Bez czarny( Sambucus )

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 14:00
Kontakt:

Re: Czarny bez

Post »

Z odmianowych czarnych bzów najsłabiej rośnie 'Madonna' - z trudem osiąga 2 m.
Mało miejsca zajmuje 'Pyramidalis', bo jest wąski. Pozostałe to to lubią poszaleć i bez trudu osiągną 4-5 m. Przycinam corocznie krótko bzy 'Variegata' i 'Aurea',a i tak zdążą w tym samym sezonie dorosnąć do 3 m.
A u mnie ze ślimakami nie ma problemu :) na szczęście !
Tomek
maria55
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 kwie 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Skoro o bzach - to zapytam :) Czy Gerdę posadzoną w ubiegłym roku, która wyrosła na spory krzaczorek i własnie zbiera się mocno do rozwoju powinnam teraz przyciąć? ( pokrój niezbyt ładny wyszedł, taka rozwichrzona miotła ), czy będzie miała szanse zakwitnąć po cięciu?
Czy je warto w ogóle jakoś formować i czy nie jest już na to za poźno?
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 14:00
Kontakt:

Post »

Czarny bez kwitnie na pędach dwuletnich i starszych, więc jak przytniesz to kwiatów będzie mało albo wcale.
Formowania też nie polecam, bo bez nie jest krzewem, który powinien mieć jakiś foremny kształt. Najładniej wyglądają bzy, których pędy mogą sie swobodnie przewieszać pod ciężarem kwiatów i owoców. Krzew uzyskuje wtedy kształt fontanny.
Jeśli chodzi o termin cięcia to najlepiej zdążyć gdy pąki jeszcze śpią, ale teraz też jeszcze można.
Tomek
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam,
Osobiście jestem miłośniczkączarnego bzu, choć w domu patrzą na mnie przez to dziwnie, bo jako jedyna lubie jego zapach i w czasie kwitnienia specjalnie chodzę go wąchać :heja

Obrazek
Co dziwniejsze mam w ogródku tylko formę całkowicie i do cna dziką (nawet nigdy żadnego nie przesadzałam), zauważyłam ponadto że krzew ten jeśli nie jest przycinany co jakiś czas po około 10 latach sam zamiera - starsze gałęzie zasychają, kwiatostany robią się coraz mniejsze, aż w końcu krzew usycha :( , zawsze lekarstwem na to jest mocne cięcie - praktycznie zcięcie całej korony wczesną wiosną ponad jakimś starym "węzłem" (zostawiając około półmetrowy kikut), po takim zabiegu potrafi w ciągu roku wypuścić nawet 3 metrowe pędy (przynajmniej u mnie) a rok później obsypać się kwiatami. Wysiewa się sam (z duużą pomocą ptaków) i wyrasta gdzie popadnie - to prawda, ale młode siewki są bardzo wrażliwe więc łatwo nad nimi zapanować jeśłi się ich nie chce (a tu gdzie mi nie przeszkadzają zostawiam - niech sobie rosną ;:224
Ostatnio zainspirowały mnie kolorowe odmiany bzu i naprawdę pałam żądzą wzbogacenia się (jak tylko wybiorę na to jakieś stosowne miejsce) o "aureę" i "black beauty". W związku z czym mam pytanie: Jak bardzo odmiany różnią się siłą wzrostu i żywotnością od dzikiego bzu (takiego z którym już mam doświadczenie), oraz czy zapach takiego "rasowego" czarnego bzu różni się jakoś od formy wyjściowej?
"Rasowe" odmiany chcę posadzić na działce gdzie jest bardzo słaba gleba i dlatego chciałabym wiedzieć jak bardzo różnią się od dzikich (dzikie sobie radzą - z pomocą ptaszków zaczynają na działce wyrastać już sobie same :tan)
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Też jestem miłośniczką czarnego bzu. Mam jego 4 rodzaje w ogrodzie, wszystkie to młode sadzonki. Eva najszybciej rośnie i nawet kwitła, podzielam zdanie że Madonna rośnie najwolniej. Jeśli chodzi o zapach to raczej nie kojarzę żeby wydzielał go niedotykany więc rosnący sobie spokojnie nie powinien przeszkadzać nawet najwrażliwszym osobom ...
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lilaki

Post »

Kiedy można przesadzić bez?
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Czarny bez można przesadzać tak jak większość krzewów liściastych wiosną lub jesienią.
Lilaki szczepiłem na podkładce Ligustr pospolity i na siewkach Lilak prestony lub L. ottawski.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Bez czarny

Post »

Czarny bez (hebd) zwykle rośnie z siewu/samosiejek, i to byle gdzie. Najczęściej jest uważany za chwast, a można robić sok/syrop z owoców i kwiatów. W obu przypadkach produkt ma właściwości lecznicze i działa m.in. przeciw przeziębieniu i grypie. Chyba nie ma żadnych odmian, a w szkółkach (przynajmniej duńskich) można kupić "wielkoowocowe" rośliny, które są wegetatywnie rozmnażane (z sadzonek albo nawet szczepione). Kiedy mieszkałem w Pradze 5-6 lat, zbierałem owocki z krzaków rosnących między akademikiem, sadem przyklasztornym i stadionem żużlowym "Marketa". Z tych owocków i kawałków jabłek ugotowałem słodką zupę, którą zagęściłem mączką ziemniaczaną. Później we własnym ogrodzie miałem jeden krzak, a robiłem tylko syrop, a to przede wszystkim z dziko rosnących krzewów. Czarny bez jest często atakowany przez mszyce, a ja je zwalczałem tylko mechanicznie. Na działce w ROD nie mam czarnego bzu, a rośnie w osiedlowym parku i pobliskim lasku. Z tego drugiego mogę wziąć sadzonki, najlepiej zielne z młodych pędów, bo dojrzałe/zdrewniałe robią się puste i suche w środku.
pozdrawiam, Gunnar
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Re: Czarny Bez

Post »

Hebd to coś innego.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę że są dostępne odmiany barwne w szkółkach.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mirzan pisze:Hebd to coś innego.
Faktycznie wygląda na to, że hebd jest byliną z tego samego gatunku. Ja go nigdy nie zauważyłem, chociaż w Danii też występuje jak chwast. Po raz pierwszy spotkałem się z tym słowem w języku czeskim w 1979 albo 1980 w Pradze jako nauczyciel języka duńskiego, kiedy zadałem tłumaczenie tekstu z "Cesta na Sever (Podróż na Północ)" Karla Čapka zawierającego owo słowo na duński. Okazało się, że żadna studentka tego słowa nie znała, a tylko w słowniku polskim go znalazłem, ewidentnie występowało w tekscie w znaczeniu "czarny bez".
pozdrawiam, Gunnar
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

GunnarSK pisze: Z tych owocków i kawałków jabłek ugotowałem słodką zupę, którą zagęściłem mączką ziemniaczaną. Później we własnym ogrodzie miałem jeden krzak, a robiłem tylko syrop, a to przede wszystkim z dziko rosnących krzewów.
Jak widać informacje na temat Bez hebd podane w Wikipedii nie są prawdziwe skoro jadłeś zupę i robiłeś sok i nie wystąpiły objawy zatrucia. :D Czy sok smakiem przypomina ten ze znanego i pospolitego bzu czarnego?
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

A można wsadzić bez do doniczki?
Mój jest jeszcze bardzo mały i nie mam dla niego na razie odpowiedniego miejsca. Właściwie to miejsce mam już przygotowane, ale bez musi trochę podrosnąć, bo w innym razie zostanie zagłuszony przez wyższe rośliny.
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

perdii pisze:Jak widać informacje na temat Bez hebd podane w Wikipedii nie są prawdziwe skoro jadłeś zupę i robiłeś sok i nie wystąpiły objawy zatrucia. :D Czy sok smakiem przypomina ten ze znanego i pospolitego bzu czarnego?
To tylko ja namieszałem i myliłem te dwa, a w rzeczywistości jadłem i przetwarzałem tylko "pospolity" czarny bez. Nie mogę się wypowiadać o ew. trujących włastiwości hebdu.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bez rośnie jak chwast, u mnie wszędzie i nic nie jest w stanie go zagłuszyć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”