Ankowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ankowo

Post »

Madziu- Zawsze żal wyrzucać rośliny. Cieszę się że nie jestem sama z tym ratowaniem wszystkich siewek :D A dzięki forum wszelkie nadwyżki możemy wymienić i znaleźć im nowy dom :)

Dorotko -fajnie było to prawda :D A o prinsepii sama wiem coś dopiero od wczoraj.

Aguś-miałam ze sobą listę najlepszych amatorskich odmian winorośli. A że nie było Izy, to wzięłam Timura, na zdjęciu miał takie piękne owoce :D

Dzisiaj skupiłam się na akcji odkładanej od wielu lat. A było tak: dostaliśmy przed laty sadzonkę jeżyny bezkolcowej. Została posadzona tymczasowo w jakimś losowo wybranym miejscu - nieopodal sosny.
Potem zawsze było coś ważniejszego, jeżyna się rozrastała, sosna też, zrobił się paskudny bałagan, pędy jeżyny pokładały się dookoła. I dzisiaj nareszcie zebrałam się, odchwaściłam stosowne miejsce, ustawiłam słupki, rozciągnęłam drut (słupki i drut z pomocą rodziny). Potem były wykopki jeżyn (domyślacie się że zdążyła już ukorzenić trochę pędów) i sadzenie do zaprawionych dołów.
Tu dygresja: obornik suszony + wiatr, to nie jest to co tygryski lubią najbardziej.
Przy okazji szykowania miejsca (był to porośnięty darnią, pewnie od 25 lat nie tknięty ludzką ręką fragment działki), znalazłam zmurszała piłkę tenisową i figurkę czarnego kota. Oba pod darnią, wykopałam z ziemi.
Zdjęcie jeżyn będzie w innym terminie- muszę je przywiązać i wyściółkować.
A tutaj moje wykopalisko:

Obrazek

I jeszcze widok kwitnącej tawuły:
Obrazek

A takie zieloności to mój najukochańszy widok w ogrodzie.
Kojący, prawda ?
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

:shock: :shock: u nas może w połowie maja tak będzie :shock:
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

oczywiście że kojący Aniu takie widoczki są wskazane dla ducha :D ;:196
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniuwcześnie Ci tawuły zakwitły.Fajne znalezisko udało Ci się znaleść, nawet go nie uszkodziłaś, myślę , że kotak będzie zdobił Twój ogród. :)
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Tak, ogrodnictwo i archeologia mają ze sobą wiele wspólnego :) Je też ciągle wykopuję różne dziwne rzeczy, mój ugór był chyba traktowany trochę jak wysypisko śmieci... Ale czarnego kota to jeszcze nie wykopałam :;230
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Aguś - a u mnie w czerwcu już będzie żółta sucha trawa skrzypieć pod nogami.

Majeczko - my się zawsze zgadzamy :D ;:196

Tajko - ta figurka jest maleńka, ma ok. 4 cm długości.
Za to takie czarne kotki zdobią mi ogród codziennie:
Obrazek

Marto - ja się boję co jeszcze wykopię, bo że trafiam na kawałki cegły, papy, drut, szkło, to się zdarza. Ale teraz jakieś relikty z dzieciństwa napotykam. Chociaż pamiętam jak będąc dzieckiem właśnie, prowadziłam wykopaliska na działce. Udało mi się wydobyć maszynę do szycia (zakopał ją dziadek). Moja zabawa skończyła się kiedy odkopałam rurę z gazem :;230 .
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu , bardzo dumny ten Twój strażnik ogrodu, jakby wypatrywał jakiejś zwierzyny . :)
Łowny jest chociaż Twój kiciuś ?
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Zielona_Ania pisze:Moja zabawa skończyła się kiedy odkopałam rurę z gazem :;230 .
:D Aniu, toż ty masz zapędy górnicze!

Kocik siedzi jak posąg. Bardzo lubię czarne koty.
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Aniu zdjęcie tawuły z tego roku :?: u mnie jeszcze nie kwitnie.
To Ty zaprawiona jest w kopaniu działeczki :D już od młodych lat :;230 :;230
Śliczne tulipany! :wit
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Aniu, porównywałem areał Twojego warzywnika, nasz jest podobny chociaż u nas jeszcze goła ziemia a u Ciebie już coś wschodzi. Piękne tulipany i pigwowce, tawuła wczesna przepiękna, żałuję teraz że pozbyłem się jej, kiedy kwitnie jest prawdziwą ozdobą wiosny. Widziałem że kupiłaś winorośle, znasz się na nich, czy ktoś Ci polecił jakie gatunki nabyć i czy one spokojnie zimują u nas, pytam bo też myślałem o winorośli, miałem kiedyś ale zlikwidowałem. Byłaś może na Klimeckiego?, było warto?, ja nie byłem tam już któryś rok :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Uwielbiem kiedy kwitnie tawuła, moja chyba póżniejsza albo klimat zimniejszy.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

O rany rany !! Aniu jeśli to twoja tawuła jest taka wielka ----to ja mam 6 kolorów , gdzie to wszystko zmieszczę :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ładny ten podziemny, sentymentalny kocurek. Piszesz, że odkopujesz relikty z dziecństwa, czy kotek też do nich należał?
Ja z ciekawych rzeczy wykopałam szklany słoik po kremie NIVEA :!: Nawet nie wiedziałam, że kiedyś takie robili. Przepiękny ten tulipan, zestawienie purpurowych płatków i pomarańczowych pręcików jest szalenie oryginalne i egzotyczne. Obrazek
magdala

Post »

Aniu - a czemuż to dziadek zakopał maszynę?
Kot piękny ma profil....
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Aniu wykopany kotek niezły :D Chciałabym na takie okazy trafiać. Ja wykopuję grubszy kaliber: buty, szmaty, butelki, żelastwo, wykładziny
itp. Mogę określić w przybliżeniu czas składowania np. przez wykopane kapselki(sreberka) od butelek na mleko, śmietanę-lata 70 :D
Moja działka ostatnia na ulicy, więc przez jakiś czas służyła za wysypisko, potem poprzedni właściciel prawdopodobnie by nie wywozić wszystko pięknie zakopał a ja teraz wykopuję :roll:

Kotek cudo do mojego Gucia podobny :D
Aśka
Zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”