Choroba Echinopsisa- czerwone plamki
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Choroba Echinopsisa- czerwone plamki
Przędziorki działają tak, że wysysają soki z rośliny, skutkiem czego jego kolor zanika, tzn. zmienia się na białoszary. P. zaatakowały u mnie kilka storczyków bulwiastych, liście po pewnym czasie zrobiły się jaśniutkie. Kolor Twoich kaktusów mnie nie zdziwił.
Na początek proponuję Magus Actellic, Provado (np. w pałeczkach). Poczytaj jeszcze tutaj
Na razie możesz prysnąć te kaktusy płynem do szyb, ale osłoń dokładnie podłoże, by nie zaszkodzić korzeniom!
Na początek proponuję Magus Actellic, Provado (np. w pałeczkach). Poczytaj jeszcze tutaj
Na razie możesz prysnąć te kaktusy płynem do szyb, ale osłoń dokładnie podłoże, by nie zaszkodzić korzeniom!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
płyn do szyb???
pierwsze słysze.
o cyzm ja sie tu dowiaduje
pierwsze słysze.
o cyzm ja sie tu dowiaduje
- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W podanym przez ciebie temacie jest dużo ciekawych pomysłów, dzięki
. I widzę że według forumowiczów chemia tez nie do końca eliminuje przędziorki, więc możliwe że się trochę z nimi pomęczę

Hmm myślę o wyciągu z pokrzyw tylko zapomniałem ile pokrzyw na ile wody i jak się to rozcieńczało, ale może spróbuję

Hmm myślę o wyciągu z pokrzyw tylko zapomniałem ile pokrzyw na ile wody i jak się to rozcieńczało, ale może spróbuję
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
- Baryczka
Przez lata świetnie działał przeciw prz. na moim bluszczu, tak samo zniszczyłam nim część wełnowców na kakt., ale to nie temat do powielania.k-arolka pisze:płyn do szyb???
pierwsze słyszę.
o czym ja się tu dowiaduje
Jeśli nie ma nic lepszego pod ręką to czemu nie spróbować. Tak samo robiłam opryski drinkiem alk. (70%, na storczykach), efekt- "przędziory" przeniosły się daleko stąd

Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- bartii9512
- 500p
Kupię dzisiaj 200 SC tylko nie wiem jakiego stężenia użyć, Może ktoś z was tego używa i wie jakie stężenie ma być?
- Baryczka
Wszystkie niezbędne informacje znajdziesz na ulotce- warto ją przeczytać uważnie, szczególnie, gdy pierwszy raz masz do czynienia ze środkami ochrony roślin.
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- bartii9512
- 500p
znalazłem inny środek owadobójczy co prawda pisze tylko kilka owadów które zwalcza ale spośród nich nie ma przędziorków ale skoro owadobójczy to popryskałem zobaczymy co się będzie dziać, i dodam zdjęcie co to za preparat:
:P

Mam nadzieję że zwalczy tez przędziorki

Mam nadzieję że zwalczy tez przędziorki

Mało prawdopodobne. Zwalczanie przędziorków do łatwego nie należy. Dobrym zastosowaniem było by użycie Magusa 200 SC i Condiforu 200 SL lub Actellica 500 EC, każdy w dawce 1 ml na 1 l wody do pierwszego oprysku, drugi oprysk 1 ml na 0,75 l wody podobnie trzeci, preparaty używaj na zmianę. Nie ma znaczenia od którego zaczniesz. opryski należy wykonać trzy co trzeci dzień jeden oprysk. 

- bartii9512
- 500p
Kupię tylko Magusa 200 SC 

Jak tam sobie chcesz ja tylko doradzam to co sprawdziłem sam.