Mój ogród - moja pasja.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Re: Mój ogród - moja pasja.

Post »

Asiula, Tamaryszek, Priam - witam serdecznie i dziękuję za odwiedziny!
Dzisiaj mamy cudowny, ciepły, wiosenny dzień, po prostu prawdziwa wiosna. W weekend wybieram się na wieś odwiedzić moje włości i bez względu na pogodę będę sadziła peonie! :heja :tan
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cebulice :shock: - a moje dopiero wystawiają noski z ziemi.
Nie sprawdzałam prognoz, ale mam nadzieję, że w sobotę uda nam się popracować w ogrodzie.
Piwonie do dla mnie Twój znak rozpoznawczy, więc powodzenia, chciałabym, aby jak najszybciej zakwitły :roll:
Wiem, wiem, trzeba być cierpliwym ogrodnikiem :lol:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Witam!
W sobotę pojechaliśmy na wieś i chociaż pogoda nie była najlepsza, udało mi się posadzić wszystkie nowe nabytki.
Niestety, czekała na nas przykra wiadomość: wszystkie nasze rybki w oczku się zadusiły. Nie mogę z tym się pogodzić, tak bardzo jest mi ich szkoda ... Były to już duże rybki (karpie koi, tołpygi i amury). W zeszłym roku przezimowały bez problemu, ale ta zima okazała się dla nich zbyt długa ... :cry:

Kwitnie oczar posadzony w 2009 roku, ale nie zachwycił urodą, wyglądał dość marnie. Mam nadzieję, że z roku na rok kwitnienie będzie miał coraz obfitsze. Drugi oczar niestety nie zakwitł.

Obrazek
'Ruby Glow'

Szkodników glebowych jest pełno :( Gdzie nie wbijesz szpadel, wszędzie trafisz na pędraka :evil:
I co z tym zrobić?

Obrazek
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Elu, cebulice rzeczywiście kwitną, ale jeszcze nie wszystkie. W innym miejscu dopiero wystawiają noski z ziemi. Zakwitły ciemierniki, pąki magnolii są coraz większe ... Nareszcie doczekaliśmy się wiosny!!! ;:138
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Robale możesz zebrać i rzucić kurom, a jak nie masz to zgnieć wszystkie bo inaczej nic Ci nie zostanie wiosna i latem.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Łana, ojejku jejku!!!! Wzięłaś tego robala do ręki!!! I to gołej, bez rekawiczki!!! Robala trzeba łopatką na pół! Jest to pedrak, który potrafi wszystko wyżreć!

A tak w ogóle, to co jakiś czas lubię sobie poogladać po raz kolejny Twoje piwonie... i magnolie...
Pozwoliłam sobie pisać o Twoich piwoniach innym forumkom - żeby też nacieszyli oczęta :D Sama też poluję na tę krzewiastą ciemnofioletową. Bardzo, bardzo by mi się taka nadała :D

pozdrawiam serdecznie - Ula
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Priam, tak, to draństwo odrazu likwiduję. Jak miałam rybki w oczku, to rzucałam im na pożarcie :)

Ula, tych pędraków jest zatrzęsienie. Jak ich się pozbyć :?: :( , bo całą działkę nie przekopie...
ale bardziej obrzydliwą jest dla mnie dżdżownica. Tego paskudztwa to na pewno do ręki bym nie wzięła.
Pogoda dzisiaj piękna i jak tak dalej pójdzie, to niedługo zakwitną magnolie (kwiecień) i peonie drzewiaste (maj), obiecuję zrobić więcej zdjęć, bo w zeszłym roku to zaniedbałam. I niech tych wspaniałych kwiatów będzie jak najwięcej w naszych ogrodach! :D

Zapraszam serdecznie do mojego ogrodu :D
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Łano ! Dżdżownice może i są paskudne, ale cieszę się ,że są także w moim ogrodzie. Natomiast te ohydne pędraki mam tylko w kompoście. Do zeszłego roku myślałam, że robią tam jakąś dobrą robotę, ale teraz je wywalam. Jak cieszy wiosna w ogrodzie , prawda ?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Łano, a w czym dżdżownica jest bardziej obrzydliwa od pędraków???? :roll:
Pędraki są przysmakiem kretów, a jeśli tak jest rzeczywiście, to pod moim trawnikiem nie powinno być ich wcale :wink:
Spotykam je często w kompostowniku i jest oczywiste, że te spotkania są dla nich tragiczne :wink:
Dżdżownice są bardzo pożądane w kompoście, wspomagają rozkład materii organicznej.
Ja je do swojego kompostu wprowadziłam, to dżdżownice kalifornijskie, bardzo pracowity ludek.
Muszę w najbliższym czasie do nich zajrzeć, bo obiecałam części z nich wycieczkę do Krakowa :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Witaj ŁANO! :wit
Ja też czekam na kwitnienie hiacyntów. U nas trzeci dzień pada i nie wiem co słychać
na działce. ;:3
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Witajcie dziewczyny!
W Warszawie juz kwitną forsycje, wszędzie zaczynają zielenić się krzaczki, drzewka, trawa ... a i kasztanowce wypuszczają pierwsze listki, wiadomo, muszą zdążyć na maturę :) :wink:
Tamaryszku, Elu, ja też doceniam pracę dżdżownic i też się cieszę, że są w moim ogrodzie. Ale wziąć do ręki? ... owszem, mogę, ale w rękawiczce :wink:
Elu, ależ Ty rozpieszczasz swoje dżdżownice kalifornijskie! :) :) :)
Goryczko, u nas nie pada, ale jest chłodno. Ale i tak wszystko rośnie jak na drożdżach. Moje hiacynty już kwitną, ale kwiaty są jakieś takie ... mało okazałe. Rosną w tym samym miejscu już 3 rok, może trzeba je wykopać? A może już czas na zakupienie nowych na jesieni? Proszę o poradę.
Magnolie zaczynają pokazywać pączki kwiatowe :D :D :D :heja
Awatar użytkownika
karina1
1000p
1000p
Od: 19 sty 2010, o 12:00

Post »

:wit Kalmio i ja wpadłam z rewizją :wink: bardzo ładne masz piwonie no i oczywiście urzekły mnie magnolie ;:63 ,naprawdę masz piękne różności,podobnie jak my mieliśmy na ranczo dużo drzew wiśni.Pozdrawiam cieplutko :wit
"Przyjaciele są jak ciche anioły,które podnoszą nas,kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać" Miłego dnia,życzy Karina
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

:wit Chłodno, chłodno...u mnie na dodatek deszczowo. Ale to już niedługo, pocieszam się, że po tej porcji wilgoci wreszcie zapachnie wiosną :lol:
Też mam problem z hiacyntami. W tym roku wyszły z ziemi te, które kupowałam podpędzane, znikły, myślałam, że może to sprawka nornic. Tymczasem wróciły, ale też są takie jakieś...biedne. Po kwitnieniu wykopię i posadzę do dobrze przygotowanego podłoża, żyznego i przepuszczalnego. Z akcentem na przepuszczalne. ;:65 Tak! Twoje magnolie...za ile dni, jak myślisz?
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zgadzam się, że dźdźownice są FUJ. To jest główna przyczyna, dla której pracuję w rękawicznach. Bo kiedy trafię na taką w ziemi, to nie JA ją dotykam, tylko rękawiczka, prawda?
A poza tym, dźdźownice są znakomitym wskaźnikiem na to, kiedy kończyć prace w ogrodzie. Kiedy jest już tak ciemno, że złapany patyczek lub korzonek okazuje się być dźdźownicą - to znak, że już jest ciemno i trzeba iść do domu :;230

Wiktorio, no własnie, też zaczęłam podejrzliwie oglądać hiacynty, bo coś drobnieją...
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

ursulka pisze: A poza tym, dźdźownice są znakomitym wskaźnikiem na to, kiedy kończyć prace w ogrodzie. Kiedy jest już tak ciemno, że złapany patyczek lub korzonek okazuje się być dźdźownicą - to znak, że już jest ciemno i trzeba iść do domu :;230
To rzeczywiście najbardziej przekonujący wskaźnik by kończyć pracę w ogrodzie :;230
Ula, Twoje hiacynty są w doskonałej kondycji, zresztą... pójdę i popatrzę :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”