Moje storczykowo - Jeanne cz.2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje storczykowo - Jeanne cz.2

Post »

Joasiu oj trzymasz w napięciu ;:196 ale co tam poczekam skoro ma być większa niespodzianka to zapowiada się coś wyjątkowego. ;:50 ;:49 ;:48
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ogarnęłam się z fotkami, więc nie pozwolę Wam dłużej czekać :lol:
Najpierw Biała Dama w pełnym rozkwicie :

Obrazek Obrazek

Następnie żółty żyłkowany i piegusek, leniwy osobnik, miał tylko jeden kwiatuszek a teraz chyba poczuł wiosnę i przedłuża pęd :heja
Obrazek Obrazek

Łososiowy w żyłki wypuścił pęd który rośnie w zastraszającym tempie :roll: i chyba będzie się rozgałęział :tan
Obrazek

I największa gwiazda mojego parapetu, sabotek ;:226 Pierwszy kwiat rozwinął się w połowie lutego, w międzyczasie rósł drugi pączek. Czekałam z niecierpliwością aż się rozwinie, liczyłam że będę mogła podziwiać dwa kwiaty na raz i...UDAŁO SIĘ ;:138 rosną "plecami" do siebie, jak obrażone :lol: szkoda, bo ciężko im zrobić fajną fotkę, ale starałam się by było widać jednoczśnie dwa kwiaty :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na razie tyle, jutro napiszę co słychać u pozostałych doniczkowców :wit
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

;:138 ;:138 ;:138 Ale wiosna u Ciebie :!: Sabotek niesamowity, widać, że bestia ma charakterek, nie będziesz mu robiła zdjęć jak chcesz tylko tak jak jemu się podoba! :twisted: Znaj swoje miejsce, nie myśl sobie że będzie się zachowywał po Twojej myśli :;230
Przyznaj się jakich metod perswazji użyłaś w stosunku do piegowatego leniucha? Chętnie skorzystam, u mnie całe towarzystwo się leni ;:19 Żyłkowany łososiowy też ładnie pokazuje na co go stać, prawdziwe zawody Ci masz na parapecie ;:138 No to kibicujemy, który da więcej (pączków)?? ;:114
Pozdrawiam, Basia:)
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Joasiu, no i doczekałam się wreszcie na fotki :D
Zdjęcie' białej damy' wkleiłaś w tak udany sposób, że wydaje się, jakby to był jeden storczyk z podwójnym pędem.
Wiesz pewnie jaką mam słabość do białych...
Na szczęście mój jedyny biały przekwitając aktualnie, pokazał już zaczątek następnego pędu :)

Bardzo podoba mi się sposób, w jaki przedłuża swoje kwitnienie ten o żółtych kwiatach. I widzę, że rośnie mu również młody liść.
Ale się zdobył na wysiłek :wink:
Sabotek z podwójnym kwitnieniem uroczy ;:226 Super zdjęcie to ze skrzyżowanymi łodyżkami ;:215
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Joasiu Biała Dama wygląda dostojnie a zarazem niewinnie jak na taką Damę przystało. Dwa kolejne - żółty żyłkowany i piegusek - wydłużają pędziki tak szybko jakby bardzo się śpieszyły , by nadrobić zaległości i ucieszyć Swoją Panią ślicznym widokiem. :tan A sabotek piękny podwójny choć pleckami do siebie zwrócone to prezentują się wspaniale. ;:111 ;:77 Warto było czekać na taką ucztę dla oczu oj warto. Wielkie ;:180 ;:180
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale pięknie...Biala Dama mnie zachwyciła...biel i parę piegów, cudo :D
Oba falki żółte śliczne, zdrowe roślinki i nowy pedzik, zapewne Będziesz mieć w domku "drzewko"...
A sabotek...jestem pelan zachwytu :D Cóż za blask buźki i płatków...Uwielbiam je za to piękno szklane" ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Piękne kwitnienia. I to Paphiopedilum z dwoma kwiatami.
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Biała dama śliczna ;:63 A paputek oj brak mi slów-marzenie ;:108 ;:108 ;:108
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Hej Asiu, co się stało z Twoim Pink Panther (przeczytałam u Wiolety, że ratujesz)? Mój też ostatnio zaczął chorować i strasznie się martwię... :(
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Post »

Joasiu no piękne kwitnienia piękne foteczki biały szczególnie reprezentacyjnie wyszedł :) a Sabotek SUPER!!! Oby tak dalej. Pozdrawiam

P.S. Chyba też musze zacząć nadrabiać zaległości.
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Wszystkim za odwiedziny i tyle miłych słów ;:196

Joasiu, Biała Dama w zasadzie ma dwa pędy, kwitnie na jednym, na drugim jest tylko jednen kwiatuszek z przedłużenia pędu. Też bardzo lubię białaski, i zauważyłam że są one bardzo chętne do kwitnienia, może "ten typ tak ma" :lol:
Jeśli chodzi o żółtego pieguska to mój sposób jest znany od lat - groźba że kupię sobie jakiegoś nowego storczyka a "leniwiec" za karę pójdzie na opuszczony parapet :;230

Aniu, cieszę się że podobają Ci się fotki i modelki. Coś jest w tym co powiedziałaś, od mojego powrotu duuużo się dzieje w doniczkach, kwitnienie za kwitnieniem :lol:

Justynko, sabotek to mój aktualny faworyt, czekałam na jego kwiaty ponad 2 lata :wink: widać zaaklimatyzował się wreszcie i pokazuje na co go stać :tan
Ten falenopsis puszczający pęd ma tyle wigoru na wiosnę że aż nie mogę uwierzyć - pędzik, do tego liść i 6 korzonków :shock: :shock: a ja chciałam go przesadzać żeby zajrzeć co tam w korzeniach słychać...ale chyba nie będę mu przeszkadzać :lol:

Dusia, Igor, Pani Storczyk, Chmara3, dziękuję za komplementy w imieniu sabotka i białaska ;:180

Agnieszko, właściwie ciężko stwierdzić co jej się stało :( pewnego dnia stwierdziłam że zajrzę do korzeni, bo przez doniczkę wydawały mi się brzydkie. Okazało się że praktycznie wszystkie były zgniłe :shock: zdziwiło mnie to, bo ten storczyk kwitł na potęgę ale...od dwóch lat nie wypuścił ani jednego korzonka. Zakwitł się na śmierć :( :( teraz ma tylko 3 zdrowe korzonki, wszystkie liście wiotkie, zraszam je codziennie, widzę że idzie nowy liść ale korzonków nowych brak :twisted: mam nadzieję że odbije...najgorsze że nigdzie nie mogę spotkać sphagnum :twisted: zjeździłam chyba wszystkie LM, może w tym tygodniu jeszcze poszukam, ale ciężka sprawa...
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Asiu zapytaj w centrum ogrodniczym PNOS w Al. Krakowskiej 197, mają tam mnóstwo wszystkiego, może i sphagnum będzie.
Trzymam kciuki za biedaka, oby szybko ruszył z korzonkami ;:108
Pozdrawiam, Basia:)
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Noooo nareszcie :!: :wit
Jeanne, uśmiech ciśnie się na usta przy oglądaniu Twoich fotek ;:138
Mocno zastanawiam się nad nabyciem pierwszego sabotka ;:24 ich kwiaty są takie niesamowite, tajemnicze i wieloznaczne ;:108
Twoja "biała dama" jest zjawiskowa, jak nasza :wink: spod Poznania, z Kórnika :D , a wieści o "Pink panter" bardzo mnie zasmuciły :( ... życzę powodzenia w ratowaniu rośliny.
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Basiu (Blue Monkey), dzięki za podpowiedź, ale chyba zamówię sphagnum w Orchid Garden, i przy okazji skuszę się na jakąś roślinkę :lol:

Basiu (Bobi), ;:196 dziękuję że zajrzałaś :wit
Sabotka teraz już śmiało mogę polecić, jak trafisz na jakiegoś śmiało kupuj ;:108 trzeba poznać te rośliny, może to trwać trochę (jak u mnie), ale zapewniam że nigdy z żadnego kwitnienia nie cieszyłam się tak jak z tego :oops: piszesz że kwiaty wieloznaczne....oj coś w tym jest :;230

Dziś przyjrzałam się mojej PP i....chyba coś się "kluje", wygląda na korzonek, trzymajcie proszę kciuki ;:180

A przy okazji, jakby ktoś mógł się wypowiedzieć o jakości roślin z Orchid Garden (może być na PW) oraz szybkości i sposobie przesyłki, będę wdzięczna :wink: chciałabym po weekendzie zamówić paczuszkę, wszelkie sugesie mile widziane :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
paula_
500p
500p
Od: 27 paź 2009, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu, ja zamawiam z OG i jestem zadowolona. Roślinki zdrowe,szybka wysyłka PP i nie naliczają za dużych opłat za wysyłkę :) Ostatnio płaciłam 12 zł a kupowałam 3 rosliny :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”