Ależ nie ma za co
A tutaj daję opis odmian pigwy ze strony int. : Gospodarstwo Szkółkarskie Jasińscy.
P I G W A W I E L K O O W O C O W A
Pigwa wielkoowocowa może poszczycić się wspaniałymi owocami o bardzo dużych walorach odżywczych i przetwórczych. Spożywa się je głównie w stanie przetworzonym, jako konfitury, dżemy i nalewki. Zawierają dużo witaminy C i potasu. Można z nich robić doskonałe galaretki, gdyż zawierają dużo pektyn. Pigwę stosowano dawniej także jako wspaniały lek ziołowy, odświeżacz powietrza (ze względu na bardzo aromatyczne owoce) czy dodatek do ciast i herbaty.
Bereczki
Stara odmiana pochodzenia węgierskiego. Drzewo rośnie silnie i jest mało wrażliwe na choroby, szkodniki i mróz. Jest długowieczne (może żyć ponad 200 lat). Wcześnie wchodzi w owocowanie i plonuje regularnie i obficie. Pąki kwiatowe są jednak mało odporne na przymrozki wiosenne. Owoce są duże, gruszkowatego kształtu. Skórka cytrynowożółta, od nasłonecznionej strony pokryta złotobrązowawym rumieńcem. Miąższ żółtawy, kwaskowato-słodki, delikatny, aromatyczny, w czasie gotowania czerwony. Owoce zbiera się na przełomie września i października. Ich dojrzałość konsumpcyjna przypada na okres od października do stycznia. Odmiana ta ma małe wymagania glebowe i klimatyczne, dobrze też znosi suszę.
Champion
Odmiana ta pochodzi z USA. Uprawiana jest też we Francji, Belgii, Szwajcarii i Włoszech. Owoce ma duże lub bardzo duże, o kształcie gruszkowatym. Skórka jest cytrynowo-żółta lub złota. Przy szypułce pojawia się niewielkie brązowe przebarwienie. Miąższ jest delikatny, średnio soczysty, kwaskowato-słodki i bardzo aromatyczny. Owoce dojrzewają w drugiej połowie października, przechowują się do końca listopada. Drzewa są długowieczne, rosną silnie tworząc duże korony. Są jednak mało wytrzymałe na mróz. Szybko wchodzą w owocowanie i są bardzo plenne.
Lescovac
Odmiana pochodzenia serbskiego (znaleziona w rejonie Leskowate). Drzewo rośnie silnie i wymaga żyznej gleby. Jest odporne na suszę i mróz. Owocuje wcześnie i obficie. Kwiaty są wytrzymałe na przymrozki wiosenne. Owoce są bardzo duże, mają kształt kulisto-spłaszczonego jabłka. Powierzchnia owocu jest wyraźnie pokarbowana. Skórka ma kolor starego złota. Miąższ jest żółtawobiały (nawet po ugotowaniu), soczysty, aromatyczny, kwaskowato-słodkawy. Wyróżnia się bardzo dużą zawartością pektyn, dlatego świetnie nadaje się na galaretki. Owoce dojrzewają w połowie października, można je przetwarzać do grudnia. Jest to cenna odmiana ze względu na dużą odporność na mróz i wartościowe owoce.
Ursynowska
Odmiana wyhodowana w Polsce, z nasion przywiezionych z Mołdawii. Drzewo rośnie średnio silnie, wcześnie wchodzi w owocowanie i owocuje obficie. Jest niezbyt wytrzymałe na mróz, ale szybko regeneruje uszkodzenia mrozowe. Owoce mają kształt jabłka, są duże i lekko żebrowane przy kielichu. Skórka ich jest żółta, pachnąca, lekko omszona. Miąższ jest białożółty (czerwienieje po zagotowaniu), ścisły. Doskonale nadaje się na przetwory.
Vranja
Odmiana wyhodowana w Serbii. Znana już w XIX wieku. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie. W owocowanie wchodzi w 4 roku po posadzeniu i plonuje obficie. Pąki kwiatowe są średnio wrażliwe na przymrozki wiosenne. Owoce tej odmiany są bardzo duże. Mają kształt gruszkowaty i są nieco pękate. Skórka ich jest intensywnie złocista i niezwykle aromatyczna. Miąższ jest żółty, raczej miękki, stosunkowo słodki i bardzo smaczny.
Moje pigwy rosną bardzo dobrze. 'Vranja' to już całkiem duże drzewko. Z reszty też jestem zadowolona
Pozdrawiam
