Mój świat - Tamaryszek
Re: Mój świat - Tamaryszek
Izo, piękny ogród fantastycznie wkomponowany w otoczenie...Obejrzałam Wizytówkę, ale widzę, że muszę prześledzić wątek od deski do deski... Gratuluję świata, jaki stworzyłaś!
Fantastyczny, czarujący ogród. Brak słów... 

Iza, muszę się przyznać, że już od dawna do Ciebie zaglądam, nieodmiennie zachwycam się Twoim ogrodem, wszystko mi się podoba, a najbardziej te nasadzenia nad strumykiem, wyglądające tak naturalnie jakby ich ręka ludzka nie tknęła... Ale ze szczególnym zainteresowaniem śledzę Twoje poczynania w sprawie białego ogrodu... Też kiedyś miałam taką wielką biało-zieloną rabatę, były tam różne byliny o białych kwiatach, magnolia gwiaździsta, kwitnące na biało krzewy, fortergilla, itea wirginijska, hosty o bało-zielonych liściach, naprawdę sporo "wymyślnych"
roślin... A wiesz, czym się wszyscy goście w moim ogrodzie najbardziej zachwycali? No nie byli to koneserzy ogrodnictwa
Zwykłym białym dzwonkiem brzoskwiniolistnym
Muszę przyznać, że w kępach prezentował się nieźle... Masz go w planach?

- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Izuś, te iryski o pręgowanych lisciach to nie jest przypadkiem Pallida variegata? Widziałąm je tytaj ale liscie były zdecydowanie ciemniejsze
a Twoje są przesliczne w tym jasnym kolorku
no i oczywiscie nad takim czysciutkim strumykiem 
a Twoje są przesliczne w tym jasnym kolorku

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Nowe zdjęcia z twojego ogrodu bajeczne. Kamienny mostek zachwycający i jaszczurka sympatyczna. Pięknie
Tego strumienia wszyscy ci zazdrościmy 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
witaj Izo pięknie u ciebie wygląda ta wiosna zauważyłam nad strumykiem iryski ,te złocisto żółte liście ,można wiedzieć co to za odmiana
pozdrawiam alina
ogród u stóp klasztoru
pozdrawiam alina
ogród u stóp klasztoru
-
- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Kontakt:

U Ciebie jak w Parku Krajobrazowym

U mnie tawuła szara jeszcze nie zakwitła

cmokasy z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Masz świetny ogród, pewnie nie możesz narzekać na brak pracy przy nim ;] ale mam nadzieje że masz też czas odpocząć w nim. Według mnie jest to jeden z lepszych ogrodów jaki widziałem na tym forum nic tylko pozazdrościć i pogratulować ;]
ZAPRASZAM DO MOJEGO OGRODU 
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=33524" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=33524" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam wszystkich w deszczowy dzień !
Parę dni temu przyszła paczka od Igi ! Dziś już żurawki ( jakie dorodne !) rosną na swoim miejscu (pokażę nastepnym razem). Hosty jeszcze czekają.

Kwitnie "leżący" pigwowiec odm. Nicoline. Drugi, duży Elly Mossel ma kwiaty tylko na dole...

Mam kilka krzaczków epimedium nad strumykiem. Są takie subtelne...

VERTIGO ? Moniu, już widziałam u Ciebie białego kaczeńca, rzeczywiście jest śliczny. Słońce to mu nie zaszkodzi, byle miał dużo wilgoci.
A nazwy odmiany tulipanów białych nie zanotowałam, nie wiem jak to się stało...przykro mi.
DANIO ? Dorota, wiesz, że pierwszy raz w życiu kupiłam niebieskie bratki..? Ale jakoś tak pod wpływem impulsu je wzięłam i jestem zadowolona. A więc to smardze...Wyrosło mi ich kilka. Nie wiedziałam, że można jeść te grzyby...Następnym razem się nie zmarnują !
PAMELKA ? Jolu, dziękuję ! Grzyby chyba przyjechały z korą... Byłam zaskoczona, gdy je zobaczyłam.
RENI ? Reni, jak mi miło...! Tawuła szara to jedna z tych roślin w ogrodzie, które dają krótki , ale spektakularny występ . Znalazła się u mnie przez przypadek, ale nie żałuję !
Mahonia odbija powoli, ale wygląda teraz ohydnie... Pierwszy raz od wielu lat tak zmarzła. Generalnie staram się nie sadzić delikatnych roślin.
PIOFIGIEL ? Tomek, tyle pochwał...jak dobrze jest czytać coś takiego. Gdy dzieci były młodsze, zdarzało im się brodzić po strumyku. Teraz robi to zwykle pies, potem nanosząc błoto na taras i do domu.
Zdjęć nigdzie nie posyłam, oczywiście. Przecież wiesz, że jestem świadoma słabości i braków w moim ogrodzie, nie ośmieliłabym się tego zrobić. Ale cieszę się, że uważasz, że te ładniejsze fragmenty mojego ogrodu mogą kogoś zainspirować.
MONIA - dziękuję , Moniko! Tawuły to takie zwyczajne i niewymagające krzewy , a potrafią być takie ładne, prawda?
JOLANTA GRAJ ? witaj, Jolu! Tak, to irysy. Rosną w kilku miejscach nad samą wodą. To irys psedacorus ?Variegata?, czyli kosaciec żółty. Ma takie żółto zielone liście wiosną, potem zielenieją. Teraz wygląda bardzo dekoracyjnie. Kwitnie na żółto.
Kępy mają już kilka lat i trochę się ogołociły w środku ? przeczytałam, że musze je odmłodzić (podzielić), ale trochę się tego boję, bo nigdy tego nie robiłam. Wiesz może , czy to trudna operacja ?
KATARYNKA ? Kasiu, cieszę się, że zajrzałaś ! Teraz tyle się dzieje w ogrodzie, zapraszam częściej.
WIOSENKA ? widocznie coś źle zrozumiałam...No, dobra, więc fotergilia może być singielką !
CEBULLA ? Dagmaro, dziękuję ! I zapraszam serdecznie w odwiedziny !
LUCY ? Lucy, jest mi bardzo miło ! Takie opinie są jak dawka witamin !
ARTAM ? Marto, cieszę się, że się ujawniłaś i oficjalnie Cię witam w Moim Świecie ! Dziękuję Ci za tyle ciepłych słów.
Dlaczego piszesz, że ?MIAŁAŚ białą rabatę?...? Znudziła Ci się...? Z tego , co piszesz, wygląda, że były tam piękne rośliny. Chętnie bym zobaczyła taką dojrzałą, biało-zielona kompozycję. Bo moją widzę bardziej w wyobraźni... Jest , jak wiesz, na etapie tworzenia, wszystko takie małe...
A dzwonki są w planach, naturalnie ! Planuję w najbliższych dniach kupić dzwonek szerokolistny latifolia Macrantha Alba. Chcę stworzyć właśnie takie kępy, jak piszesz ? 3 grupy po 5 sztuk. Nie wiem, czym się różni ten dzwonek od brzoskwiniolistnego, może to to samo...nie bardzo mogę się zorientować z literatury.
IGOR ? dziękuje za odwiedziny i pochwały ! To tawuła szara Grefsheim. Właśnie się zastanawiałam, dlaczego nie mam takiej samej w Białym Ogrodzie...
ABEILLE ? Wiesiu, z moich notatek wynika, że to iris pseudacorus Variegata. Teraz jego ozdoba są liście, potem kwiaty, a potem znów liście, już zielone po prostu.
[IZA] ? Izo, ten mostek bardzo się przydaje, jest w innej części strumienia niż ten duży. Ma też zupełnie inny charakter. Czasem wody płynie tyle, że przelewa się nad tym kamieniem.
ALINA ? Alinko, witaj! Te irysy iris psedacorus ?Variegata?, czyli kosaciec żółty. Ma takie żółto zielone liście wiosną, potem zielenieją. Teraz wygląda bardzo dekoracyjnie. Kwitnie na żółto. Rosną prawie w samej wodzie.
MINISMOK ? Smoczynko, dziękuję ! U mnie też zimno, dziś leje cały dzień. Wiele tulipanów na pół rozwiniętych - zastygło . Magnolia tak samo.
Jaki masz chmiel ? Ja myślałam o odm.Aurea. Czy jesteś z niego zadowolona ? Zdaje się, że trzeba go ścinać co rok przy samej ziemi.
GLEXAB ? z przyjemnością witam nowego gościa ! Dziękuję za uznanie ! Miło przeczytać coś takiego. Mam świadomość,że mojemu ogrodowi daleko do stanu, który chcę osiągnąć, nie mówiąc już o doskonałości . Pracy jest bardzo dużo, szczerze mówiąc nie bardzo się wyrabiam ze wszystkim. Na szczęście, tak jak większość z nas, kocham zajęcia w ogrodzie i praca jest formą wypoczynku. W lecie jest więcej luzu, wtedy lubię poleżeć na tarasie z książką.
Zapraszam ponownie !

Parę dni temu przyszła paczka od Igi ! Dziś już żurawki ( jakie dorodne !) rosną na swoim miejscu (pokażę nastepnym razem). Hosty jeszcze czekają.

Kwitnie "leżący" pigwowiec odm. Nicoline. Drugi, duży Elly Mossel ma kwiaty tylko na dole...

Mam kilka krzaczków epimedium nad strumykiem. Są takie subtelne...

VERTIGO ? Moniu, już widziałam u Ciebie białego kaczeńca, rzeczywiście jest śliczny. Słońce to mu nie zaszkodzi, byle miał dużo wilgoci.
A nazwy odmiany tulipanów białych nie zanotowałam, nie wiem jak to się stało...przykro mi.
DANIO ? Dorota, wiesz, że pierwszy raz w życiu kupiłam niebieskie bratki..? Ale jakoś tak pod wpływem impulsu je wzięłam i jestem zadowolona. A więc to smardze...Wyrosło mi ich kilka. Nie wiedziałam, że można jeść te grzyby...Następnym razem się nie zmarnują !
PAMELKA ? Jolu, dziękuję ! Grzyby chyba przyjechały z korą... Byłam zaskoczona, gdy je zobaczyłam.
RENI ? Reni, jak mi miło...! Tawuła szara to jedna z tych roślin w ogrodzie, które dają krótki , ale spektakularny występ . Znalazła się u mnie przez przypadek, ale nie żałuję !
Mahonia odbija powoli, ale wygląda teraz ohydnie... Pierwszy raz od wielu lat tak zmarzła. Generalnie staram się nie sadzić delikatnych roślin.
PIOFIGIEL ? Tomek, tyle pochwał...jak dobrze jest czytać coś takiego. Gdy dzieci były młodsze, zdarzało im się brodzić po strumyku. Teraz robi to zwykle pies, potem nanosząc błoto na taras i do domu.
Zdjęć nigdzie nie posyłam, oczywiście. Przecież wiesz, że jestem świadoma słabości i braków w moim ogrodzie, nie ośmieliłabym się tego zrobić. Ale cieszę się, że uważasz, że te ładniejsze fragmenty mojego ogrodu mogą kogoś zainspirować.
MONIA - dziękuję , Moniko! Tawuły to takie zwyczajne i niewymagające krzewy , a potrafią być takie ładne, prawda?
JOLANTA GRAJ ? witaj, Jolu! Tak, to irysy. Rosną w kilku miejscach nad samą wodą. To irys psedacorus ?Variegata?, czyli kosaciec żółty. Ma takie żółto zielone liście wiosną, potem zielenieją. Teraz wygląda bardzo dekoracyjnie. Kwitnie na żółto.
Kępy mają już kilka lat i trochę się ogołociły w środku ? przeczytałam, że musze je odmłodzić (podzielić), ale trochę się tego boję, bo nigdy tego nie robiłam. Wiesz może , czy to trudna operacja ?
KATARYNKA ? Kasiu, cieszę się, że zajrzałaś ! Teraz tyle się dzieje w ogrodzie, zapraszam częściej.
WIOSENKA ? widocznie coś źle zrozumiałam...No, dobra, więc fotergilia może być singielką !
CEBULLA ? Dagmaro, dziękuję ! I zapraszam serdecznie w odwiedziny !
LUCY ? Lucy, jest mi bardzo miło ! Takie opinie są jak dawka witamin !
ARTAM ? Marto, cieszę się, że się ujawniłaś i oficjalnie Cię witam w Moim Świecie ! Dziękuję Ci za tyle ciepłych słów.
Dlaczego piszesz, że ?MIAŁAŚ białą rabatę?...? Znudziła Ci się...? Z tego , co piszesz, wygląda, że były tam piękne rośliny. Chętnie bym zobaczyła taką dojrzałą, biało-zielona kompozycję. Bo moją widzę bardziej w wyobraźni... Jest , jak wiesz, na etapie tworzenia, wszystko takie małe...
A dzwonki są w planach, naturalnie ! Planuję w najbliższych dniach kupić dzwonek szerokolistny latifolia Macrantha Alba. Chcę stworzyć właśnie takie kępy, jak piszesz ? 3 grupy po 5 sztuk. Nie wiem, czym się różni ten dzwonek od brzoskwiniolistnego, może to to samo...nie bardzo mogę się zorientować z literatury.
IGOR ? dziękuje za odwiedziny i pochwały ! To tawuła szara Grefsheim. Właśnie się zastanawiałam, dlaczego nie mam takiej samej w Białym Ogrodzie...
ABEILLE ? Wiesiu, z moich notatek wynika, że to iris pseudacorus Variegata. Teraz jego ozdoba są liście, potem kwiaty, a potem znów liście, już zielone po prostu.
[IZA] ? Izo, ten mostek bardzo się przydaje, jest w innej części strumienia niż ten duży. Ma też zupełnie inny charakter. Czasem wody płynie tyle, że przelewa się nad tym kamieniem.
ALINA ? Alinko, witaj! Te irysy iris psedacorus ?Variegata?, czyli kosaciec żółty. Ma takie żółto zielone liście wiosną, potem zielenieją. Teraz wygląda bardzo dekoracyjnie. Kwitnie na żółto. Rosną prawie w samej wodzie.
MINISMOK ? Smoczynko, dziękuję ! U mnie też zimno, dziś leje cały dzień. Wiele tulipanów na pół rozwiniętych - zastygło . Magnolia tak samo.
Jaki masz chmiel ? Ja myślałam o odm.Aurea. Czy jesteś z niego zadowolona ? Zdaje się, że trzeba go ścinać co rok przy samej ziemi.
GLEXAB ? z przyjemnością witam nowego gościa ! Dziękuję za uznanie ! Miło przeczytać coś takiego. Mam świadomość,że mojemu ogrodowi daleko do stanu, który chcę osiągnąć, nie mówiąc już o doskonałości . Pracy jest bardzo dużo, szczerze mówiąc nie bardzo się wyrabiam ze wszystkim. Na szczęście, tak jak większość z nas, kocham zajęcia w ogrodzie i praca jest formą wypoczynku. W lecie jest więcej luzu, wtedy lubię poleżeć na tarasie z książką.
Zapraszam ponownie !

-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
Izuniu już zapisałam nazwę iryska i zaczynam poszukiwania zaraz tez idę do pobliskiego strumyka po kaczeńca .mam nadzieją że będzie u mnie rósł w słońcu nad strumykiem.fajnie że mam u ciebie wzorce nasadzeń
pozdrawiam alina
ogród u stóp klasztoru
pozdrawiam alina
ogród u stóp klasztoru
-
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
Witaj Izo- Epimedium wyjątkowo piękne. Uwielbiam rośliny o delikatnych drobnych kwiatkach. Chmiel jest dość ekspansywnym pnączem, nawet na mojej lichej glebie trudno było pozbyć się jego korzeni. Miałam go przy kąciku jadalnym, jego liście wabiły osy i szerszenie. Nie było rady musiałam pozbyć się tego pnącza. Żałuję tylko jego pięknych szyszek. (tak trzeba go ścinać co roku przy samej ziemi). Życzę słońca u mnie też leje.
Pozdrawiam Elżbieta
Pozdrawiam Elżbieta
- fela
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
Tamaryszku, bardzo podobają mi się wszystkie zdjęcia. Ale dziś, to siódme, strumyczkowe najbardziej mnie urzeka. Wszystkie? są piękne , ale na tym kawełeczek świata, który pokazujesz jest tak bardzo naturalny, jakby żaden Tamaryszek nie mieszał tu swoimi rączkami. Często podziwiam Twoją znajomość tematu. Zastanawiam się jakiej ogromnej wiedzy trzeba, aby tworzyć tak doskonałe, swobodne kopie natury. Jakiej znajomości roślin i jakiej malarskiej wrażliwości , aby przydać tym obrazom wdzięk naturalności. Obrazy Twego strumyczka zasługują na wyjątkowe słowa , a ja tylko powiem, że kocham Tamaryszka, gdy patrzę na wyjątkowość świata, który tworzy.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
WITAJ IZO
Wszystko u Ciebie jest piękne, ale to nasadzenie na ostatnim zdjęciu - mistrzostwo świata.
Wszystko u Ciebie jest piękne, ale to nasadzenie na ostatnim zdjęciu - mistrzostwo świata.
- lemka77
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj. Masz piękny ogród i mnóstwo przepięknych roślin.
I dzięki Twojemu wątkowi dowiedziałam się jakie to grzyby u mnie rosną. Pewnie dzięki korze wysypanej pod roślinami.
I dzięki Twojemu wątkowi dowiedziałam się jakie to grzyby u mnie rosną. Pewnie dzięki korze wysypanej pod roślinami.
Pozdrawiam Ida
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Izuś, mistrzowsko zagospodarowałaś strumyk. Aż się chce wejść do wody i pobrodzić jak kiedyś Twoje dzieci wśród przepieknych
nasadzeń. Ten kosaciec żółty jest fanytastyczny
czemu ja nie mam jakiegoś bajorka by posadzić takie piekne irysy wokół?
Buziaczki
nasadzeń. Ten kosaciec żółty jest fanytastyczny

Buziaczki

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątki Pszczółki