Lana i storczykowe towarzystwo.
- AnnaL
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lana i storczykowe towarzystwo.
Ale ślicznotka z niego
Mam prośbę- możesz pokazać na zdjęciu całą roślinkę

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
- Anusska
- 1000p

- Od: 10 paź 2008, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No, no, no
Cudeńko Ci zakwitło. Bardzo świeżo wygląda, cały piękny, widać jaka młoda i bardzo silna roślinka 
Chyba swojemu muszę trochę wilgoć zwiększyć, to też może zakwitnie... może...
P.S. Możesz nam zdradzić, jakie ciekawe roślinki kupiłaś? Tak się zastanawiam, zastanawiam i jakoś nie wymyśliłam nic.
Chyba swojemu muszę trochę wilgoć zwiększyć, to też może zakwitnie... może...
P.S. Możesz nam zdradzić, jakie ciekawe roślinki kupiłaś? Tak się zastanawiam, zastanawiam i jakoś nie wymyśliłam nic.
Lucynko, ale świetne zdjęcia z tymi kropelkami
Ja też chętnie zobaczę całą roślinę
Ja też chętnie zobaczę całą roślinę
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- madzik

- Od: 27 gru 2007, o 09:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lucynko - piękne portrety "kumpli" (po porannej kąpieli?)
i widać, że już trzeci do towarzystwa im się szykuje 
-
Lana

- Od: 29 lis 2007, o 13:52
Aniu właśnie sprawdzałam poprzednie zdjęcia na 43 stronie, ale tam też nie za bardzo widać
Cała podkładka z roślinką nie ma nawet 15 cm. Dzisiaj już troszkę późno, a że nie mam orchidarium, tylko akwarium, to jest troszkę zamieszania, aby dostać się do środka. Jutro postaram się wytargać ją ze szkła i obfocić w całości. Wtedy i Asia będzie chyba zadowolona
. Tak po prawdzie na podkładce są 2 egzemplarze i to sprawia wrażenie takiej obfitości
. Asiu sama wiesz, jak kropelki wody mogą wypięknić nasze cudeńka
, to tak, jakby ubrać je w specjalną biżuterię do zdjęcia ha, ha....
Anusska z twoich zakupów zgadza mi się tylko jedna roślinka, tak samo typowałyśmy
- to Haraella retrocalla lub odorata, jak kto woli
. Reszta bardzo mi się podoba, ale mierz siły na zamiary
. Z czasem braki się uzupełnią.
Pozostała część nabtków dosyć skromna, nie tak jak w twoim przypadku, ale zawsze coś. Uzupełniłam straty w postaci Phal. pulchry i jakoś dziwnie przyplątał się przez przypadek Phal. mannii black
. Te już takimi maleństwami nie są, ale dla mnie także przesłodkie.
Madziu masz rację, jeszcze jakaś malutka chwileczka i powinny być razem 3 kwiatuchy
. Kąpiel była niestety południowa, ale najwidoczniej im to nie przeszkadzało w pozowaniu hi, hi....
Anusska z twoich zakupów zgadza mi się tylko jedna roślinka, tak samo typowałyśmy
Pozostała część nabtków dosyć skromna, nie tak jak w twoim przypadku, ale zawsze coś. Uzupełniłam straty w postaci Phal. pulchry i jakoś dziwnie przyplątał się przez przypadek Phal. mannii black
Madziu masz rację, jeszcze jakaś malutka chwileczka i powinny być razem 3 kwiatuchy
- madzik

- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Powiem tylko tyle -Lana pisze: Uzupełniłam straty w postaci Phal. pulchry i jakoś dziwnie przyplątał się przez przypadek Phal. mannii black.
- Agita

- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Witaj Lucynko, ale pięknota Ci zakwitła!
Jestem pod wrażeniem- tym bardziej, że jak rozumiem, że nie robiłaś mu żadnego okresu przechłodzenia czy przesuszenia?
Zafundowałam sobie kilka dni temu takie maleństwo, sadzonkę jeszcze- ale bardzo pocieszającym jest widzieć, że u kogoś w warunkach domowych zakwitło! ;)
Czy mogłabyś jeszcze pokazać nam na zdjęciu jak on wygląda umieszczony w akwarium?
Jestem pod wrażeniem- tym bardziej, że jak rozumiem, że nie robiłaś mu żadnego okresu przechłodzenia czy przesuszenia?
Zafundowałam sobie kilka dni temu takie maleństwo, sadzonkę jeszcze- ale bardzo pocieszającym jest widzieć, że u kogoś w warunkach domowych zakwitło! ;)
Czy mogłabyś jeszcze pokazać nam na zdjęciu jak on wygląda umieszczony w akwarium?
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
-
Lana

Agnieszko postaram się jakoś zmobilizować i wstawić takie ogólne zdjęcie roślinki, ale najszybciej wieczorkiem - troszkę zajęć się nazbierało
.
Storczyk wisi sobie na ściance w akwarium, do której przyczepiona została płyta z korka, więc nie ma problemu z odczepianiem podkładki i ponownym założeniem. Masz rację, nie miał jakiegoś konkretnego okresu przechłodzenia. Lądował w miseczce z wodą średnio raz na tydzień, może w zimie rośliny były tylko jakoś mniej spryskiwane w dzień, a woda nie zawierała nawozu. Musiał sobie radzić, bo dodatkowego miejsca w innym szkle nie mam.
Do tego podśpiewywania Madzi to muszę dodać, że ten "przypadkowy" Phal. mannii black przyplątał się za jej pomocą, za co jej ogromnie dziękuję
. Rasowa kusicielka ci z niej 
Storczyk wisi sobie na ściance w akwarium, do której przyczepiona została płyta z korka, więc nie ma problemu z odczepianiem podkładki i ponownym założeniem. Masz rację, nie miał jakiegoś konkretnego okresu przechłodzenia. Lądował w miseczce z wodą średnio raz na tydzień, może w zimie rośliny były tylko jakoś mniej spryskiwane w dzień, a woda nie zawierała nawozu. Musiał sobie radzić, bo dodatkowego miejsca w innym szkle nie mam.
Do tego podśpiewywania Madzi to muszę dodać, że ten "przypadkowy" Phal. mannii black przyplątał się za jej pomocą, za co jej ogromnie dziękuję
- Phragboy

- Od: 22 cze 2009, o 10:16
Phal. parishii piękny, taka malutka perełka.
Wstyd mi, ale jestem pierwszy raz w twoim wątku, w święta obiecuje przejrzeć cały .
Co do M.princeps, kupuj śmiało, moja ma nowy pączek na tym samym pędzie i idą dwa nowe
Tylko pamiętaj że potrzebuje dużo przestrzeni od góry, moja rośnie w terrarium o wysokości 50 cm. i musiałem ją pochylić, żeby pączek nie dotykał "sufitu". Jak się rozkwitnie to chyba będzie na leżąco, żeby "ostrogi" się zmieściły 
Wstyd mi, ale jestem pierwszy raz w twoim wątku, w święta obiecuje przejrzeć cały .
Co do M.princeps, kupuj śmiało, moja ma nowy pączek na tym samym pędzie i idą dwa nowe
Lucynko - mikroklimacik stworzony znakomicie.
Przecież tu nie chodzi o artyzm, tylko o to, żeby roślinkom było błogo
Obserwuję, że jesteś kolejną osobą, która zrezygnowała w akwarium z keramzytu. Ja też.
W keramzycie w kólko mnożyły mi się te srebrne mikroskopijne paskudy.
Zorganizowałam podwyższoną plastikową kratkę. Teraz mam (póki co) czysto.
U Ciebie na dnie widzę chyba to samo, co u Madzi.
Mam nadz., że dostarczone roślinki są zdrowe ? Nie wiem, bo nie chciałam ruszać zapakowanych korzeni.
Nie wiem nawet jak wygląda ta 'najmniejsza w świecie podkładka'
Przecież tu nie chodzi o artyzm, tylko o to, żeby roślinkom było błogo
Obserwuję, że jesteś kolejną osobą, która zrezygnowała w akwarium z keramzytu. Ja też.
W keramzycie w kólko mnożyły mi się te srebrne mikroskopijne paskudy.
Zorganizowałam podwyższoną plastikową kratkę. Teraz mam (póki co) czysto.
U Ciebie na dnie widzę chyba to samo, co u Madzi.
Mam nadz., że dostarczone roślinki są zdrowe ? Nie wiem, bo nie chciałam ruszać zapakowanych korzeni.
Nie wiem nawet jak wygląda ta 'najmniejsza w świecie podkładka'
Pozdrawiam, Joanna
- AnnaL

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lucynko pięknie dziękuję za zdjęcie całej roślinki phal. parishii
Pudełko zapałek obrazuje jej wielkość. Mikroklimat w akwarium zrobiony bardzo fajnie -
Ja mam też tego maluszka w swoim akwarium ale jest malusi w porównaniu z Twoim więc czekam aż urośnie, bym mogła na żywo zobaczyć te śliczniusie kwiatuszki. A póki co pozwolę sobie zaglądać do Ciebie i cieszyć oczy.

Ja mam też tego maluszka w swoim akwarium ale jest malusi w porównaniu z Twoim więc czekam aż urośnie, bym mogła na żywo zobaczyć te śliczniusie kwiatuszki. A póki co pozwolę sobie zaglądać do Ciebie i cieszyć oczy.
Początek mojej przygody.
))
-
Lana

Przemku nie przejmuj się, ja też twój wątek odkryłam niedawno i to za pośrednictwem Madzi . Sama zastanawiam się, jak mogłam go przeoczyć
, bo twoją kolekcją jestem zauroczona. Najbardziej brakuje mi zwyczajnie czasu i gdyby można gdzieś trochę go kupić, to ja jestem pierwsza w kolejce
.
M.princeps cudna i kiedyś ją sobie sprawię. W moim akwarium z pewnością się nie zmieści, ale w planach jest szkło, takie jak u Madzi, a tam jest chyba 80 cm do góry, więc tyle powinno jej chyba wystarczyć
. Chociaż, nigdy nic nie wiadomo. W tym samym akwarium trzymam Phal.kunstleri, który posiada 2 pędy z wcześniejszego kwitnienia (coś około 20 cm), a teraz rośnie kolejny i już jest pod lampami, a nawet nie widać pąków
. Chyba czeka go jakaś mała eksmisja, czy cóś
.
Przemku koniecznie pokaż nam te swoje wielgachne cudo, jak już zakwitnie !
Asiu masz rację, pomysł ściągnięty od Madzi, ona jest w tym temacie prawdziwym wynalazcą
. Keramzyt nie dość, że paskudnie po czasie wygląda, zachodzi nalotem, to jeszcze doniczki się na nim wywracały.
Zwykłe akwarium, ale już jakąś namiastkę klimatu stworzy
. Do orchidarium mu daleko, ale zawsze coś. Haraella Asiu jest na tak miniaturowej podkładce, że uśmiałm się setnie
. Chyba nie umiem ci jej opisać i będę musiała zrobić zdjęcie na właśnej dłoni
. Najlepsza na niej jest zapinka do włosów ha, ha.... Roślinki oczywiście są w porządku, a Harealla ma nawet zaczątek pędu kwiatowego
.
M.princeps cudna i kiedyś ją sobie sprawię. W moim akwarium z pewnością się nie zmieści, ale w planach jest szkło, takie jak u Madzi, a tam jest chyba 80 cm do góry, więc tyle powinno jej chyba wystarczyć
Przemku koniecznie pokaż nam te swoje wielgachne cudo, jak już zakwitnie !
Asiu masz rację, pomysł ściągnięty od Madzi, ona jest w tym temacie prawdziwym wynalazcą
Zwykłe akwarium, ale już jakąś namiastkę klimatu stworzy
-
Lana

Sylwio, Aniu, Phal.parishii polecam gorąco, bo można się w nim zakochać, a skoro zakwitł u mnie, to i u was z pewnością tak będzie
. Kiedyś sama miałam podobne obawy, ale okazało się, że niepotrzenie
.
Aniu nawet nie zauważysz, kiedy roślinka dojdzie do dorosłych rozmiarów (za dużo raczej jej nie potrzeba
) i życzę ci bardzo obfitego kwitnienia. Tym czasem zapraszam do siebie, bo w kolejce jeszcze troszkę pączków pozostało :P .
Aniu nawet nie zauważysz, kiedy roślinka dojdzie do dorosłych rozmiarów (za dużo raczej jej nie potrzeba
Lana pisze: Asiu Haraella Asiu jest na tak miniaturowej podkładce, że uśmiałam się setnie. Chyba nie umiem ci jej opisać i będę musiała zrobić zdjęcie na własnej dłoni
. Najlepsza na niej jest zapinka do włosów ha, ha.... Roślinki oczywiście są w porządku, a Harealla ma nawet zaczątek pędu kwiatowego
.
To już nie mogę się doczekać na to zdjęcie
To SUPER
Pozdrawiam, Joanna