Ankowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ankowo

Post »

Zakupy zakupami,dobrze,że masz je gdzie posadzić :wit Będę sledzić rozwój Prinsepi,bo wcześniej jej nie spotkałam.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

;:98 Aniu Zielona - nie znalazłam Was, a może nie znalazłam się... Czemu nie przysłałam Ci numeru telefonu.... ;:98
Ale zakupy udane ;:1 , oczy napasione ;:77
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Aniu :)

Miło Cię było poznać na Targach :) Szkoda, że tak szybko się rozdzieliliśmy, ale z reguły tak bywa: chwila pogaduch i każdy z błyskiem w oku gania od stoiska do stoiska.

Z ciekawością zajrzałam do Twojego ogródka i bardzo miło spędziłam czas :)
Podoba mi się Twoje podejście do ogrodu, ładne kompozycje i.. wspaniała szachownica. Moją cosik zeżarło, to teraz włóczę się po Waszych wątkach i podziwiam.

Ściskam ciepło, będę z chęcią zaglądać i sprawdzać cóż tam nowego u Ciebie w kwiatkach piszczy :wit
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie Geniu, Majeczko i Grażynko ;:196 Targi były udane- pogoda jak marzenie. Żeby jeszcze mieć grubszy portfel, można by takie cuda przywieźć do ogrodu...

Kocino- mnie też było bardzo miło Cię poznać ;:196 Taki już charakter targów- wszyscy wygłodniali roślin rzuciliśmy się na poszukiwania. Ale pierwszy krok zrobiony! Dziękuję za miłe słowa o moim ogródku. Zapraszam jak najczęściej!

Izuś-ja też Cię szukałam, pech jakiś. Zaraz zobaczę czy coś z Twoich nabytków zamieściłaś w wątku.

Na winorośle mam już wybrane miejsce -dużo słońca i osłonięte od północnych wiatrów (akurat jest tam ściana garażu sąsiadów). Wymierzyłam że zmieszczę maksymalnie 5 krzewów. Czyli jeszcze jeden będzie do dokupienia.
Prinsepia będzie towarzyszyć jagodom kamczackim. Ma kwitnąć w kwietniu-maju, a owocować w sierpniu-wrześniu. Nie wiem po ilu latach się doczekam.
Cytryna lato spędzi na tarasie. Marzyłam o takiej sadzonce- żeby tylko szybko zakwitła!

Zaległe zdjęcia z wczorajszego obchodu ogródka:

Wilczomlecz mirtowaty:
Obrazek

Zawilec grecki
Obrazek

Brzoskwinia
Obrazek

Siewka modrzewia
Obrazek

Chwast w liliowcach (nie plewię)
Obrazek

Pragnia (zapomniałam że mam)
Obrazek

Świdośliwa (słabiej kwitnie niż w zeszłym roku, ale ma obiecujące odrosty :D )
Obrazek
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Aniu, widzę, że zakupy udane. Prinsepia już powedrowała na moją listę zakupów. Lubię wszystkie krzewy , drzewa owocowe. Szczególnie takie mniej znane. Miejmy nadzieję, że smak nie rozczaruje.
Cytrynę skierniewicką kupiłam w hipermarkecie. Wyglądała obiecująco z kilkoma pączkami kwiatowymi. Wprawdzie ładnie zakwitły, ale po przekwitnięciu odpadły :cry: Okazało się, że trzeba było pomóc w zapylaniu.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Aniu, a w tych liliowcach to jest chwast? Według mnie to niezapominajka.
Dlaczego nie plewisz? Z braku czasu, czy programowo?
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, mnie sprzedawczyni powiedziała, że nawet jak ta cytrynka zakwitnie to w pierwszym roku i tak zrzuci zawiązki owoców. Dopiero w następne lata ma być mocniejsza. Ale faktycznie, jakoś się trzeba zorientować w zapylaniu- jak będzie na tarasie to pszczoły, a w domu...Muszę się dokształcić :wink:

Igor- ten wilczomlecz to był taki dodatek -kiedyś kupowałam jakąś bylinę i w doniczce była tez jeden jego pędzik. Rośnie strasznie powoli u mnie. Ale kolor ma śliczny.

Madziu- z definicji chwast to każda roślina która rośnie w niepożądanym miejscu. Ta niezapominajka wysiała się sama, ale oczywiście zostanie oszczędzona, bo mi się podoba. Tak że informacja o nieplewieniu odnosiła się właśnie do tego :D . Resztę "prezentów" w liliowcach (mniszki, babki, jastrzębiec) muszę usunąć.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Widzę, Aniu, że na targach nastawiłaś się głównie na pożytki dla ciała, żołądka ściśle mówiąc :) Ale w roślinach użytkowych, tak je nazwijmy, też można znaleźć jakieś ciekawostki... Prinsepia...Szkoda, że możemy tylko popatrzeć, ale przynajmniej opiszesz, jak smakuje? :)
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś- kiedy ja się nastawiam na pożytki dla ducha- będę sycić oczy widokiem winnych latorośli, będę się rozkoszować zapachem kwitnącej cytryny, a i prinsepia ma walory dekoracyjne- wcześnie rozwija jasnozielone liście, ma ciekawe kwiaty, piękne owoce. A że i pożytek jakiś z tego będzie- to taki skutek uboczny :;230
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24

Post »

:wit Aniu zakupy na rargach udały się , cytryna i prinsepia ? pierwszy raz o takich
roślinach słyszę , niech szybko rosną i owocują bo jestem ciekawy ich dalszej uprawy ,
a za kilka lat będziesz sączyć winko z nowo zakupionych winorośli .
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu[/b]- Ta niezapominajka wysiała się sama, ale oczywiście zostanie oszczędzona, bo mi się podoba. Tak że informacja o nieplewieniu odnosiła się właśnie do tego :D . Resztę "prezentów" w liliowcach (mniszki, babki, jastrzębiec) muszę usunąć.
Ja mam taki system z niezapominajkami, że co roku wysiewają się same, ale na jesień przesadzam je w pożądane miejsca. Czasem coś przeoczę i też tak jak ty ich nie plewię.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adamie - na pewno będę się dzielić obserwacjami jak rosną nowe nabytki :D
Co do winorośli, to kupiłam typowo deserowe, o tych na wino nie myślę wcale (na razie :wink: )

Madziu- czyli mamy podobny tryb postępowania! Ja ostatnio namiętnie przesadzam siewki nagietków i ogórecznika, szkoda niszczyć skoro już biedaki zaczęły rosnąć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wczorajsze i dzisiejsze tulipany. Wiele rośnie pojedynczo-
muszę zrobić w końcu porządek, jakoś je pooznaczać i pogrupować.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ja robię dokładnie to samo :D . Ze wszystkim sobie radzę z wyjątkiem goździków kamiennych. Ilość siewek przerasta moje możliwości, wielokrotnie zastanawiałam się, że nie wyrzucić ich z ogródka (zostawić tylko kilka okazów). W jednym roku nawet tak zrobiłam (zostawiłam tylko 5 sztuk), jednak w czasie kwitnienia żałowałam. Cały rok męka z nimi, ale jak zakwitną...
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Aniu jakże ja wam zazdroszczę tych spotkań choćby przelotnych.
Zakupy podziawiałam, ta prinsepia to nawet nie mam pojęcia co to jest - musze poszukać.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Zielona_Ania pisze: Winorośle kupiłam następujące: