Trudne początki

Awatar użytkownika
nikaa
50p
50p
Od: 25 sty 2010, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Trudne początki

Post »

Storczykowa, tego drugiego kupiłam w krakowskim Obi, był bardzo duży wybór, wahałam się między paroma ale zdecydował fakt, że ten wybrany miał nowe korzonki oraz puszczał z oczka rozgałęzienie. Przetrwał bez szwanku dwugodzinną podróż i teraz rozwija kolejne pączki. I na dodatek delikatnie pachnie.

Ten biały ma bardzo duże kwiaty i liście, niestety pączki mu opadły. Kwiaty na szczęście nadal cieszą oko, a kupiłam go w Castoramie, były po 19,90 i same duże okazy.

Dziękuje wszystkim za odwiedziny! ;:180
Pozdrawiam!
Wiola
Awatar użytkownika
Moniś
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 kwie 2009, o 23:57

Post »

Twoje roślinki takie piękne a mój niestety coraz bardziej usycha :( będę walczyć o każdy pączek :wink:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obydwa bardzo ładne, też mam takiego drugiego jak Ty ;)
Powiem, że latwo kwitnie, nie zasuszyl staergo pędu, będzie się rozgałęział i na nowym pędzie kwitnie :)

-- N 21 lut 2010 17:01 --

Obydwa bardzo ładne, też mam takiego drugiego jak Ty ;)
Powiem, że latwo kwitnie, nie zasuszyl staergo pędu, będzie się rozgałęział i na nowym pędzie kwitnie :)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

nikaa pisze:Storczykowa, tego drugiego kupiłam w krakowskim Obi, był bardzo duży wybór, wahałam się między paroma ale zdecydował fakt, że ten wybrany miał nowe korzonki oraz puszczał z oczka rozgałęzienie. Przetrwał bez szwanku dwugodzinną podróż i teraz rozwija kolejne pączki. I na dodatek delikatnie pachnie.

Ten biały ma bardzo duże kwiaty i liście, niestety pączki mu opadły. Kwiaty na szczęście nadal cieszą oko, a kupiłam go w Castoramie, były po 19,90 i same duże okazy.

Dziękuje wszystkim za odwiedziny! ;:180
Szkoda, że ja mam do obi tak daleko... Muszę poczekać aż otworzą bliżej. Takiego Phal. akurat mam, kupiłam na spotkaniu storczykowym prawie rok temu. Ma teraz tylko 2 kwiatki, ale lepsze to niż nic.
Awatar użytkownika
nikaa
50p
50p

Post »

Proszę o szybką odpowiedź.
Zabrałam się do przesadzania storczyka, i co się okazało, korzenie ma w fatalnym stanie. Umieszczam fotkę.

Czy mam obciąć te korzenie wiszące na nitkach???

Wydają się być zdrowe, ale wygląda to jak wygląda.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam!
Wiola
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie obcinaj, może przez te nitki roślina pobiera jakoś wodę. Wsadź go, możesz przykryć folią i czekaj. Koło trzonu możesz dać trochę mchu o nazwie sphagnum, ale ciężko go kupić. Taki mech trzeba zwilżać. Korzonki nie pojawią się natychmiast, ale po jakimś czasie powinny wychodzić.
Awatar użytkownika
nikaa
50p
50p

Post »

Dziękuje Storczykowa za odpowiedź. Można na Ciebie liczyć :). Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam!
Wiola
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się :). Problemy z korzonkami przerabiałam wiele razy, bo często się zdarzy kupić przelaną roślinę. Przy obserwacji korzeni ważne są przezroczyste doniczki i dlatego nie polecam osłonek, poza tym korzenie Phal. potrzebują światła. Jak korzeń jest twardy, srebrnoszary lub zielony (po podlaniu), to znaczy, że jest zdrowy, jak brązowy, miękki lub zeschnięty, to należy go obciąć.
Awatar użytkownika
nikaa
50p
50p

Post »

Dwa storczyki od dzisiaj mają nowe lokum :). Podejrzałam na innych wątkach i spodobał mi się pomysł doniczko - koszyka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam!
Wiola
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Mi też podobają się storczyki w koszykach ;:108 Sama mam parę, problem tylko z miejscem przy większej ilości storczyków ;:223
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Świetny pomysł z koszykiem...podkreśla urodę kwiatów ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pięknie razem wyglądają, ten nakrapiany mi się bardzo podoba, szkoda, że mój nie zakwitł tak obficie, tylko 2 kwiatki ma i nieco węższe płatki.
Awatar użytkownika
nikaa
50p
50p

Post »

Bardzo proszę o rade!
Przesadziłam tydzień temu storczyki. Nie podlewałam do tej pory bo przeczytałam, że trzeba się wstrzymać 2 tygodnie, ale już sama nie wiem ..... Wydaje mi się, że przesadzone storczyki mają strasznie sucho, liście tracą jędrność i boje się by nie zasuszyć resztki korzeni. Co radzicie, czy tydzień niepodlewania wystarczy? Czy może wstrzymać się jeszcze parę dni?

Czekam na odpowiedz.
Pozdrawiam!
Wiola
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

2 tygodnie to przesada, wystarczy 2-3 dni się wstrzymać z podlewaniem po przesadzeniu, żeby się zaschły pęknięcia na korzonkach. Możesz je podlać.
Awatar użytkownika
nikaa
50p
50p

Post »

Dzięki Storczykowa, właśnie robię im podlewanko :)
Pozdrawiam!
Wiola
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”