Ogród Moni cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Moni cz.3

Post »

Moje rabatki zmieniają się stopniowo w kolorystycznie ubrane kompozycje :) Szkoda, że na efekty trzeba tak długo czekać :roll:
Zakwitły mi kolejne tulipanki:
Obrazek

Obrazek

Jasno błękitna miodunka zaczęła się rozrastać w ładną kępkę:
Obrazek

Na jabłoniach pojawiły się liczne i duże kwiaty :D . W tym roku jabłonie zostały mocno przycięte. To stara odmiana, więc owocuje co drugi rok, czyli wedle tej normy powinny być owoce dopiero za rok, jednak ilość kwiatów na drzewach wskazuje, że być może zaowocują i w tym roku. Czy to możliwe, że to w wyniku cięcia?
Obrazek
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Moniu, ledwie wspomniałaś u mnie o białym kaczeńcu, a już go masz ! Jest śliczny ! Gdzie zdecydowałaś sie go posadzić ?
Tulipany Sapporo niezwykle wytworne. I Twój dom bardzo mi się podoba !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tamaryszek pisze:Moniu, ledwie wspomniałaś u mnie o białym kaczeńcu, a już go masz ! Jest śliczny ! Gdzie zdecydowałaś sie go posadzić ?
Tulipany Sapporo niezwykle wytworne. I Twój dom bardzo mi się podoba !
Izo, kaczeniec posadzony został na białej rabacie. Będę pamiętała o tym, żeby go mocno moczyć. Mam nadzieję, że da radę. Jeśli będzie się kiepsko sprawował, to przesadzę w inne miejsce.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Monia, kwiaty na jabłoni nie mają nic wspólnego z tegorocznym cięciem :wink: Można przypuszczać, że na tych wyciętych gałęziach również były pąki kwiatowe - zawiązują się one w lecie, w roku poprzedzającym owocowanie. Być może w zeszłym roku kwiatów było mniej, stąd brak przemienności. Jeśli drzewo owocuje przemiennie, można sztucznie go od tego odwieźć :wink: Należy usunąć kwiaty, zanim zawiążą się owoce (czyli w czasie kwitnienia, ewentualnie jeszcze jak są pąki) - chodzi o to, że po zawiązaniu owoców, te zawiązki, a konkretnie ich nasiona, produkują hormon (giberelinę), na którego dużą ilość (jeśli jest obfite kwitnienie) drzewo reaguje wytwarzaniem tylko pąków liściowych w danym roku, więc w następnym nie ma owocowania. I tak w kolejnym roku nie ma zawiązków, ten hormon nie jest produkowany i drzewo produkuje dużo pąków kwiatowych - no i tak w kółko :wink:

Widzę, że szybko działasz - wstęp do biało-niebieskiej rabaty już jest ;:63
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś tulipany piękne, pierwsza fotka cudowna :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dominikams pisze:Monia, kwiaty na jabłoni nie mają nic wspólnego z tegorocznym cięciem :wink: Można przypuszczać, że na tych wyciętych gałęziach również były pąki kwiatowe - zawiązują się one w lecie, w roku poprzedzającym owocowanie. Być może w zeszłym roku kwiatów było mniej, stąd brak przemienności. Jeśli drzewo owocuje przemiennie, można sztucznie go od tego odwieźć :wink: Należy usunąć kwiaty, zanim zawiążą się owoce (czyli w czasie kwitnienia, ewentualnie jeszcze jak są pąki) - chodzi o to, że po zawiązaniu owoców, te zawiązki, a konkretnie ich nasiona, produkują hormon (giberelinę), na którego dużą ilość (jeśli jest obfite kwitnienie) drzewo reaguje wytwarzaniem tylko pąków liściowych w danym roku, więc w następnym nie ma owocowania. I tak w kolejnym roku nie ma zawiązków, ten hormon nie jest produkowany i drzewo produkuje dużo pąków kwiatowych - no i tak w kółko :wink:

Widzę, że szybko działasz - wstęp do biało-niebieskiej rabaty już jest ;:63
Ooo, matko :shock: :shock: Skąd Ty to wszystko wiesz :shock: Muszę sobie zapamiętać - dziękuję :uszy
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniu, oczywiście że się nie gniewam :;230 i do tego Ty tak szybko działasz by zrobić podobne cudo u Ciebie że aż miło ;:138
Rabata biało niebieska już teraz sie pięknie prezentuje, a co dopiero za rok ;:138 czekam na ciąg dalszy Twoich poczynań ;:65
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGNESS pisze:Moniś tulipany piękne, pierwsza fotka cudowna :D
Dziękuję, Agniesiu :D Ten tulipanek w rzeczywistości jest nieco bardziej fioletowy, ale piękny jest, to prawda. Wycyganiłam go od kuzynki :)
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Szybciutko przeszłaś od planów do realizacji! ;:63
Rabatka biało-niebieska gotowa. :)
Wypatruj jutro listonosza ... :wit
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Usłyszało się to tu, to tam :wink: O giberelinie po raz pierwszy przeczytałam na FW - ten hormon (sztuczny) używany jest do poprawiania plonu winorośli, przede wszystkim odmian beznasiennych (no bo tutaj nie ma nasion, które by go produkowały, a ponieważ odpowiedzialny jest również za rozrost owocu, owoce bez jego użycia są mniejsze), ale też tych pestkowych (tylko daje się mniejsze stężenie). Dlatego te kupowane winogrona są takie okazałe :wink:
Ja na pewno nie będę go stosować :roll:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesiu - dzisiaj pobiegnę po bratki. Jeśłi dokupię, to od razu wsadzę ;:65
Ewuś, dla Ciebie też listonosz coś przyniesie :uszy
Dominiko - ja też preferuję naturalne uprawy, więc moje owoce będą mniejsze ;:224
Awatar użytkownika
eucharis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 gru 2009, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie powstaje Twój ogród. Widać, że masz koncepcję na niego :-) wspaniałe róże, tak wspaniałe, że nie mogę oczu oderwać.... A za kilka lat........Jak podrosną drzewka, krzewy, wszystko się rozrośnie.... będzie to wspaniały romantyczny ogród... Piwonie, róże.. tak... Tak trzymać ! Gratuluję, pozdrawiam serdecznie :wit
Pozdrawiam Tomek.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

eucharis pisze:Pięknie powstaje Twój ogród. Widać, że masz koncepcję na niego :-) wspaniałe róże, tak wspaniałe, że nie mogę oczu oderwać.... A za kilka lat........Jak podrosną drzewka, krzewy, wszystko się rozrośnie.... będzie to wspaniały romantyczny ogród... Piwonie, róże.. tak... Tak trzymać ! Gratuluję, pozdrawiam serdecznie :wit
Ojej, bardzo dziękuję za tak miłe słowa ;:196 ;:180 Mam nadzieję, że tak będzie ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

igor944 pisze:Miodunka bardzo ładna ja mam tylko różową ale widzę,że biała też jest super.
Tulipanki- ciekawe odmiany masz. Jak się rozrosną to będzie widok :heja
Igorku, ta jasna miodunka jest tak naprawdę bladobłękitna, a w pąkach jest bladoróżowa. Wygląda prawie jak biała, ale to jeszcze nie ta odmiana. Biała też mnie kusi, może uda mi się nabyć ją w tym roku :roll:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj nie miałam czasu na pracę w ogrodzie, ale przynajmniej nie było mi żal, ponieważ i tak padał deszcz przez cały niemal dzień. Udało mi się wstąpić na chwilę i wsadzić białe bratki, jakie kupiłam na rabatkę niezapominajkową :D

Obrazek

Obrazek

Niebieskich nie kupiłam, ale może jutro mi się uda ;:65

Na żółtej rabatce, w głębi ogrodu, również zaczęło się kwitnienie. W ubiegłym roku kupiłam takiego pięknego kwiatuszka - powiedziano mi w sklepie, że to storczyk ogrodowy. Jest bardzo ciekawy - przypomina mi bardziej jakąś niską odmianę liliowca. Kępka powoli się rozrasta i bardzo mnie cieszy, że tak wcześnie kwitnie:

Obrazek

Na skalniaku także wiosna:

Obrazek

a na jednym z kamieni ... zalotnicy:
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”