Witaj Geniu. A czy próbowałaś np co 3 lata wykopać cebulki i je rozsadzić? Bo ja tak robię. Podobno po kilku latach cebulek jest zbyt dużo w jednym miejscu żeby mogły kwitnąć i giną. Kilka lat temu kupiłam cebulki zwykłych tulipanów ok 5-8 sztuk i po chyba 3 latach (po przekwitnięciu) wykopałam je żeby przenieść w inne miejsce - miałam ok 100 szt cebulek - rozdawałam sąsiadkom.e-genia pisze:Aniu po kilku latach wyradzają się jest ich coraz mniej .
Ale 2 , 3 lata wyglądają pięknie .
Genia
Kolorowy Ogród Geni 2010 cz.3
Re: Kolorowy Ogród Geni 2010 cz.3
Pozdrawiam. Zosiek.
mój ogródek
mój ogródek
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Geniu - nie tykaj ogrodu !
Nic nie ruszaj bo tak jak jest - jest pięknie
Nic nie ruszaj bo tak jak jest - jest pięknie
Jes bardzo pięknie i kolorowo.
I nie koniecznie trzeba zmieniać. Można cebulki wykopać, porozdzielać cebulki przybyszowe i na nowo wsadzić w te same miejsce tylko mniej sztuk niż ich wykopaliśmy, np 5 albo 10.
Pozdrawiam. Zosiek.
mój ogródek
mój ogródek
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Nie mogę, nie mogę,nie mogę odejść z tego świata nie zobaczywszy na własne oczy twojego ogrodu.
- fela

- Od: 23 lut 2009, o 17:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Geniu, te pełne tulipany są piękne. Z postu Zosi ciekawych rzeczy dowiedziałam się o tych kwiatach, a raczej o ich cebulkach. Piszesz , ze posiałaś już portulaki, a ja ciągle czekam do maja, bo tak napisano na opakowaniu. Zaraz pójdę je posiać.
Nie wiem czy wszystkie cebulowe tak się rozmnażają ale na pewno jest tak ze zwykłymi tulipanami, żonkilami i liliami, bo takie mam i to sprawdziłam. Warunkiem otrzymania zdrowych i ładnych cebul przybyszowych jest sadzenie ich bez osłon (np koszyczków) i nie zjedzenie ich przez szkodniki.fela pisze:Geniu, te pełne tulipany są piękne. Z postu Zosi ciekawych rzeczy dowiedziałam się o tych kwiatach, a raczej o ich cebulkach. Piszesz , ze posiałaś już portulaki, a ja ciągle czekam do maja, bo tak napisano na opakowaniu. Zaraz pójdę je posiać.
Ja swoje wykopuję po ok 3 latach w okolicach września, rozdzielam i na nowo sadzą wrzesień/październik i znowu zostawiam na ok 3 lata.
Pozdrawiam. Zosiek.
mój ogródek
mój ogródek
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Geniu tulipanków cała masa i wszystkie piękne
korona taka wyniosła i dumna- sliczna
Twój ogród tętni kolorami od wiosny do późnej jesieni 
- egeria75
- 100p

- Od: 30 maja 2009, o 17:49
Jest to mój pierwszy wpis, ale Twój ogródek obserwuję od dawna, jest prześliczny. Korona cudowna, dzisiaj własnie kupiłam też mi się taka śni po nocach. Pozdrawiam
Pozdrawiam Jola
Moje rabatki - egeria75
Moje rabatki - egeria75
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Zosiu, Mariolu, Małgosiu, Felu ,Agnieszko przepraszam Was że tak ogólnie , ale cały dzień spędziłam na wsi jak wróciłam to jeszcze poszłam do ogrodu podlać posadzone świeżo roślinki i jestem już tak zmęczona aż serducho mnie boli .chyba od tych konewek ciężkich .
Bardzo Wam dziękuję za te miłe komentarze .
Cebulki tulipanów wcześniej wykopywałam , ale mam ich coraz więcej i przestałam , wykopuje tylko te które zostały po 2 -3 cebulki i robię z nich mieszankę którą sadze pod działką a te wolne miejsca zaznaczam i kupuję kilka nowych odmian lub te które zaczęły ginąć .
egerio witajcieszę się że podoba Ci się mój ogród i że zostawiłaś u mnie swój ślad .
Genia
Bardzo Wam dziękuję za te miłe komentarze .
Cebulki tulipanów wcześniej wykopywałam , ale mam ich coraz więcej i przestałam , wykopuje tylko te które zostały po 2 -3 cebulki i robię z nich mieszankę którą sadze pod działką a te wolne miejsca zaznaczam i kupuję kilka nowych odmian lub te które zaczęły ginąć .
egerio witajcieszę się że podoba Ci się mój ogród i że zostawiłaś u mnie swój ślad .
Genia
- Mama Ani
- 1000p

- Od: 17 cze 2009, o 14:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Geniu Twoj ogrod jak zwykle przepiękny myślę,że jak przyjedziesz do Wrocka to zwiedzisz moj "ogrodek '" Ja Mariolke ustawiętak,,zeby trasa do Sobótki biegła koło mnie jest taka możliwośc. U mnie zatrzymuje się Agnieszka - PELL . My też jedziemy do Sobotki 
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Stasiu witaj odpowiedziałam na p.w
- Mama Ani
- 1000p

- Od: 17 cze 2009, o 14:40
GENIU CZYTAŁAM I ODPISAŁAM
- marzanka

- Od: 21 lut 2010, o 22:01
No i Gieniu znowu wyzwoliłaś w mym charakterze ludzką cechę -zazdrość -piękne te Twoje tulipanki .Szacun jak mówią młodzi 
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Geniu, zrobię z tulipanami tak jak Ty, to dobry pomysł.
Piękna korona
Piękna korona