Nelus, przesadziłam dziś tw ocalałą pelargonię, ale ... okazało się, ze wszystkie pedy prócz jednego były spróchniałe
Ogródkowe rozmaitości cz.2
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródkowe rozmaitości cz.2
No jasne, że słuchałam 
Nelus, przesadziłam dziś tw ocalałą pelargonię, ale ... okazało się, ze wszystkie pedy prócz jednego były spróchniałe
Zobaczymy co z niej będzie 
- Alionuszka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Madziu pelargonie co roku obcinam,w zależności od stanu ich wyglądu,bardziej lub mniej.Jeżeli masz taką już wiekową i co roku Ci ładnie kwitnie ,to można ja zostawić i zaobserwować ,czy i w tym sezonie będzie miała dorodne kwiaty,ale wcześniej ją ściąć gdzieś tak na 5-10 cm,a gałązki obcięte próbować ukorzenić ,albo w wodzie z dodatkiem rozkruszonego węgla drzewnego,albo 7-cm szczepki powkładać do ziemi ,szczepki obcinam bezpośrednio pod węzłem ...mag pisze:Nelu, wracając jeszcze do pelargonii. Co ile lat je odmładzasz. Niektórzy robią to rokrocznie, a ja mam taką już co najmniej 5-cio letnią sadzonkę odziedziczoną po mamie, mocno już zdrewniała, ale ładnie kwitnie i nie wiem co z nią zrobić... poodrywać i ukorzenić sadzonki, a babcię na kompost, czy dalej pielęgnować

Aniu dzięki
Izka jeżeli są puste w środku i spróchniałe to dotnij do miejsca bardziej zdrowego...,nawet przy samej ziemi
Coś mi się dzieje z komputerem,wszedł jakiś paskudny pasożyt ,niby już zlikwidowany ,ale wciąż się coś zawiesza,wolno działa,w ogóle wszystko jest nie tak,w porównaniu z tym jak działał poprzednio...Sama z tym nic nie zrobię ...będę musiała chyba iść do fachowca ...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To ja muszę też w tym roku porobić takie sadzonki. A z angielskimi też tak można?
- Alionuszka

Madziu angielskie pelargonie można też przez sadzonki rozmnażać ,ale chyba trudniejsze są do ukorzeniania,gdyż efekty moich prób były marne...
U nas piękne słońce ,choć wietrznie...trzeba się nacieszyć
,bo za niedługo znowu deszcze i niższa temperatura... 
Pierwsze czubki zielone wychodzące z ziemi, nawet wielosił...

Dosyć duże czubki clematisa...aby tylko nie przemarzł...I narcyze...,czy to nie za wcześnie
U nas piękne słońce ,choć wietrznie...trzeba się nacieszyć
Pierwsze czubki zielone wychodzące z ziemi, nawet wielosił...

Dosyć duże czubki clematisa...aby tylko nie przemarzł...I narcyze...,czy to nie za wcześnie
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- bogusia177

- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
O !! klematis Ci Neluś wychodzi ,,czy aby nie za szybko ???
Pelargonię miałam jedną piękną pełną koloru czerwonego ,jeszcze w grudniu miała wszystkie liście i to soczyste ,,,co teraz z nia się stało nie wiem ,wszystkie liście poszły ,badylki zbrązowiały i nic z niej ...a tak chciałam sobie namnożyć
Pelargonię miałam jedną piękną pełną koloru czerwonego ,jeszcze w grudniu miała wszystkie liście i to soczyste ,,,co teraz z nia się stało nie wiem ,wszystkie liście poszły ,badylki zbrązowiały i nic z niej ...a tak chciałam sobie namnożyć
- abeille
- 1000p

- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Neluś, u mnie też już ostro poszły clematisy ale nie wybijają od ziemi tak jak u Ciebie widzę na zdjęciu, tylko wypuściły
nowe liście na końcówkach gałęzi. Złapałam dzisiaj za sekator i ścięłam jak tylko mogłam najkrócej bo niedługo będzie
za późno na ścinanie.
U mnie one dobrze przechodzą mrozy choć wyglądają na wrażliwe.
Gorzej jak nowe pąki róż złapie mróz
nowe liście na końcówkach gałęzi. Złapałam dzisiaj za sekator i ścięłam jak tylko mogłam najkrócej bo niedługo będzie
za późno na ścinanie.
Gorzej jak nowe pąki róż złapie mróz
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
No właśnie... a na clematisa nie spojrzałam
Wielosił chyba jeszcze nie zaszalał, jak Twój
ale ogólnie robi się optymistycznie 
Wielosił chyba jeszcze nie zaszalał, jak Twój
- Margo2

Wiesiu może Nela ma clematisa bylinowego, który gubi swoje stare gałązki i nowe wypuszcza z ziemi
- Alionuszka

Bogusiu właśnie się obawiam tego ,czy ,aby nie za szybko clematis Popiełuszko puścił grube pączki...
.Jeszcze zapowiadają mrozy ...,ale może one tak mają,że o tej porze wychodzą...Tak prawdę mówiąc ,nigdy na początku marca nie sprawdzałam ,co zaczyna wegetację.
Szkoda tej Twojej pelargonii,na pewno musiała być piękna...
Wiesiu u Ciebie to już prawdziwa wiosna,pewnie mrozy już nie zawitają i clematisom nic nie przeszkodzi w ich rozwoju...
Widzę ,że moje clematisy mają coraz większe paczki,ale u Popiełuszki aż zanadto ...,ale przy samej ziemi to mroźne wiatry nie spowodują szkód :DPodcięłam na razie clematisa Jackmanii...a reszta czeka...,zawsze ścinałam później ,ale nasz specjalista od powojników p.Marczyński twierdzi ,że luty -marzec to najlepszy czas na podcinanie.
Gosiu śnieg stopniał to można w końcu cokolwiek przyuważyć wyrastającego,świeżego z ziemi...ale krokusów dalej nie widzę...
(chyba pogniły),a ciemiernik jak co roku nie chce pokazać kwiatów...a bądź co bądź leci mu już 4-ty roczek 
Małgosiu bylinowe powojniki jeszcze sobie smacznie śpią...
,a ten to cl.Popiełuszko,rośnie niewysoko ,podobnie jak bylinowy,ale on wielkokwiatowy... 
Szkoda tej Twojej pelargonii,na pewno musiała być piękna...
Wiesiu u Ciebie to już prawdziwa wiosna,pewnie mrozy już nie zawitają i clematisom nic nie przeszkodzi w ich rozwoju...
Widzę ,że moje clematisy mają coraz większe paczki,ale u Popiełuszki aż zanadto ...,ale przy samej ziemi to mroźne wiatry nie spowodują szkód :DPodcięłam na razie clematisa Jackmanii...a reszta czeka...,zawsze ścinałam później ,ale nasz specjalista od powojników p.Marczyński twierdzi ,że luty -marzec to najlepszy czas na podcinanie.
Gosiu śnieg stopniał to można w końcu cokolwiek przyuważyć wyrastającego,świeżego z ziemi...ale krokusów dalej nie widzę...
Małgosiu bylinowe powojniki jeszcze sobie smacznie śpią...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
Nelu, teraz to ja Ci zazdroszczę wiosny, bo u mnie wróciła zima i znów mnóstwo śniegu w ogrodzie.
- Alionuszka

Marysiu, to Ci bardzo współczuję,ale pocieszę Cię,u nas na razie silne wiatry ,które na pewno przyniosą zmianę pogody ...powrót zimy,ale czy śnieżnej...
?
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zaczynam mieć nadzieję, ze te prognozy się nie sprawdzą ...
U mnie przestało wiać i świeci słońce!

U mnie przestało wiać i świeci słońce!
-
gloriadei

- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Neluś
ładnie ci wiosna wystartowała!
Wielosił i powojnik w czołówce!
Oby ich nie zmroziło. Jak temperatura u ciebie? U nas bez mrozu na razie
ładnie ci wiosna wystartowała!
Wielosił i powojnik w czołówce!
Oby ich nie zmroziło. Jak temperatura u ciebie? U nas bez mrozu na razie
- dominikams

- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Nelu, czy twój powojnik jest jakoś okryty? Moje mają kopczyki z kory, i nie wiem, do kiedy je trzymać 
- Margo2

Nelu zmatwiłam się informacja, że u Ciebioe ciemiernik nie kwitnie juz któryś rok z kolei.
Nelu u mnie też ciemiernik nie kwitł w zeszłym roku, czyli 2 rok po posadzeniu. Teraz na nim jeszcze jest warstwa śniegu, więc nie mogę określić jak będzie w tym roku. Mam nadzieję, że w końcu zakwitnie.
Nelu u mnie też ciemiernik nie kwitł w zeszłym roku, czyli 2 rok po posadzeniu. Teraz na nim jeszcze jest warstwa śniegu, więc nie mogę określić jak będzie w tym roku. Mam nadzieję, że w końcu zakwitnie.