Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Zablokowany
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Post »

Justynko Mini M cudnie się prezentuje ;:108
I ile pąków ;:138

U mnie moczenie odbywa się w osłonkach - każdy ma swoją ;:108
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale się cieszę tyle odwiedzin :D I pomysłów na moczenie... ;)

Dusiu- będę niecierpliwie zatem czekać na Twoje kwitnienia botaników ;)

Grażynko- właśnie, ja całą sobotę mam zajętą. Mniej więcej po 4 godziny je moczę, a do obu misek wchodzi naraz ok. 10 szt. Mam 30szt. storczyków na razie, czyli trzykrotne wymienianie storczyków... Muszę coś lepszego wymyśleć, bo latem nie ma szans na sobotnie moczenie, będę wtedy na działce :D

Trzynastko- nie Uwierzysz, ale moja vandzia chyba pozazdrościła Twojej nowego korzonka i...wypuścila <w nocy chyba...> swojego i będzie przebijać listek :D Ależ się cieszę :D Fotki poniżej...

Sylki- hmm...fajny pomysł z tymi osłonkami...tylko u mnie w większości mają dziurki na dnie, więc nie da rady...

Art- co do wody, to u mnie nie ma problemu. Cała studnia czeka, nawet za dużo jest, sąsiadom wody udzielamy :D Tylko wożenie z działki mi się znudziło, ale czego nie robi się dla kwiatuszków ;) Szczerze? Dawniej też moczyłam po 5,6 szt. storczyków, ale...odechciało mi się wraz ze zwiększeniem kolekcji. Teraz moczenie wspólne w jeden dzień, bardziej przeschnięte storczyki najwyżej mocniej zraszam... i moczę wszystkie razem ;) Wyjątkiem jest vandzia, która siedzi w wodzie po ok.8 godzin, dwa razy w tygodniu- we środę i wniedzielę ;)

Nesunia- już wnet...Zobaczysz te maleńkie, cudne kwiatuszki ;) Ja już do listy chciejstw dołączyłam drugą sztukę MM...bo po prostu się w nim zakochałam ;:108

Wioleta- ja go uwielbiam... Oczywiście czekam na pędziki u Twojego MM ;) Masz rację, przy kilku sztukach jest o wiele łatwiej z moczeniem...Przy kilkudziesięciu już trudniej. Muszę opatentować jakiś dobry system. Jak wymyślę, dam znać ;)

A teraz kolejne fotki...Bo dziś były dwa odkrycia. Wcześniej wymienione- to nowy korzonek u Vandzi "z bandy" o d Rafaela. Po prawej stronie, nad pierwszym listkiem od dołu, już przebija się nowy korzonek ;:108

Obrazek

Oraz drugie odkrycie...Przywieziona w lutym, z przeceny, z krakowskiego Obi, moja cambria Nelly Isler...wypuściła pędzik. Aż się wierzyć nie chce, że będę mogła tak szybko cieszyć się jej kwiatami, yuppi :heja
Obrazek

To pierwszy mój pędzik u cambrii, tym bardziej cieszy, z bliska:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

te pędy tak cieszą :) ;:138
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, bardzo cieszą :D A może Ty Masz cambrie? Intersuje mnie czas, od pojawienia się pędzika do kwitnienia... U falka to trwa nawet 3,4 miesiące a u cambrii..? Właśnie, ile? :D
parapetowce
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Jejku Justynko wspaniale :) pędzik i korzonek super niespodzianki :heja
Awatar użytkownika
daka
1000p
1000p
Od: 10 lut 2010, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj niech jak najszybciej zakwitną,powodzenia.
Moje wątki.
Pozdrawiam Damian.
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Gratuluje pędzika na Nelly Isler ,ona tak ślicznie pachnie więc jest się z czego cieszyć ,u mnie pachnie cały pokój na szczęście pod wieczór intensywność się zmniejsza ,bo spać by się nie dało :D
A korzonek na wandzi to chyba Twój osobisty będzie ,tym bardziej jest co świętować. ;:138 ;:138 ;:138
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Justyś, ja mam jedną cambrię, kwitła u mnie raz- sprawdziłam w notatkach; pęd pojawił się z początkiem listopada, rozkwitła na wigilię, czyli około dwóch miesięcy ;) Gratuluję pędzika :)

A co do moczenia- ja moczę każdy kwiat osobno, w litrowych wiaderkach, czasem wykorzystuję ponownie pojedyńcze wiaderko wody po zdrowych roślinach- takich, które mam już długo, przesadzanych przeze mnie itd Ale nie wiem czy to jest bezpieczne- od wczoraj zauważyłam na 3 różnych storczykach "mokre" plamki na liściach- i szczerze mówiąc złapałam doła. Co gorsza, na każym wygląda to trochę inaczej, więc niekoniecznie pozarażały się czymś od siebie, ale jestem lekko spanikowana... :/ Wiaderka nie są na stałe przypisane do roślin, biorę jak leci, mam ich ze 12, roślin ok 30, więc w razie jakiejś choroby storczyki mogłyby się pozarażać poprzez naczynie... Chyba nie ma idealnego sposobu :(
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p
Od: 27 lut 2009, o 12:50

Post »

Gratuluje własnego pędu na Nelly :uszy
Jeśli chodzi o czas potrzebny do zakwitnięcia od takiego stadium jakie masz w tej chwili to bywa różnie w zależności od odmany. Ja bym powiedziała od dwóch do trzech miesięcy. Te o kwiatach drobnych zdecydowanie szybciej "idą", ale i przekwitają dość szybko. Te o większych, grubszych kwiatach rosną wolniej ale kwitnienie trwa nawet ponad dwa miesiące. Z Nelly nie mam doświadczenia, kupiłam na jesieni przekwitniętą, ale jeszcze nie zdecydowała się na kwitnienie u mnie.
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

justus27 pisze:
Mówisz, wiejska kranówka dobra? Też to potwierdzam, moczę od roku w takowej wodzie...Dwa, trzy razy w sezonie zdarza miś użyć wody mineralnej :) Efekty widać na parapetach ;)
Pooglądałam, justus, Twoje parapety i jestem pod wrażeniem ;:138 Ja jedynie ze swoimi ćmówkami, to jestem ... pikuś ;:218 ... no może pani Pikuś ;:210 ... :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daka- dziękuję...Nwet nie Wiesz jak się cieszę. Ja stawiałam, że najwcześniej kwiaty na cambrii zobaczę...może za rok :)

Agnieszka_- nie jestem pewna czy to Nelly Isler, porównywałam fotki z nią tylko. Zobaczymy, jak zakwitnie i czy będzie pachnieć ;)

Agita- o super 2,3 miesiące czekania, to i tak krócej niż niektóre moje falki ;) Ehhh..te plamy...człowiek się troszczy o roślinki jak tylko może, a potem... Oby Twoje storczyki wyzdrowiały ;)

Gogi- ale właśnie liczy się Twoje doświadczenie związane z cambriami. Ja z nimi dopiero zaczynam swoją przygodę :) Tym bardziej jest cenna każda uwaga takich Osób, jak Ty, Znawców cambrii. Dziękuję za dzielenie się wskazówkami i nformacjami o tych roślinkach. ;) ;:108

Bobi-ale te Twoje ćmówki..mniam, marzenie :D Dziękuję za odwiedziny ;:108

A z okazji Święta, dla Wszystkich Pań, mój MM:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

MM jest przecudowny, taki słodki z tą pomarańczową warżką i piegami na bladych płatkach...
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

No nie ja się zakochałam w MM - są piękne - takie małe a rzec by można mają coś z arystokracji. ;:1
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
paulaa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 paź 2009, o 18:38

Post »

MM jest niesamowity, gratulacje.
Kiedyś będę go mieć. :tan
Problemem nie jest sam problem, lecz Twoje podejście do niego, jasne?
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Justynko, jeśli chodzi o wysyłkę to na początku kwietnia moja przyjaciółka jedzie do Polski to spytam się czy możesz do niej wysłać i ona by mi przywiozła.
Co do twoich kwiatków to MM cudowny. Niech Ci kwitnie jak najdłużej.
Moja Cambria gdy miała pędzik to trwało ponad trzy miesiące zanim pojawił się kwiat. Ale wiem, że u Nelly Isler trwa to troszkę krócej.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”