Brak turgoru u Cereusa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Brak turgoru u Cereusa

Post »

Mam sasześcio, siedmioletniego Cereusa, który, od czasu gdy osiągnął więcej, niż 1,5 metra, stoi na podłodze, obok figowca, gdzie jest wilgotne (!) powietrze, nigdy nic mu nie było, rośnie zadziwiająco dobrze, latem kilka milimetrów na tydzień.
Ostatnio zauważyłem, że jest nienaturalnie wiotki, wręcz wygina się, ma około 1,8 metra i gdy przywiązałem go do ściany na wysokości 1,30, to góra się wygina, do, niemalże kąta prostego.
Nie podlewałem go w ogóle zimą, tak jak co roku. Teraz jest przywiązany także na górze i zrobił się w takie "s". podlewałem go już dwa, trzy razy (zawsze podlewam raz w tygodniu), a on nadal jest taki wiotki. Czy on stracił za dużo wody? Zawsze wszystko było z nim ok :(
Awatar użytkownika
bartii9512
500p
500p
Od: 30 mar 2010, o 18:23

Re: Brak turgoru u Cereusa

Post »

To raczej normalne po zimowaniu ale zależy tez w jakiej temperaturze go zimowałeś bo jak w pokojowej to powinieneś go raz na miesiąc trochę podlać bo gdy zimujesz w niższej temp odpowiadającej kaktusowi to zatrzymują się procesy życiowe i kaktus tak jakby śpi ale może to być przyczyna ze kaktus jest stary może wstaw zdjęcie będzie lepiej rozpoznać co to może być. Jestem początkującym kaktusiarzem wiec gdzieś moglem się pomylić i z góry za to przepraszam :wink:
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Cóż, ja też uważam, że jak "naciągnie" wody, to będzie dobrze. A stary nie jest, Cereus żyje ponad 30 lat.
A temperatura, faktycznie, była wysoka, bo ok. 24 stopni, ale raz w miesiącu, to chyba przesada, raz na dwa, trzy miesiące wystarcza.
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie jestem pewny. Przy takiej temperaturze i małej ilości światła mógł się wyciągnąć lun po prostu rzeczywiście miał za mało wody. Tym bardziej, że jest to dość spora sztuka.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy to ten Cereus jamacaru z Twojego wątku? Strasznie wyciągnięty jest. Na pewno przydałoby mu się więcej słońca, pobyt na zewnątrz w lecie też dobrze by mu zrobił. Może zastanowisz się nad jego skróceniem? Mam peruvianusa, którego przycinam co 1-2 lata. Możesz go zobaczyć tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p1441918
Awatar użytkownika
bartii9512
500p
500p
Od: 30 mar 2010, o 18:23

Post »

jak miał 24 stopnie, mało słońca i wody tak jak powiedział "Delete" wyciągnął się a powinien być zimowany w temp 17 stopni. Jak zrobi się cieplej to wystaw go na balkon lub podwórko bo cereusy lubią dużo słońca ale na początku go cieniuj żebyś go nie spiekł :P :P
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Właśnie miałem go w tym roku "ciachnąć", ale chcę poczekać, aż dojdzie do sufitu.
A, jak pisałem, zawsze rósł ok. Ale, jak sobie teraz przypominam, faktycznie w zeszłym roku podlałem go dwa razy. Na balkon go mogę wystawić, ale najpierw musi "naciągnąć wody", bo niby jak mam go tam usadowić, a przywiązać w trzech miejscach, to nie mam do czego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”