Ja też chciałabym wiedziećmalgocha1960 pisze:Piękna ta pysznogłówka.Czy to jest roślina wieloletnie, jeżeli tak to czy w normalnym ogrodniczym można dostać jej nasionka?
W moim ogródeczku ... Halina 2009 cz3
- majka300
- 1000p

- Od: 21 sty 2010, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W moim ogródeczku ... Halina 2009 cz3
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat
cz.1, cz. 2
Zapraszam
Mój mały świat
Zapraszam
- HalinaK
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Małgosiu
i Maju
pysznogłówka, to bylina, roślina wieloletnia, ja ją dostałam od Wioli - wiolettaaa, naszej forumowiczki, a mojej krajanki i nawet nie wiedziałam, że można ją wysiewać 
- Alima2
- 1000p

- Od: 16 sie 2009, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Halinko- przecudne bodziszki...chyba zaliczę nowe chciejstwo 
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
- HalinaK

Kalendarz "Rok w ogrodzie" na TYDZIEŃ 10
Poniedziałek - 1 marzec - dzień owocu i korzenia
"Przenosimy rośliny mateczne złocieni do ciepłego pomieszczenia, podlewamy i zasilamy nawozem"
Wtorek - 2 marzec - dzień korzenia
"Dobry dzień do wykonywania oprysków brzoskwiń, jabłoni, porzeczek, agrestu i malin przeciw szkodnikom i chorobom."
Środa - 3 marczec - dzień korzenia
"Wysiewamy pod osłony i do inspektu wczesne odmiany rzodkiewki, marchewki, selera i pora."
Czwartek - 4 marzec - dzień korzenia i kwiatu
"Przycinamy derenie, wierzby i perukowce, wysiewamy wprost do gruntu groszek pachnący i łubin ozdobny."
Piątek - 5 marzec - dzień kwiatu
"Odmładzamy byliny: funkie, rudbekie, liliowce, dzielżany, omiegi górskie, astry krzaczaste i rozchodniki.
Sobota - 6 marzec - dzień kwiatu i liścia
"Po 9:51 wysiewamy na rozsadę do uprawy gruntowej wczesną kapustę białą, wczesne odmiany kalarepy oraz kalafiora i brokuła."
Niedziela - 7 marzec - dzień liścia
"Wysiewamy na rozsadę do uprawy gruntowej bazylię, majeranek oraz miechunkę peruwiańską."
Alinko
-
aleb-azi

- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Monarda/pysznogłówka piękna i pachnąca na dodatek
I co ważne "łatwa w obejściu" - takie mam doświadczenie na suchym piachu
- magos13
- 500p

- Od: 2 lut 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Halinko.
Nie wiedziałam że perukowce się przycina. Dotychczas wycinałam tylko uschnięte lub uszkodzone gałązki. Możesz powiedzieć coś więcej na ten temat ?
Nie wiedziałam że perukowce się przycina. Dotychczas wycinałam tylko uschnięte lub uszkodzone gałązki. Możesz powiedzieć coś więcej na ten temat ?
Pozdrawiam. Gosia
Witaj Halinko. Zainteresowałam się bodziszkami, są piękne. Powiedz czy masz je z sadzonek czy z nasionek?
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
- HalinaK

Iza-belko
cieszę się, że ta moja pysznogłówka taka bezproblemowa, a ja się tak o nią bałam, bo taka delikatna z wyglądu
Planuję dokupić jeszcze pysznogłówki w innych kolorach. Widziałam na Forum różowe i fioletowe.
Małgosiu
ja też nie wiedziałam, że perukowce się przycina, ja początkująca ogrodniczka jestem
Mam dwa, już chyba z pięć lat i jeszcze nigdy nie przycinałam, co najwyżej, niechcący, gałęzie podczas prac ogrodowych wyłamałam, bo one strasznie delikatne są
Nooo, i musisz wiedzieć, że ja jakoś nie mam sumienia podcinać krzewy, ale w tym roku będę musiała to zmienić, bo busz się u mnie zrobił straszny
W czwartek pojadę na działeczkę i spróbuję podciąć moje perukowce nooo i wysiać do gruntu łubin ozdobny i groszek pachnący
Grażynko
wszystkie bodziszki mam z gotowych sadzonek
Ja, wolę kupować gotowe sadzonki niż wysiewać, bo te wysiewy, to nie za bardzo mi wychodzą
W tamtym roku się o tym przekonałam, dlatego przyrzekłam sobie żadnych wysiewów domowych, nooo, ale w tym roku daje sobie szansę z wysiewami gruntowymi, co z tego wyjdzie zobaczymy
Kochani, mam pytanie, czy azalie doniczkowe z Biedronki i ciemiernik z NOMI mogłabym już w czwartek, jak pogoda pozwoli, wysadzić do ogrodu
Czy może lepiej wystawić doniczki na balkon, strona południowa
Muszę z tymi doniczkami coś zrobić, ponieważ dzisiaj mój kochany koteczek dobrał się do nich iii wylegując się na doniczkach podgryzał liście
Jak go nakryłam na gorącym uczynku, to był taki pokorniutki, że nie miałam sumienia nawet na niego nakrzyczeć
Miałam takie fajne miejsce na parapecie, za lodówką, od strony północnej, okno zawsze uchylone, żeby trzymać tak roślinki iii już nie mam
Planuję dokupić jeszcze pysznogłówki w innych kolorach. Widziałam na Forum różowe i fioletowe.
Małgosiu
Mam dwa, już chyba z pięć lat i jeszcze nigdy nie przycinałam, co najwyżej, niechcący, gałęzie podczas prac ogrodowych wyłamałam, bo one strasznie delikatne są
Nooo, i musisz wiedzieć, że ja jakoś nie mam sumienia podcinać krzewy, ale w tym roku będę musiała to zmienić, bo busz się u mnie zrobił straszny
W czwartek pojadę na działeczkę i spróbuję podciąć moje perukowce nooo i wysiać do gruntu łubin ozdobny i groszek pachnący
Grażynko
Ja, wolę kupować gotowe sadzonki niż wysiewać, bo te wysiewy, to nie za bardzo mi wychodzą
W tamtym roku się o tym przekonałam, dlatego przyrzekłam sobie żadnych wysiewów domowych, nooo, ale w tym roku daje sobie szansę z wysiewami gruntowymi, co z tego wyjdzie zobaczymy
Kochani, mam pytanie, czy azalie doniczkowe z Biedronki i ciemiernik z NOMI mogłabym już w czwartek, jak pogoda pozwoli, wysadzić do ogrodu
Czy może lepiej wystawić doniczki na balkon, strona południowa
Muszę z tymi doniczkami coś zrobić, ponieważ dzisiaj mój kochany koteczek dobrał się do nich iii wylegując się na doniczkach podgryzał liście
Jak go nakryłam na gorącym uczynku, to był taki pokorniutki, że nie miałam sumienia nawet na niego nakrzyczeć
Miałam takie fajne miejsce na parapecie, za lodówką, od strony północnej, okno zawsze uchylone, żeby trzymać tak roślinki iii już nie mam
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Też mam azalie doniczkowe z biedronki, pieknie kwitną/patrz rosliny doniczkowe/, ale nie wiedziałam, że można je wystawiać na dwór. Dzisiaj u nas świeci słoneczko, odgarnełam śnieg z koła kamiennego, gdzie mam wiosenne kwiatki, a właściwie to nie śnieg tylko skorupa lodowa.Musiałoby by,,,,,c 20 stopni, żeby to odtajało.Wskalniaku nie dam rady, bo za duży.
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Małgosiu są dwa rodzaje azalii: ogrodowe i domowe. Ty zapewne masz te domowe. One nie przetrwają naszej zimy w ogrodzie.
- HalinaK

Małgosiu - malgocha1960
a, ja te azalie kupiłam tylko dlatego, żeby je potem wysadzić do ogrodu, byłam przekonana, że to ogrodowe, a pani w Biedronce powiedziała, żeby je trzymać w chłodnym i zacienionym miejscu
Nooo, to teraz mam problem, bo nie wiem czy to ogrodowe, czy domowe
Małgosiu - Margo2
a skąd wiadomo, które są które, po czy to poznać
... ja, zielona w tych sprawach jestem

Proszę o pomoc

Nooo, to teraz mam problem, bo nie wiem czy to ogrodowe, czy domowe
Małgosiu - Margo2
Proszę o pomoc
- Margo2

Halinko ja też nie jestem znawcą. Nie miałam nigdy takiej domowej. Ale na pewno te, które kupiłyście to kwitły. Jeżeli tak to to są domowe, bo one właśnie kwitną zimą i chyba maja delikatniejsze listki od tych ogrodowych. Ogrodowe mają takie mięsiste. Ale jak mówię nie jestem znawcą.
- maria5
- 1000p

- Od: 18 wrz 2008, o 17:06
Witaj Halinko też jestem ciekawa po czym poznać które to ogrodowe a które domowe ale pomysł wyniesienia ich na dwór teraz uważam że nie jest najlepszy, jeszcze mogą być nawet mrozy a one na pewno są w szklarni pędzone aby zakwitły poczekaj aż się trochę ociepli 
- HalinaK

Kochane Dziewczyny
dodam zdjęcia tych moich azalii Biedronkowych, proszę nie zapominać, że mój kochany kotek, Maciuś, się na nich dzisiaj wylegiwał i podgryzał je

Na doniczkach nic nie pisze
Cały czas stały w chłodnym i z lekka zacienionym miejscu
Teraz doniczki stoją na meblach kuchennych, nooo, więc będą mieć ciepełko
A ten ciemiernik z NOMI to z taką etykietką

Proszę mi poradzić, co mam z tymi roślinkami teraz zrobić

Na doniczkach nic nie pisze
Cały czas stały w chłodnym i z lekka zacienionym miejscu
Teraz doniczki stoją na meblach kuchennych, nooo, więc będą mieć ciepełko
A ten ciemiernik z NOMI to z taką etykietką

Proszę mi poradzić, co mam z tymi roślinkami teraz zrobić
- Margo2

Nie jestem w stanie Ci pomóc. Moje ogrdowe maja mniejsze listki, ale może to taka odmiana.
Czy one dopiero będą kwitły?
Te domowe to kwitną zimą. Może to jednak ogrodowa.
Czy one dopiero będą kwitły?
Te domowe to kwitną zimą. Może to jednak ogrodowa.