Wysiew,ukorzenianie,przesadzanie- jak, kiedy, w czym
Re: Dracena wonna - schnące liście i plamy
A czy ktoś się orientuje, dlaczego ziemia w ceramicznej doniczce dłużej przesycha niż w plastikowej?
Bo mi tak na zdrowy rozsądek się wydawało, że ceramiczna powietrze przepuszcza i ziemia lepiej będzie schła niż w plastikowej. Ale może te dzisiejsze ceramiczne szkliwione jakieś inne są.
Czasami zdrowy rozsądek też się mylić może, nie?
Bo mi tak na zdrowy rozsądek się wydawało, że ceramiczna powietrze przepuszcza i ziemia lepiej będzie schła niż w plastikowej. Ale może te dzisiejsze ceramiczne szkliwione jakieś inne są.
Ceramiczna doniczka właśnie nie pozwala tak szybko przeschnąć ziemi a spowodowane jest to tym, że podczas podlewania ceramika chłonie w swoje ścianki wodę po czym powoli ją oddaje ale w głębi doniczki czyli dolnych partiach bryły korzeniowej, u góry jest więc sucho a sądząc że już trzeba podlewasz, w rzeczywistości od połowy doniczki w dół jest ziemia mokra i czymś takim doprowadzasz do zalania rośliny. Od zawsze polecałem doniczki plastikowe dla roślin, nie są może ładniejsze ale pewniejsze szczególnie jeśli ktoś nie zna dokładnie wymagań roślin lub po prostu podlewa zbyt czule swoje rośliny oby czasem nie uschły.Rokitnik pisze:A czy ktoś się orientuje, dlaczego ziemia w ceramicznej doniczce dłużej przesycha niż w plastikowej?

No ja z powierzchni doniczki zdjęłam kamyczki i teraz stosuje metodę na szaszłyka i na palec - przy podlewaniu, no i wyjdzie że raz na 3 tygodnie tylko podlewac trzeba. Wydaje się mało niby, ale roślince chyba służy, bo póki co więcej czubków jej nie usycha, liście nie więdną, nie żółkną, ani nic,
Ja już kilka kwiatków zalałm.. nawet skrzydłokwiata co mokro lubi..
więc teraz się zawzięłam i dopóki prawie piachu w doniczce nie ma to nie podlewam! ;) Ostatnio dolne liście zrzucał mi też fikus, też w ceramicznej doniczce, podlewany raz na tydzień. Teraz podlewam go raz na 2 tygodnie (oczywiści wcześniej też stosuje metode na palec) i nic mu nie żółknie.
Pozdrawiam!!
PS. mam nadzieje że moja dracena tak szybko nie będzie rosła, bo nie będę co miała z nią zrobić jak dojdzie faktycznie do sufitu..

Pozdrawiam!!
PS. mam nadzieje że moja dracena tak szybko nie będzie rosła, bo nie będę co miała z nią zrobić jak dojdzie faktycznie do sufitu..

Przesadzanie kwiatów doniczkowych- kiedy ?
Kupiłam w grudniu dwa kwiaty -jukę i epipremium , zresztą nie pierwszy raz, bo przeciętnie, po dwóch latach, wszystkie kwiatki mi padają. Proszę , powiedzcie mi, kiedy mam je przesadzić, bo nie znalazłam takiej ogólnej informacji. 

- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przesadzanie kwiatów doniczkowych- kiedy ?
Może na razie nie ma potrzeby przesadzania. Jeśli kupiłaś w dobrej kwiaciarni to mają zapewnione warunki bytowania na cały sezon. Przesadziłabym gdy zahamuje się wzrost i ogólnie zaczną marnieć.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oczywiście Aisyrk ma teoretyczną rację. Ale są dwa ale.
Małe doniczki, to raz. Najczęściej właśnie dlatego przesadzamy. Marketowe rośliny są najczęściej pędzone w samym torfie, który szybko wysycha i nie wszystkim roślinom na dłuższą metę odpowiada to dwa.
Najlepszą porą do przesadzania prawie wszystkich roślin jest zdecydowanie wiosna - wszystko budzi się do życia. Oczywiście jeżeli jest konieczność - to trzeba i zimową porą, tak więc to raczej my decydujemy...
Małe doniczki, to raz. Najczęściej właśnie dlatego przesadzamy. Marketowe rośliny są najczęściej pędzone w samym torfie, który szybko wysycha i nie wszystkim roślinom na dłuższą metę odpowiada to dwa.
Najlepszą porą do przesadzania prawie wszystkich roślin jest zdecydowanie wiosna - wszystko budzi się do życia. Oczywiście jeżeli jest konieczność - to trzeba i zimową porą, tak więc to raczej my decydujemy...
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja zawsze wszystko przesadzam po zakupie i...dobrze na tym wychodzę.
Przesadź Krysiu. Podłoża w których rosną są najczęściej zbyt przepuszczalne i nie "trzymają" składników pokarmowych.
Przesadź Krysiu. Podłoża w których rosną są najczęściej zbyt przepuszczalne i nie "trzymają" składników pokarmowych.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Najlepiej przesadzać na wiosnę,początkiem wiosny.
Starsze osoby mówią,że najlepiej w Józefa
Ja przesadzam nawet w zimę jak jest potrzeba.Jukę to najlepiej w ziemię do palm,juk i dracen.
Dobrze by było pokazać fotkę,bo może nie wymagają przesadzania.z wyjątkiem juki...
Starsze osoby mówią,że najlepiej w Józefa

Ja przesadzam nawet w zimę jak jest potrzeba.Jukę to najlepiej w ziemię do palm,juk i dracen.
Dobrze by było pokazać fotkę,bo może nie wymagają przesadzania.z wyjątkiem juki...

- majka300
- 1000p
- Od: 21 sty 2010, o 21:15
Kwiaty najlepiej przesadzać wiosną
chyba że kupimy i wymagają przesadzenia zaraz bo faktycznie często kupujemy w za małych już doniczkach 

"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat
cz.1, cz. 2
Zapraszam
Mój mały świat

Zapraszam

- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Wiosna raczej jeśli kupiłaś warto przesadzić bo nie wiadomo co siedzi w podłożu... No ale to raczej nie dotyczy owadożerów i storczyków bo u storczyków często są przeźroczyste doniczki i widać czy trzeba przesadzić... To mniej więcej tyle co wiem
No oczywiście nie ma konieczności przesadzania ZAWSZE ;)

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krysiu, czy przesadziłaś już???

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
To ja też mam pytanie, może trochę z innej beczki, ale co tam
Czy można przesadzać kwiaty, które kwitną? Mój skrzydłokwiat właśnie kwitnie i chciałabym zmienić mu domek gdyż wydaje mi się, że jest on mu już za mały.
Czy można przesadzać kwiaty, które kwitną? Mój skrzydłokwiat właśnie kwitnie i chciałabym zmienić mu domek gdyż wydaje mi się, że jest on mu już za mały.
Generalnie powinno się poczekać aż przekwitnie i wtedy przesadzić...
Czyli lepiej poczekać z przesadzaniem, tylko, że przeczytałam gdzieś na forum, że skdzydłokwiaty szybko rosną a mój jakoś nie chce, więc pomyślałam, że to wina nieodpowiedniej doniczki no i teraz bardzo mnie korci... Muszę dodać, że mam ten kwiatek już ponad rok i przez ten czas nie rozwinął sie ani trochę.
A jakie mogą być skutki przesadzenia kwitnącej rośliny?
A jakie mogą być skutki przesadzenia kwitnącej rośliny?