Mam dwie takie kępy rodgersji, jak ta na zdjęciu. "Sadzonki" (wiozła z otwartym bagażnikiem
Leśny ogród Moni68 cz.6
-
Monia68
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Leśny ogród Moni68 cz.6
Asiu, dziękuję
Mam dwie takie kępy rodgersji, jak ta na zdjęciu. "Sadzonki" (wiozła z otwartym bagażnikiem
) dostałam jesienią od znajomej i nie wiedziałam, kiedy powinny wyjść z ziemi. Gdzieś czytałam, że dosyć późno. W każdym razie to, co widać na zdjęciu, pojawiło się w ciągu ostatnich dwóch dni. Znajoma mówiła, że są bardzo żarłoczne i mają ogromne zapotrzebowanie na wodę.
- Miiriam

- Od: 13 maja 2007, o 00:17
A moja rodgersja jeszcze śpi .... 
-
Monia68

Dziewczyny, nie martwcie się, na pewno się pokażą!!
Myślałam jeszcze o tarczownicy. Czy macie jakieś doświadczenia w jej uprawie?
Myślałam jeszcze o tarczownicy. Czy macie jakieś doświadczenia w jej uprawie?
Moniko, dwie wielkie piwonie bylinowe rosły jak weszłam w posiadanie ogrodu trzy lata temu. Nie wiem jakie to odmiany, jedną z nich przesadzałam jesienią i ładnie kwitła już wiosną. W tym sezonie dokupiłam 4 odmiany. Wprawdzie u mnie rosną po tej słonecznej stronie działki. Mają praktycznie przez cały dzień słońce, za to ziemię te samą co po cienistej - dużo piachu
i dają świetnie radę.
Zobaczymy jak te nowe zakupy, już teraz po tym co wychodzi z ziemi wnioskuję, że raczej w tym roku nie zakwitną
Ja w kwietniu kupiłam tarczownicę na all, nie jestem zadowolona z jakości rośliny. Coś tam wychodzi, posadziłam przy linii kroplującej, w ziemi z dodatkiem torfu i czekam co wyrośnie. Na zdjęciu była piękna.
Zobaczymy jak te nowe zakupy, już teraz po tym co wychodzi z ziemi wnioskuję, że raczej w tym roku nie zakwitną
Ja w kwietniu kupiłam tarczownicę na all, nie jestem zadowolona z jakości rośliny. Coś tam wychodzi, posadziłam przy linii kroplującej, w ziemi z dodatkiem torfu i czekam co wyrośnie. Na zdjęciu była piękna.
Aśka
Zapraszam
Zapraszam
-
Monia68

Asiu, tę bylinową posadziłam nawet w podłożu do róż, ale i tak jest mizerna
Jeśli zakwitnie, to zostanie, w przeciwnym razie eksmisja
Będę rozglądać się za tarczownicą. Bardzo lubię duże byliny, mam miejsce, żeby je wyeksponować. Obawiam się tylko, że będziemy musiały stale je podlewać...
Będę rozglądać się za tarczownicą. Bardzo lubię duże byliny, mam miejsce, żeby je wyeksponować. Obawiam się tylko, że będziemy musiały stale je podlewać...
-
Monia68

-
babi52

- Od: 10 lis 2008, o 00:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moniko zaglądam często do Ciebie czekając na kwitnące rododendrony .
Życzę miłego spędzenia czasu z przyjaciółką - ja ze swoją nagadałam się przez weekend.
Kaśka
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piwonie mają to do siebie, że rzadko zakwitają w pierwszym roku po przesadzeniu lub posadzeniu. To są rośliny długowieczne, potrafią rosnąć w jednym miejscu 20-30 lat a nawet dłużej. Trzeba dać im trochę czasu na zadomowienie się. Radzą sobie prawie wszędzie.
-
Monia68

Kasiu, dziękuję
Jeszcze trochę i rh zakwitną!!
Izuniu, dziękuję za informacje
W takim razie może i u mnie się zadomowi. Mam taką zwykłą białą, ale na początek wystarczy 
Izuniu, dziękuję za informacje
Witaj Moniko
, trochę dalsza sąsiadko
Dość często odwiedzam Twój ogród i podziwiam te piękności
Dzisiaj postanowiłem , że pozostawię po sobie ślad. Masz super zarośniety ogród i to w dobrym tego słowa znaczeniu. Wiosenne rośliny pięknie Ci kwitną. Rh , azalie to już inna bajka. A co do tarczownicy to ja polecam kupić u Jarka (resztę wyślę Ci na PW, jak będziesz zainteresowana). Kupiłem od niego spore kłącze od razu z pędem kwiatowym.
- Zabeczka101059

- Od: 12 lis 2008, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
Monia68

Witaj, Marcinie
Dziękuję za miłe słowa
Przeczytawszy Twój post poleciałam przyjrzeć się rodgersjom, w obu kępach po kilka pędów kwiatowych. Roślinę tę mam od jesieni, więc z zainteresowaniem będę obserwować jej rozwój. "W pobliżu" chciałam posadzić hosty, ale nie wiem, jak duże będą liście u mnie. W ogrodzie znajomej są gigantyczne, cała roślina jest dużo większa od kilkunastoletniej hortensji bukietowej
W sprawie tarczownicy odezwę się- w najbliższych dniach będę w ogrodniczym i sprawdzę, czy czasem jej nie mają. Dziękuję za propozycję
Kwitła już u Ciebie?
Dzidziu, wzajemnie
Uciekam zająć się Gościem
Przeczytawszy Twój post poleciałam przyjrzeć się rodgersjom, w obu kępach po kilka pędów kwiatowych. Roślinę tę mam od jesieni, więc z zainteresowaniem będę obserwować jej rozwój. "W pobliżu" chciałam posadzić hosty, ale nie wiem, jak duże będą liście u mnie. W ogrodzie znajomej są gigantyczne, cała roślina jest dużo większa od kilkunastoletniej hortensji bukietowej
W sprawie tarczownicy odezwę się- w najbliższych dniach będę w ogrodniczym i sprawdzę, czy czasem jej nie mają. Dziękuję za propozycję
Dzidziu, wzajemnie
Uciekam zająć się Gościem
- Gencjana

- Od: 27 sty 2010, o 22:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I żeby w Twoim ogrodzie było