Co zrobić z kupiona różą.....
Co zrobić z kupiona różą.....
..............która ma końcówki pokryte jakimś preparatem ochronnym? Wygląda jak zalakowany, warstwa jest dosyć gruba i twarda. Jestem kompletnym laikiem, to moja pierwsza zakupiona przeze mnie róża i nie wiem co zrobić. Czy powinnam to usunąć czy zostawić w spokoju. To jest róża pienna Pastella zakupiona 2 tygodnie temu i jeszcze bez żadnych nowych listków.
Re: Co zrobić z kupiona różą.....
To jakieś woskowe pokrycia- zostaw w spokoju- samo spadnie ;)
Pozdrawiam.
W tym roku zainwestowałam w nowe krzaki róż; M Lincoln,Gloria Dei,Inge,Canasta,Sonia,2 Koralowe,Virgin i Lustige.Czy ma ktos z Was te odmiany?
- Aga2
- 200p
- Od: 31 mar 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z tych róż mam tylko M Linkoln cudnej urodu (jak zakwitła to chodziłam i podziwiałam co chwila ), zapach wyśmienity !!!
nie chorowała prawie wcale ,oberwalam liść podejrzany ,profilaktycznie przy okazji opryskałam gdy leczyłam Pink Peace obok.
zime przeżyła
.
Jeszcze nie ciełam ich
nie chorowała prawie wcale ,oberwalam liść podejrzany ,profilaktycznie przy okazji opryskałam gdy leczyłam Pink Peace obok.
zime przeżyła

Jeszcze nie ciełam ich

Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
Mój ogród
To nie ruszam i cierpliwie czekam co z tego będzie.
Dzięki za odpowiedź.
Dzięki za odpowiedź.

Agunia dziękuję
w takim razie nie mogę się już doczekać kwitnienia LINCOLNA

- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zgadza się, to wosk ochronny, też go mam na swoich zakupionych w tym roku różach. Nie potrzeba go osuwać. Zauważyłam, że kiełki swobodnie się przez niego przebiły:)hazart pisze:..............która ma końcówki pokryte jakimś preparatem ochronnym? Wygląda jak zalakowany, warstwa jest dosyć gruba i twarda. Jestem kompletnym laikiem, to moja pierwsza zakupiona przeze mnie róża i nie wiem co zrobić. Czy powinnam to usunąć czy zostawić w spokoju.
PESTKA@, ja w tym roku kupiłam 2 szt. Peace i jedną Mister Lincoln. Niestety nie mogę o ich za dużo powiedzieć, gdyż to moje pierwsze róże w ogrodzie. Zdjęcia swoich róż zamieściłam i będę co jakiś czas zamieszczać w tym wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=32993PESTKA@ pisze:W tym roku zainwestowałam w nowe krzaki róż; M Lincoln,Gloria Dei,Inge,Canasta,Sonia,2 Koralowe,Virgin i Lustige.Czy ma ktos z Was te odmiany?
Aga2 pisze:Z tych róż mam tylko M Linkoln cudnej urodu (jak zakwitła to chodziłam i podziwiałam co chwila ), zapach wyśmienity !!!
zime przeżyła.
Ech... ja też się nie mogę doczekać!!!!!
Pozdrawiam

Róże najczęściej mądre są- nie ruszają jeśli czują, że coś w przyrodzie nie jest ok i przymrozek nadejdzie - więc niekiedy należy im zaufać 

Pozdrawiam.
To prawda, w marcu bylo sloneczko i 18 stopni, ale moje nowe rozy za nic nie chcialy ruszyc.Meva pisze:Róże najczęściej mądre są- nie ruszają jeśli czują, że coś w przyrodzie nie jest ok i przymrozek nadejdzie - więc niekiedy należy im zaufać
Teraz w koncu wypuscilu a ja czekam na kwiaty