Storczyki Storczykowej cz. 2
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Storczykowej cz. 2
Dzisiaj jednym podlałam, ale dopiero po jakimś czasie będzie widać efekty. mam w sumie 7 nawozów. Już wiem, że nawomix jest bardzo dobry, biohumus nie najlepszy (pojawiały się po nim plamy, widocznie czegoś w nim brak), a te inne mam od niedawna, więc ich nie znam jeszcze.
A ten nowy jest podobny do tego z wystawy i dlatego go chciałam. Ten z wystawy był przecudny, ale kosztował 100 zł :////. Przesadzają z tymi cenami. 100 zł za hybrydę, 40 za miniaturki, 200 za Phal. javanica...
A ten nowy jest podobny do tego z wystawy i dlatego go chciałam. Ten z wystawy był przecudny, ale kosztował 100 zł :////. Przesadzają z tymi cenami. 100 zł za hybrydę, 40 za miniaturki, 200 za Phal. javanica...
Nareszcie znalazłam trochę czasu by nadrobić 2 tygodniowe zaległości na forum.Cieszę się że udały ci się zakupy na wystawie.Gratuluje zakupów
Wandy śliczne, pozostałe również piękne 

Zapraszam...
i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Przybiegłam jeszcze raz poogladać Twoje Vandy - przecudne kupiłaś!!!!Ty masz do nich rekę - moja kupiona w ub. roku jeszcze nie raczyła zakwitnąć.Napisz proszę,jakich używasz nawozów?
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj Dusiu jest u Ciebie co podziwiać bo i kwiaty i zdjęcia rewelacyjne 

- Storczykowa
Vand w ogóle nie nawożę, odkąd moja pierwsza uschła od nawozu w 2005 roku. Nawożę tylko Phal., mam różne nawozy, m.in. nawomix, biopon, target, substral, zielony dom... I jeszcze mgiełka do storczyków, ale ją na razie wypróbowałam na tych najsłabszych. Co do Vand, nie licząc trzymania w wazonach i kąpania zamiast podlewania to uprawiam je tak samo jak Phal. Stoją na oknie, od czasu do czasu okno lekko uchylam (tylko wiosną i latem, jak jest ciepło, żeby mi moje cudeńka nie przemarzły). Niedługo zakwitnie ta niebieska w kratkę, ta, na którą czekałam prawie 4 lata zanim ją wreszcie kupiłam. Pamiętam, jak na początku bycia na forum ciągle o niej pisałam, marzyłam, tak jak teraz o białej. Strasznie bym chciała biała Vandę, ale pewnie będę czekać dłużej niż na tą niebieską. Wprawdzie na cattleya mają mieć białe Vandy, ale okropnie drogie i pewnie niekwitnące. Ja chcę kwitnącą... I najlepiej normalnej wielkości, a ta co kiedyś u nich zamówiłam jest olbrzymia.Grażyna Widera pisze:Przybiegłam jeszcze raz poogladać Twoje Vandy - przecudne kupiłaś!!!!Ty masz do nich rekę - moja kupiona w ub. roku jeszcze nie raczyła zakwitnąć.Napisz proszę,jakich używasz nawozów?
A jak trzymasz swoja Vanda, że ci jeszcze nie kwitnie? Może ma np. za ciemno, albo woda jej nie pasuje...
A Phal. mi kwitną, Liodoro z wystawy niedługo otworzy pąk. moje Liodoro też puszcza pędzik, ale jak na Liodoro przystało, rośnie powoli. Pędy Liodoro nigdy nie rosły mi szybko... A tetraspis zaczyna wydłużać korzenie, co mnie bardzo cieszy, bo mam go przecież od niedawna. Listek mu też rośnie, podlewam go częściej niż hybrydy.
- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Dusiu,a co z tą niekwitnącą żółtą,już ją przekreśliłaś?,nie piszesz już o niej.
- Storczykowa
Żółta już została sprzedana. Jeszcze mam do sprzedaży lub wymiany Vascostylis pine river blue (wymienić się mogę na botanicznego Phalaenopsisa).
- pani_storczyk
- 500p
- Od: 15 mar 2010, o 14:18
Dusiu kwitnienia wspaniale
.Po co Ci tyle nawozów?Ja mam Biopon myślę że jest ok. kwiatuszki się przyzwyczaiły i stosuje raz w miesiącu ale w małych dawkach zeby nie przesadzić. Nowy nabytek śliczny
też bym się na niego połakomiła
A co do wystaw to trochę przesadzają z cenami 

Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.

Pozdrawiam Ania
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Super zdjęcia, super kwiatki- jak widzę equestrisa z przodu, zawsze kojarzy mi się z uśmiechniętą buźką i długą kozią bródką, śmieszny pyszczek ma 
A wiesz, u mnie w LM jak już są vandy, to najczęściej białe- tzn wiem, że były 2 razy w ciągu ostatniego roku i właśnie białe mieli... Ceny raz 163zł, a ostanio 90zł z wazonem- całkiem przyzwoicie, co?
Możesz się pochwalić, komu sprzedałaś żółtą vandę czy to tajemnica? Ciekawa jestem, czy u tej osoby zakwitnie...

A wiesz, u mnie w LM jak już są vandy, to najczęściej białe- tzn wiem, że były 2 razy w ciągu ostatniego roku i właśnie białe mieli... Ceny raz 163zł, a ostanio 90zł z wazonem- całkiem przyzwoicie, co?
Możesz się pochwalić, komu sprzedałaś żółtą vandę czy to tajemnica? Ciekawa jestem, czy u tej osoby zakwitnie...
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Śliczne wszystkie Danusiu
A mogłabyś zrobić zdjęcie tego Twojego niesamowitego okna ze storczykami? Nie mogę się na nie napatrzyć

A mogłabyś zrobić zdjęcie tego Twojego niesamowitego okna ze storczykami? Nie mogę się na nie napatrzyć

- Storczykowa
Wszędzie są te białe Vandy tylko nie tam, gdzie trzeba... A tak bym chciała mieć... Niestety zawsze mnie omija wszstko, co najlepsze, więc białej Vandy pewnie też nie będę mieć, zawsze muszę się zadowalać czymś innym. Moja kolekcja nie jest taka, jaką bym chciała. nawet osoby, które zbierają storczyki krócej niż ja, mają więcej botanicznych. A ja tylko garstkę. Nie mam się nawet czym pochwalić.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dusiu, nieprawda
Masz się czym pochwalić...Ja na przykład marzę o tym, żeby zobaczyć Twój rosnący pędzik u niebieskiej vandy...a Ty ciągle Piszesz, że rośnie, ale go nie Pokazujesz...

Och, Dusiu... Nie tylko botaniczne są piękne i godne chwalenia. Przecież masz piękne hybrydy... Naprawdę.
Ale Ty się z nich nie cieszysz..
Szkoda. Uśmiechnij się troszkę, bo masz cudeńka i to w jakich ilościach. Na botaniczne przyjdzie czas. Młodziutka jesteś, za parę lat rodzice nie będą Ci bronić zamawiania przez Internet a i Ty będziesz mogła sobie pojechać do innych miast i upolować coś innego.
uśmiechnij się! 

Magda
- Storczykowa
Pąki Vandzi są coraz większe, niestety w tym roku tylko ona zechciała obdarzyć mnie kwiatami. Mam nadzieję, że inne też jeszcze puszczą.
Co do Phalaenopsis, bardzo chciałabym mieć taką kolekcję jak niektórzy z foum. Niektórzy sobie kupują co chcą, nawet Phal. tetraspis C1 i inne rzadkie cudeńka... Ale być może wkrótce spełnię jedno z moich marzeń, mam nadzieję, że się uda i za parę tygodni będę mieć to cudeńko na parapecie
)). Chciałabym móc swobodnie spełniać marzenia, ale przeszkadzają mi w tym ceny i duże odległości do większych wystaw. Jak byłam na wystawie, był mały wybór, a wszystko okropnie drogie :///. A nie chcę już pierwszych lepszych białych i rózowych hybryd, bo tych mam pod dostatkiem, chcę czegoś oryginalnego. Czasami można trafić na cudne hybrydy, jak ta, co ostatnio kupiłam, ale to rzadko... Większość Phal. w sklepach to normalne białe i rózowe jak te, co już mam. Jest większy wybór niż 5-6 lat temu, kiedy kupowałam pierwsz storczyki, ale po tych latach wymagania rosną i teraz bardzo mnie fascynują botaniczne oraz oryginalne hybrydy, o ciekawych kolorach i wzorkach. Lubię zwłaszcza woskowe Phal. Bardzo bym chciała doprowadzić do kwitnienia moje Lueddemaniany, bo te storczyki są wyjątkowo cudne.
Co do Phalaenopsis, bardzo chciałabym mieć taką kolekcję jak niektórzy z foum. Niektórzy sobie kupują co chcą, nawet Phal. tetraspis C1 i inne rzadkie cudeńka... Ale być może wkrótce spełnię jedno z moich marzeń, mam nadzieję, że się uda i za parę tygodni będę mieć to cudeńko na parapecie

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Moje Vandzie są w wazonach,podlewane 2 x w tygodniu ( latem częściej).Raczej moczone po ok.5 godzin.Raz w miesiącu dostają małą dawke nawozu Astvit ( porcja jak do storczyków).Nasłonecznienie wydaje mi sie dobre,no chyba,ze takie pochmurne dni,jak ostatnio.W pogodny dzień ( bezwietrzny) stoi pare godzin na balkonie i wraca do pokoju.Pieknie rosną korzenie,grube na palec.Zresztą nowe liście też są.Soczysta zieleń liści.Tylko na kwiaty czekam.A ona kwitła i to kilkakrotnie,bo sa ślady pędów.Ta mała od Rafaela puszcza i korzonki i liść równocześnie.