Choroba Echinopsisa- czerwone plamki
- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Choroba Echinopsisa- czerwone plamki
zauważyłem ze od kilku tygodni moje 2 z 4 siewek echinopsisa maja takie malutkie czerwone plamki wielkości główki od szpilki i kolory tych dwóch kaktusów różnią się od tamtych pozostałych dwóch, lecz nie wiem co to jest, ponieważ łatwo to "schodzi" w tym sensie ze gdy dotknę mokrym patyczkiem to się do niego przylepi to coś czerwonego. Myślałem ze to przędziorki bo są czerwone tylko, ze to się nie rusza a według mnie przędziorki powinny się ruszać ale może się mylę ponieważ nie miałem nigdy doświadczenia z przędziorkami. Może wie ktoś co to może być i jak to zwalczać?
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Choroba Echinopsisa- czerwone plamki
Przydatna była by jakaś fotka. Możliwe (chociaż pewności nie mam), że gdy 'dotykasz' patyczkiem tych przędziorków to je, że tak powiem - unicestwiasz - stąd potem już się nie ruszają. Nie mnie jednak zdjęcie by wszystko wyjaśniło 

- bartii9512
- 500p
echinopsisy są małe ale zdjęcia próbowałem zrobić i wyszły tylko takie:

to tylko tak dla porównania: ten do góry jest w miarę zdrowy a ten na dole chory

A tak w ogóle to one wcale się nie ruszają, nie widać po prostu znaku życia od tych może przędziorków

to tylko tak dla porównania: ten do góry jest w miarę zdrowy a ten na dole chory

A tak w ogóle to one wcale się nie ruszają, nie widać po prostu znaku życia od tych może przędziorków
Co one takei jasniutkie??
Wg mnie jakaś choroba grzybowa je dopadła. Ale za bardzo się nie znam na chorobach (może parch)?
Wg mnie jakaś choroba grzybowa je dopadła. Ale za bardzo się nie znam na chorobach (może parch)?
- Artur89
Uuuu w porównaniu do tego zielonego to faktycznie coś z nimi nie tak
Ja pewnie bym je od razu wywalił w obawie przed rozprzestrzenieniem się tego dziadostwa (jeśli w ogóle ma to jakieś zapędy inwazyjne), bo szkoda zachodu. Ja nie należe to tych, którzy sie cackają... chyba, że byłby to dorosły okaz lub faktycznie jakaś rzadko spotykana roślina - a to przecież multiplex - wg. niektórych mocno spopularyzowany kaktus, (teraz, gdy mam kępę dorosłych osobników plus ukorzenione odrosty, to tez tak sądze
) A widzę, że ci jeszcze jakieś zostały zdrowe, to nic straconego
Wydaję mi sie, że podłoże jest nieodpowiednie. Podlewasz odstałą wodą? Substrat jest mało przepuszczalny, ja swoje siewki trzymam w czystym żwirze lub z niewielkim dodatkiem próchnicy (szczególnie siewki). Nie jest to żwir o granulacji 1-2mm średnicy (taki jaki mają dorosłe okazy), ale jakoś tak ok 1mm.

- bartii9512
- 500p
te kaktusy dostałem miesiąc temu od innego kaktusiarza i już takie były wiec pomyślałem ze to nic takiego ale zaraz je wywalę ale nie wiem co z tymi dwoma pozostałymi, bo one tez maja trochę tych czerwonych plamek
- Artur89
Hmmm, na pewno przygotuj nowy substrat. Gdybym widział te "czerwone plamki" i okazałyby się one przędziorkami - to trzeba by było zastosować oprysk przeciwko nim. Potem wsadzić to wyparzonego żwiru i gotowe. Tak bym postąpił 

- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
ja bym tego siewkami nie nazwał
Duże już są 
ale kolorek dziwny
jeśli lubisz ratować roślinki to popróbuj ale oddziel je od zdrowych
Substrat inny
Chyba nawet twardą wodą podlewasz z tego co widzę
około 70-90% żwirku i reszta ziemia

ale kolorek dziwny

jeśli lubisz ratować roślinki to popróbuj ale oddziel je od zdrowych

Substrat inny
Chyba nawet twardą wodą podlewasz z tego co widzę
około 70-90% żwirku i reszta ziemia
- bartii9512
- 500p
Niestety były to jaja przędziorków a przędziorki były w korzeniach bo jak wyjąłem te dwie siewki to zauważyłem czerwonego pajączka który skoczył. Te dwie siewki stały obok innych kaktusów lecz nigdzie nic nie widzę choć na siewkach lobivi zauważyłem kilka jaj może z 4 lecz może tez są przędziorki w korzeniach ale wątpię. A może wiesz czym mógłbym opryskać kaktusy tak dla spokoju ducha żeby się nic nie stało bo mam malutka kolekcje bo niedawno zacząłem przygodę z kaktusami a jakby mi wszystkie padły to bym się zniechęcił 
Nie podlewałem ich nigdy twarda woda, zawsze podolewam woda z takie filtra który eliminuje kamień i pestycydy

Nie podlewałem ich nigdy twarda woda, zawsze podolewam woda z takie filtra który eliminuje kamień i pestycydy
Wyśle ze z tymi pozostałymi echinopsami nie jest tak źle wiec na razie zroszę je i zakryje folia żeby było wilgotno, przędziorki tego nie znosząjeśli lubisz ratować roślinki to popróbuj
- Artur89
W Centrum Ogrodniczym widziałem takie coś na przędziorki, Topsin np. bedzie dobry na jakieś choroby grzybowe (tak na przyszłość). Proponuje się wybrać do najbliższego ogrodniczego i zapytać o preparat zwalczający, powinni coś doradzić 

- bartii9512
- 500p
postaram się go kupić, nie zaszkodzi to kaktusom np na wzrost albo coś?
nie powinno.
ja np po zimie profilaktycznie wszystkie pryskam na robactwo:)
ja np po zimie profilaktycznie wszystkie pryskam na robactwo:)
- bartii9512
- 500p
a czym pryskasz?? Bo przeważnie opryski na robactwo zwalczają każdego robaka np miałem płyn na mszyce a w moich rosiczkach zaczęły żerować takie małe glizdy i popryskałem i tez zdechły
Najbliższy ogrodniczy mam 5km od chaty hehe :P :PProponuje się wybrać do najbliższego ogrodniczego i zapytać o preparat zwalczający, powinni coś doradzić
- Artur89
Jak na razie nie pryskałem niczym bo na szczęście obyło się u mnie od inwazji szkodników. Raczej były to pojedyncze osobniki w dużym odstepie czasu. Jedyny preparat, który używam to Topsin (na grzybowe choroby).bartii9512 pisze:a czym pryskasz?? Bo przeważnie opryski na robactwo zwalczają każdego robaka np miałem płyn na mszyce a w moich rosiczkach zaczęły żerować takie małe glizdy i popryskałem i też zdechły

- bartii9512
- 500p
na razie przykryłem je słoikiem żeby było wilgotno zobaczymy co się będzie działo