w miarę zakwitania ;:108

Ewa wydaje mi się, że nowe odmiany tulipanów nie są specjanie żywotne i albo się wyradzają, albo zanikają w ogóle. Ja sadzę wyłącznie w koszyczkach i zauważyłam, że w tych najstarszych (3 lata!) pokazały się pojedyncze bardzo mizerne egzemplarze. Jeśli posadzisz bez koszyka, to nawet gdyby nie zniknęły, wykopywanie jest uciążliwe. Cebulki po prostu "uciekają" w głąb gleby.

I znów tulipany...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Lilie coraz wyższe

Obrazek Obrazek

Pierwszy sezon piwoni, kupionej od hodowcy

Obrazek

Stare piwonie też rosną w oczach

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rośnie Ci wszystko jak na drożdżach. A moje lilie nie wyszły jeszcze z ziemi i nie wiem czy w ogóle wyjdą. Piwonie posadziłam dopiero w tym roku, ale w porównaniu z twoimi biedniutko wyglądają.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wszystkie cebule sadzę w koszykach i pojemnikach bo mam nadmiar żyjątek podziemnych bardzo chętnych na cebule:-). Nawet lilie mam w pojemnikach zakopane w ziemi.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

No Basiu moje prawie tak samo wyglądają lilie i piwonie a tulipany jak zwykle szokują same piękne okazy ;:196 .Ciekawe na jakim etapie jest budowlaniec ;:224 u mnie jakoś powoli przez deszcze
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu wszystko pięknie ci rośnie :D ja piwonie wsadziłam wiosną ale też nie źle wyglądają ;:108 a po jakim czasie piwonie kwitną ? :roll:
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

BASIU!
Jakie olbrzymie te Twoje lilie. Ja w tym roku też kupiłam u P. Pajdy ale moje maleńkie.
Ile lat mają Twoje. Tulipany dalej piękne. Basiu zmałpuję ławeczki i stolik - bardzo
mi się podobają. ;:196
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Basiu jak tam prace nad altanka - ruszyły?
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Basiu, moje Angelique są bardzo mizere w porównaniu do Twoich, w tamtym roku były takie piękne i pełne a w tym wyglądają jak siódme nieszczęście.
Zdjęcie z jeżem rewelacyjne, najbardziej przemówił do mnie ten ślimak, wygląda jakby chciał czmychnąć jeżowi :;230
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Basiu - piwonie idą aż miło, moje podobnie wyglądają, ale u mnie dopiero drugi rok na tym stanowisku rosną... :wit
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie

Moniko większość lilii kupowałam u P.Pajdy, to jest solidna firma :!: mimo niedużych cebulek, rośliny zdrowo rosną i kwitną.
Po tegorocznych piwoniach nie możesz się wiele spodziewać. Moja pierwsza fotka pokazuje największą, sadzoną jesienią, również kupowaną od hodowcy.

Ewo ja też mam nawet lilie w koszyczkach. Wykopałam już jeden koszyk z tulipanami, wyrosły tylko dwa pędy :roll: okazało się, że wszystkie cebulki były zgnite. Rok temu pięknie kwitły. Krótki jest żywot niektórych nowych odmian.

Jadzia lilii mam dużo, część wyrosła już dość wysoko, niektóre jeszcze malutkie.
Moja budowa pociągnie się do jesieni, na razie powoli buduje się pomieszczenie gospodarcze.
Oby tylko nie padało w tym tygodniu.

Majka u mnie na większości piwonii sadzonych jesienią są pąki kwiatowe, a posadziłam ich kilkanaście. Kilka posadziłam w marcu, te są mizerne.

Krysiu te duże lilie są również od P.Pajdy, to ich drugi sezon. Tegoroczne są o wiele mniejsze, a marketowe całkiem malutkie.
Cieszę się, że podoba Ci się mój drewniany komplet wypoczynkowy :;230 Jest zdobyczny, z likwidowanej piwiarni.

Iwonko ruszyły prace, a jakże. Dzięki ;:180 Robię teraz za szefa budowy, a to nowość dla mnie. Na budownictwie się nie znam :roll: ale składy i hurtownie budowlane zaczynam opanowywać :)

Obrazek

Aniu nie pamiętam Angelique z zeszłego roku, może sadziłam je jesienią?
Zdjęcie jeża zrobiłam przypadkowo, słyszałam tylko dziwne odgłosy i o dziwo, udało mi się w ciemnościach odpowiednio skierować aparat i cyknąć.

Tomek będę musiała jesienią wykopać te stare piwonie i podzielić karpy. One są olbrzymie, szerokie, mają dużo kwiatów, chociaż rosną prawie w cieniu. Wchodzą na siebie nawzajem. Podobno po zmniejszeniu karp kwitną jeszcze obficiej.

Kępa najpóźniejszych u mnie tulipanów

Obrazek Obrazek

I inne

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pachną konwalie i bez

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Mój wczorajszy zakup-janowiec barwierski

Obrazek

Co to? Zakwitło w donicy na balkonie :roll:

Obrazek Obrazek

Budowlańcy poszli, trzeba się umyć i przespać :D

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

BASIU moim skromnym zdaniem to ismena zakwitla .Kociasty bardzo fajny jak mu było Zenek :?: .No wiesz to Ty budujesz nowy dom na pewno z kominkiem a nie jakieś tam przeróbki ŁAŁ
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest dziewczyna, nie widzisz :;230 Aleksandra Wielka.
Na początek będzie komóreczka na narzędzia, potem dopiero remont altany. Obym zdążyła przed zimą ;:223
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

WITAJ BASIU!
Pięknie u Ciebie - tyle kwitnących kwiatów. Widzę, że zabrałaś sie za budowę - niezazdroszczę.
Basiu naprawdę nie wiem jaka to odmiana bzu. Kupiłam go dawno i wtedy nie miało to dla
mnie znaczenia.
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Basiu - ta fota z budowy przypomniała mi trudny okres w moim życiu, a tulipany to u Ciebie chyba przez cały rok kwitną ;:180.

:wit
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Zdążysz Basiu, na pewno zdążysz, przecież to dopiero maj. Sarunia bardzo chce kotka, może słyszałaś o jakimś maluszku do przygarnięcia
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”