Początki nowego ogrodka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Początki nowego ogrodka

Post »

Felu, miłego ogródkowania, korzystaj z dobrej pogody bo u nas zimno i wietrznie
i na siłę wychodzi się na dwór jak już jest koniecznie niezbędne.
Ma być zimno przynajmniej do połowy marca BRRRR ;:223
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie rano jak szłam do pracy było minus 7 i padał śnieg, teraz trochę wyszło słoneczko, ale jest zimno, a też bym pogrzebała w ziemi. JUTRO przyjeżdża moj M na tydzien, może coś pomoże?
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

fela pisze:

Ewo, Jacku, trochę trudna taka nauka, gdy nie można zobaczyć żadnego przykładu, ale dobrze to Ewo wyjaśniłaś i wyobrażam sobie, że być może niektóre gatunki moich hebe są dobrym przykładem krzewinki, bo one mają dolną część łodygi zdrewniałą, a górną zieloną. Na zdjęciach zielone hebe, które doskonale zniosło zimę bez zadnego zabezpieczania, ale drugie, to o złotym kolorze ma wiele gałązek martwych, które trzeba poobcinać, ale tak jak piszesz Ewo, one lubią te zabiegi i potem są jeszcze piękniejsze.

http://poradnikogrodniczy.pl/hebe.php
może się przyda.
A co do przykładu, już się robi :D
Obrazek
Przycinam ją na wiosnę dosyć solidnie i po kwitnieniu szypułki z końcami pędów.
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

[quote="malgocha1960"]U mnie rano jak szłam do pracy było minus 7 i padał śnieg, teraz trochę wyszło słoneczko, ale jest zimno, a też bym pogrzebała w ziemi. JUTRO przyjeżdża moj M na tydzien, może coś pomoże?[/quote

Niechybi Cię rozgrzeje Gosiu. :;230

Pszczółko, prognozy długoterminowe mają to do siebie, że się zmieniają. Poza tym do połowy marca, to już za tydzień będzie ciepło :D .

Ewo, swoją lawędę też przycięłam, ale nie wiem czy wystarczająco, bo na jakieś 15 cm. A wracając do naszych krzewinek to przeczytałam artykuł o hebe (bardzo dziękuję) i tak jak tam jest napisane moje dwa hebe (Weroniki) cierpią wsłaśnie na plamistość. Myślę, że na skutek zbyt deszczowej jesieni, a reszty dzieła dokonała potem zima (troche przymarzly). Teraz nie wyglądają najlepiej. Może z dobrodziejstwem ciepłych promieni słonecznych jakoś odnajdą się w lepszej formie.
Obrazek

Obrazek
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Ewuniu, czy Ty tak przycinasz hebe, czy to co jest na zdjęciu? Wygląda mi to raczej na lawędę ale może się mylę :?: :?: :?:
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

fela pisze:

Ewo, swoją lawędę też przycięłam, ale nie wiem czy wystarczająco, bo na jakieś 15 cm.

Powinno się przycinać ok 1/3 przyrostu, gałązki ładnie korzenią się po wetknięciu w ziemię (jak nie zapomni się podlewać :( ), tylko bestia wolno rośnie.
Moje Hebe to już wspomnienie- za zimno. Czego nie wykończyła zima to załatwiły późne przymrozki.
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pszczółeczko, masz rację to lawenda . U mnie też zrobiło się zimniej, choć piękna pogodz to północno wschodni wiatr jest bardzo chłodny.

Ewo , przycięłam 2/3, trochę przesadziłam, trudno. Gożdziki też przycięłam na czuja, ale i tak chcę nowe dokupić. Szkoda Ewo , że to hebe takie wrażliwe, bo to piękne roślinki. W moim regionie są dość popularne, ale u mnie często chorują. Może za bardzo u mnie dmucha?

A to fotki z dzisiejszego, wiosennego spaceru.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ogródek Feli
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Urocze kamelie.Tylko u Ciebie są w stanie rosnąć na zewnątrz o tej porze roku.
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53

Post »

Felu Witaj ;:7 Jak Twoja noga?Już dobrze?
Kamelie przepiękne :shock: :shock: Jak ja je lubię... ;:167
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Felu, właśnie tydzień temu widziałam te kamelie na trawniku i musiałam iść pomacać czy prawdziwe ;:108
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Felu, cudowne krzewy kwitnące :!: Kamelie pojawiły się w sklepach. Są dość drogie ale kwitną pięknie. Szkoda, ze u nas tylko w donicach.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moi drodzy Goscie, jeśli chodzi o kamelie to mam trochę mieszane uczucia. Często bowiem spotkać można krzewy obsypane gnijącymi pąkami i pośród nich nieliczne rozkwitające,piękne kwiaty, którym jakoś udało się unikając zbyt wczesnego stadium rozkładu. Nie wiem z jakiego powodu tak się dzieje. Wydaje mi się, że tę tendencję wykazują kamelie o pełnych kwiatach. Poza tym kwiaty są często tak ciężkie, że jeszcze na etapie pąka opadają na ziemię. Na fotografii widać dziko rosnącą kamelię, ale podobne, niezbyt piękne krzewy widziałam też w ogrodach. Myślę , że zdecydowanie ładniej wyglądają kamelie o lżejszych kwiatach, z niezbyt licznymi płatkami i takie właśnie ma Ania1 z Zielonej Wyspy.

Obrazek
Ogródek Feli
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Witaj Felu!

Piękne są krzewy kamelii, ale podejrzewam, że zarazem trudne w uprawie. U nas to niemożliwe -klimat.
Zastanawiam się, czy nie są za eleganckie do ogrodu gdzie np. rosną trawy.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Felu-orędowniczko wiosny , przybiegłam się przywitać po dłuższej nieobecności. U Ciebie jak zawsze gwarno i przesympatycznie ;:138
U mnie tydzień zaczął się temperaturą minus 12 stopni... więc nic więcej nie będę o tym pisać ;:223
Mam nadzieję, że Twoja noga już jest zupełnie sprawna i możesz się w pełni oddawać szaleństwu prac ogrodniczych.
Bardzo wielu interesujących rzeczy dowiaduje się w Twoim wątku ( banany pod róże ;:138 ...).
Kiedy kupowałam swoje wrzosy, pan poradził mi, żeby je ciąć wiosną jakieś 3 cm nad ziemią i wtedy pięknie kwitną i rozkrzewiają się, to samo mówił o hebe (które jest chyba z gatunku wrzośców), i faktycznie już drugi rok wrzosy kwitły mi pięknie - zobaczymy jak będzie po tej zimie.

Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego tygodnia ;:196
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Ale piękne fotki! :shock: :shock: ;:138
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”