Zakwitły mi kolejne tulipanki:

Jasno błękitna miodunka zaczęła się rozrastać w ładną kępkę:

Na jabłoniach pojawiły się liczne i duże kwiaty

Izo, kaczeniec posadzony został na białej rabacie. Będę pamiętała o tym, żeby go mocno moczyć. Mam nadzieję, że da radę. Jeśli będzie się kiepsko sprawował, to przesadzę w inne miejsce.Tamaryszek pisze:Moniu, ledwie wspomniałaś u mnie o białym kaczeńcu, a już go masz ! Jest śliczny ! Gdzie zdecydowałaś sie go posadzić ?
Tulipany Sapporo niezwykle wytworne. I Twój dom bardzo mi się podoba !

Ooo, matkodominikams pisze:Monia, kwiaty na jabłoni nie mają nic wspólnego z tegorocznym cięciemMożna przypuszczać, że na tych wyciętych gałęziach również były pąki kwiatowe - zawiązują się one w lecie, w roku poprzedzającym owocowanie. Być może w zeszłym roku kwiatów było mniej, stąd brak przemienności. Jeśli drzewo owocuje przemiennie, można sztucznie go od tego odwieźć
Należy usunąć kwiaty, zanim zawiążą się owoce (czyli w czasie kwitnienia, ewentualnie jeszcze jak są pąki) - chodzi o to, że po zawiązaniu owoców, te zawiązki, a konkretnie ich nasiona, produkują hormon (giberelinę), na którego dużą ilość (jeśli jest obfite kwitnienie) drzewo reaguje wytwarzaniem tylko pąków liściowych w danym roku, więc w następnym nie ma owocowania. I tak w kolejnym roku nie ma zawiązków, ten hormon nie jest produkowany i drzewo produkuje dużo pąków kwiatowych - no i tak w kółko
![]()
Widzę, że szybko działasz - wstęp do biało-niebieskiej rabaty już jest

Dziękuję, AgniesiuAGNESS pisze:Moniś tulipany piękne, pierwsza fotka cudowna

Ojej, bardzo dziękuję za tak miłe słowaeucharis pisze:Pięknie powstaje Twój ogród. Widać, że masz koncepcję na niegowspaniałe róże, tak wspaniałe, że nie mogę oczu oderwać.... A za kilka lat........Jak podrosną drzewka, krzewy, wszystko się rozrośnie.... będzie to wspaniały romantyczny ogród... Piwonie, róże.. tak... Tak trzymać ! Gratuluję, pozdrawiam serdecznie

Igorku, ta jasna miodunka jest tak naprawdę bladobłękitna, a w pąkach jest bladoróżowa. Wygląda prawie jak biała, ale to jeszcze nie ta odmiana. Biała też mnie kusi, może uda mi się nabyć ją w tym rokuigor944 pisze:Miodunka bardzo ładna ja mam tylko różową ale widzę,że biała też jest super.
Tulipanki- ciekawe odmiany masz. Jak się rozrosną to będzie widok