Kolejna Storczykomaniaczka:)

ODPOWIEDZ
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Re: Kolejna Storczykomaniaczka:)

Post »

Dwa dni temu kupiłam nowe podłoże ;:108 a dziś miałam troszkę czasu więc zabrałam się za przesadzanie. Na pierwszy ogień poszła mamuśka. Od dawna jej korzonki wzbudzały mój niepokój więc w końcu postanowiłam się nimi zająć, żeby jakaś paskudna zgnilizna nie osłabiała sił roślinki która musi wykarmić trójkę potomstwa. Ku mojemu zdziwieniu właściwie nic nie gniło :shock: Za to natknęłam się na zjawisko, o którym wcześniej nie słyszałam. Nie mogłam zrobić zdjęć, ale opiszę to najlepiej jak umiem. Otóż Falek ma dwa takie korzonki, których część jest brązowawa i w dotyku jakby całkowicie pusta w środku, ale dalej jest zupełnie jędrny, zielony korzeń. W jednym korzeniu "pusta" część jest u nasady, a w drugim-mniej więcej w środku długości korzenia. Nie obcięłam ich oczywiście ale troszkę się martwię czy to nie zacznie gnić...
Później przesadziłam jeszcze pierworodnego, który próbował mi wyskoczyć z doniczki, takie długie ma korzonki, że ledwo się upchnęły.
Tak sobie myślę, że powinnam przesadzić Cymbidium, zobaczcie w czym ono siedzi: Obrazek

Moje ostatnie przesadzanie Cymbidium źle się skończyło więc boję się go ruszyć.

Zwłaszcza, że......

....tydzień temu.......

.........odkryłam.......

Obrazek

Dziś wygląda to tak:

Obrazek

Obrazek

Bardzo Was proszę, nie mówcie mi, że to ZNOWU zielenina ;:14 specjalnie czekałam z prezentacją na forum, żeby się upewnić że to wreszcie będzie to wyczekane pierwsze własne kwitnienie (szczerze mówiąc nadal nie jestem pewna ale chyba nie wygląda mi to na psb.... ;:180 ;:180 )
Pozdrawiam, Basia:)
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu tak na 100% to nie jestem pewna co to będzie :?:
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu, ;:14 ... ;:24
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

He he .. Basiu ja też tak wypatruję co tam się przebija spomiędzy liści. Tak jak Ty. Pewnie wszyscy tak mają :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Justynko ja jeszcze nie miałam własnego pędu :oops: i w sumie nie wiem czego wypatruję. U Falka już bym pędzik rozpoznała bo ciągle na forum ;:101 oglądami fotki, a u siebie-korzonki. U Dendrobium też wiem czego się spodziewać, podobnie jak u Cambrii i Miltonii (dzięki lekcji poglądowej ;:37 od drugiej Justus) ale jeśli chodzi o Cymbidium to nigdy nie widziałam ani młodziutkiego przyrostu ani pędu.
Halinko, Henryku no właśnie wgapiam się w te dwa COSIE i nadal nie wiem co to jest ;:223 ;:223 ;:14
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Basiu,Ty czekasz na swój pierwszy ja czekam,może będziemy mieli równocześnie i wtedy ;:136 ;:136 ;:136 ;:40 i ;:83 :heja ;:83 :heja
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
paula_
500p
500p
Od: 27 paź 2009, o 14:01

Post »

Cymbidium puszcza nowy przyrost.... ostatnio moje puściło też kilka takich "cosiów", byłam pewna, że to pędy, a to przyrosty.... ale są przyrosty to będą i pędziki ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Henryk witaj w klubie czekających na Godota :;230 Przynajmniej w moim wypadku na to zaczyna wyglądać ;:223
Paula będę udawać że nie zauważyłam co napisałaś, może te przyrosty jeszcze się zmienią w pędziki :lol: A tak poważnie, ile to trwa aż nowy przyrost puści pęd? Mogłabyś pokazać te nowe przyrosty u Ciebie? chciałabym zobaczyć jak to dalej będzie wyglądało.
Te moje prawdopodobne nowe przyrosty wyglądają teraz tak:
Obrazek

Rosną, ale nadal zastanawiam się gdzie są liście?? Kurcze, może to jednak pędziki....?
empe88
200p
200p
Od: 18 mar 2010, o 14:32

Post »

Basiu, nie znam się kompletnie więc nie podpowiem, co to... Ale mocno trzymam kciuki :) ;:65
Magda
Awatar użytkownika
paula_
500p
500p
Od: 27 paź 2009, o 14:01

Post »

Basiu tutaj pokazałam fotki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... m#p1345418

jutro zrobię zdjęcia jak urosły to Ci pokażę :)
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Basiu trzymam kciuki by to były pedziki .Nie znam się na cymbidium ale mam miltonię i tez wypuszcza same przyrosty ,ale to też cieszy. Myślę ze jak taki przyrost jest już dorosły to w końcu wypuści pędzik. Więc pozostaje nam tylko czekac ;:65
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Empe dzięki :)

Paula, Twoje są trochę grubsze u nasady, ale poza tym wyglądają tak samo, a tym moim ex-cosiom chyba się zaczęły listki wykształcać. czyli jednak przyrosty ;:223 No wiem że powinnam się cieszyć ale sama zielenina mi rośnie i nic więcej.

Aniu może Twoje kciuki zadziałają na któregoś z flaków bo reszta puszcza po dwa nowe przyrosty :uszy więc chyba nie mają siły na żadne pędy.

Wiecie co? Okropnie się dziś rozczarowałam. Od kilku dni w mojej zaprzyjaźnione kwiaciarni uśmiechały się do mnie dwa cudeńka: żółciutkie Oncidium, dwupędowe, jeden w pączkach, drugi, mocno rozgałęziony zaczynał już rozkwitać, a wszystkich pędach i rozgałęzieniach pełno pączków. Drugie to czerwono-bordowa Cambria, tez dwupędowa, też jeden pęd w pączkach, drugi częściowo rozkwitnięty tylko bez rozgałęzień. No CUDNE oba. ;:94 Kasy na dwa nie mam, miejsca w ogóle mi brak, ale tak mi się podobały, że oddałam w dobre ręce jednego fikusa :D Zrobiłam małą przeprowadzkę i miejsce się znalazło:) Pozostawał mi jeden problem: którego wybrać :P Ogólnie lubię rozgałęzione pędy z mnóstwem pączków, ale wolę bordowy kolorek od żółtego. Sami rozumiecie, że miałam dylemat ;:108 Poszłam tam dziś żeby się zdecydować i co się okazało?? Nie ma już żadnego :evil: :evil: a wczoraj po południu były jeszcze oba!! Trzeba było najpierw kupować, a potem robić miejsce ;:223
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Ech! to masz pecha :twisted: Jak czlowiek sie nieraz za dlugo zastanawia to zazwyczaj tak się kończy.Najlepsze lekarstwo to wypad do sklepu po nowe cudeńko :;230
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Racja :D ale chyba muszę wziąć na wstrzymanie, mam tylko jedno miejsce wolne więc poczekam na coś SPECJALNEGO :heja
Marzy mi się sabotek albo jakiś botaniczny Phal, ale teraz nie jest dobry moment, muszę poczekać do czerwca, a może nawet do września. Pozostaje mi zaglądanie do okolicznych kwiaciarni, LM i Obi.

Co wybrać, żeby było łatwe w uprawie i żeby nie było Phalaenopsisem i żeby różniło się jakoś od storczyków które mam? Macie jakieś rady? :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

BlueMoneky- oj mnóstwo rad: oncidia są śliczne, cambrie też i oba niezbyt trudne w uprawie, do tego niektóre cudnie pachną. Sabotki mają zupełnie inne kwiaty, co czyni je jakby "egzotykami". Encyclie <uwielbiam je, ale nie mam>, nie wiem jak z nimi, jeśli chodzi o pielęgnację. Vandy- uważam, że każdy storczykomaniak powinien mieć choćby jedną sztukę - są łatwe w pielęgnacji. Dendrobia, w tym phalaenopsis jak i nobile - jeśli mają zapewniony czas spoczynki i ochłodzenia- kwitną pięknie. Katlejki, miltonie- troszkę trudniejsze w uprawie, ale do odważnych świat należy. No i oczywiście cymbidium- podonie jak vandy, uważam, że u każdego choć jedna sztuka powinna się znaleźć.
Tak duży jest wybór, że na jednym storczyku na pewno się nie skończy hihhi :) Udanej decyzji życzę ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”