Róże puściły listki - czy sadzić ?

Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże puściły listki - czy sadzić?

Post »

Proponowałabym jednak kocimiętkę , lawendę, inne byliny lub jednoroczne.
Melisa jest bardzo ekspansywna, rozrasta się i będziesz musiał potem wyrywać i wyrywać :wink:
ToOn
50p
50p
Od: 10 lip 2008, o 14:12

Post »

Camellia masz rację. Poza tym, estetycznie to był kiepski pomysł.
kasia_rom pisze:Melisa jest bardzo ekspansywna,
To akurat pozytywna informacja. Na parapecie sprawia wrażenie niemrawej i zblazowanej :) Ale skoro taka ekspansywna to dokwateruję ją do hosty S&S obok rudbekii goldsturm.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zaraz, zaraz, hosta lubi półcień i wilgoć, rudbekia słońce i raczej sucho (chociaż wodę do życia oczywiście musi mieć), melisa wilgoć i słońce. Jeśli chcesz mieć wszystkie te rośliny w jednym miejscu, to któraś na pewno będzie się tam źle czuła, bo wymagania każdej z nich niemal się wykluczają. Szczególnie nie pasuje mi rudbekia z hostą.

A koło róż posadź lawendy, dobrze "dogadują się" z różami, ładnie wyglądają i pięknie pachną, a do tego trzymają się jednego miejsca, nie rozłażą się po rabacie :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ToOn
50p
50p
Od: 10 lip 2008, o 14:12

Post »

Tak zrobię. Mam lawendę w ogrodzie, więc jak tylko odbije rozmnożę ją sobie wegetatywnie.

Akurat mam Sum and Substance, która toleruje u mnie pełne słońce. Rudbekia rośnie nieco wyżej, na lekkiej skarpie, więc nie zbiera się pod nią nadmiar wody a z melisą zobaczymy. Też nie powinna narzekać bo rośnie w wilgotnej glebie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”