jeszcze raz powtarzam pszczoły murarki ogrodowe wygryzają się  na kwitnienie  drzew owocowych  i żyją aż do czerwca i zapylają przez ten czas sukcesywnie po kolei wszystko co kwitnie w tym okresie dodam ze jako pszczelarzowi  jest mi jakoś nijako bo te pszczoły zapylają rośliny znacznie bardziej efektywnie niz pszczoły miodne np do zapylenia hektara wiśni potrzeba 4-6 uli  tymczasem ten sam hektar załatwia kilkaset szt O.rufa  Aha i dobrze jest gdy nie ma w pobliżu drzew wiatropylnych typu topola czy dąb
  jeszcze raz powtarzam pszczoły murarki ogrodowe wygryzają się  na kwitnienie  drzew owocowych  i żyją aż do czerwca i zapylają przez ten czas sukcesywnie po kolei wszystko co kwitnie w tym okresie dodam ze jako pszczelarzowi  jest mi jakoś nijako bo te pszczoły zapylają rośliny znacznie bardziej efektywnie niz pszczoły miodne np do zapylenia hektara wiśni potrzeba 4-6 uli  tymczasem ten sam hektar załatwia kilkaset szt O.rufa  Aha i dobrze jest gdy nie ma w pobliżu drzew wiatropylnych typu topola czy dąb   

zeszłoroczne łodygi ścinamy i wiertarką wiercimy ten gąbczasty rdzeń z takiego jednego topinamburu mamy z 10 rurek  bo toto wielkie rośnie
  zeszłoroczne łodygi ścinamy i wiertarką wiercimy ten gąbczasty rdzeń z takiego jednego topinamburu mamy z 10 rurek  bo toto wielkie rośnie   co do nawierconych klocków to oczywista kokonów nie wyciągniesz-hodujesz wszystko co wylezie z rurek
  co do nawierconych klocków to oczywista kokonów nie wyciągniesz-hodujesz wszystko co wylezie z rurek  dzisiaj już nawet dzwoniłem do stolarza czy coś takiego mi zrobi , tylko muszę ma wysłać rysunek przekroju deski , bo przez telefon trudna czasem rozmowa....
  dzisiaj już nawet dzwoniłem do stolarza czy coś takiego mi zrobi , tylko muszę ma wysłać rysunek przekroju deski , bo przez telefon trudna czasem rozmowa....

Potrzebuję waszej pomocy, bo chyba nie jest dobrze
 Potrzebuję waszej pomocy, bo chyba nie jest dobrze