Z Elfowej krainy storczyków ;)))
Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))
Justynko oncidium wygląda fantastycznie, ale po co tyle fatygi - wystarczyło wysłać za jakiś czas sadzonki - narobiłas sobie roboty kochana 

- Agita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aż tak źle było w tych Twoich doniczkach, że postanowiłaś działać zawczasu?
Ja w zeszłym roku przesadzałam wszystko jeszcze w dniu zakupu: kwitnące również. Teraz mam inną filozofię: trzymać w kupnym podłożu jak długo się da (czyli załóżmy do 2 lat)- pod warunkiem, że roślina ładnie rośnie a podłoże przesycha w przyzwoitym czasie. Mam już kilka takich, obserwuję od lata- jest ok. Tylko 1 mi podpada, do niego na pewno zajrzę choć obecnie jest w pąkach...
Myślę, że te rośliny lubią mieć takie swoje małe bagienko ;), wytwarzają jakiś swój mikroklimat, grzybki, które im służą itd- przy przesadzaniu to wszystko usuwamy i roślina musi się napracować, żeby odbudować swoje środowisko- postanowiłam zmuszać je do tego jak najrzadziej.
Inną kwestią jest mój "leń" do tego, no i strach, że uszkodzę ich rozrośnięte już mocno korzenie... ;)
Justynko, jaki wymiar w cm mają kwiatki MM? Wciąż się łamię czy się na niego rzucić, czy odpuścić, choć podoba mi się niemożebnie ;)
Ja w zeszłym roku przesadzałam wszystko jeszcze w dniu zakupu: kwitnące również. Teraz mam inną filozofię: trzymać w kupnym podłożu jak długo się da (czyli załóżmy do 2 lat)- pod warunkiem, że roślina ładnie rośnie a podłoże przesycha w przyzwoitym czasie. Mam już kilka takich, obserwuję od lata- jest ok. Tylko 1 mi podpada, do niego na pewno zajrzę choć obecnie jest w pąkach...
Myślę, że te rośliny lubią mieć takie swoje małe bagienko ;), wytwarzają jakiś swój mikroklimat, grzybki, które im służą itd- przy przesadzaniu to wszystko usuwamy i roślina musi się napracować, żeby odbudować swoje środowisko- postanowiłam zmuszać je do tego jak najrzadziej.
Inną kwestią jest mój "leń" do tego, no i strach, że uszkodzę ich rozrośnięte już mocno korzenie... ;)
Justynko, jaki wymiar w cm mają kwiatki MM? Wciąż się łamię czy się na niego rzucić, czy odpuścić, choć podoba mi się niemożebnie ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeanne-jak tylko zaczęłam się interesować storczykami, to jak tylko zobaczyłam MM na zdjęciach, zakochałam się w nim od pierszego wejrzenia...I tak jest do dziś ;)
Orchidmaniak- nie wiem, co będzie z bidulkiem...Ale na szczęście jedna rozetka tego sabotka jest zdrowa
Gogi-ale nic się nie stało. I tak oncidium dostało nową mieszankę podłoża, bo dnem doniczki korzonki wychodziły... ;) Tylko się przyjąć musi, nie wyślę niepewnwj roślinki
Agita-większość storczyków było w sklepowym podłożu...Żałuję, że do sabotka wcześniej nie zajrzałam, o mały włos bym go straciła....
Wszystkie inne przesadzone, niezależnie od kondycji. Większość miała ladne korzonki, ale byly i takie, które przy trzonie nadgniwały 
A teraz mykam...bo wreszcie przyszła paczusia z OG... I znów będą fotki
Lecę ją otworzyć, bo już się doczekać widoku nowych katlejek nie mogę 
Orchidmaniak- nie wiem, co będzie z bidulkiem...Ale na szczęście jedna rozetka tego sabotka jest zdrowa

Gogi-ale nic się nie stało. I tak oncidium dostało nową mieszankę podłoża, bo dnem doniczki korzonki wychodziły... ;) Tylko się przyjąć musi, nie wyślę niepewnwj roślinki

Agita-większość storczyków było w sklepowym podłożu...Żałuję, że do sabotka wcześniej nie zajrzałam, o mały włos bym go straciła....

A teraz mykam...bo wreszcie przyszła paczusia z OG... I znów będą fotki

- justus27
I z emocji zapomniałam napisać...Agnieszko - MM ma jakieś 1cm na 1cm kwiatuszki, może troszku większe. Z milimetrem nie mierzyłam, tylko "na oko" ;) Właśnie kolejne dwa kwiatuszki zaczynają się otwierać...
A katlejki z OG są cudne. Jedna rośnie na korku< będę przesadzać za radą AnnyL> do doniczki. Druga- mniejsza, ale za to rośnie jej maleńka psb. Fotki wieczorem albo jutro...bo aparat w firemce został...

A katlejki z OG są cudne. Jedna rośnie na korku< będę przesadzać za radą AnnyL> do doniczki. Druga- mniejsza, ale za to rośnie jej maleńka psb. Fotki wieczorem albo jutro...bo aparat w firemce został...
- Cissydy
- 10p - Początkujący
- Od: 16 lut 2010, o 10:13
Czekam na zdjęcia teych nowych nabytków
A MM jest tak piękne, że aż serce się kraja...

- justus27
Cisssyd- dziękuję
w jego imieniu
Z zakupów Biedronkowych tym razem nic nie wyszło, ale...tym bardziej cieszą nabytki z OG. Dwie hybrydy katlejek
Chciałam żółtą z czerwoną warżką, jednak na takową nie trafiłam, kupiłam dwie: zółtą i ciemnoróżową...
Oto jedna z nich, Brassocattleya Golden Nul, rosła na korku<żółciutka będzie>. Ale za radą AnnyL <dziękuję Aniu za "przepis" na posadzenie katlejek;
> przesadzona do doniczki:

I korzonki na zbliżeniu; na wierzch dałam spagnum, potem kora, a na dnie jest drenaż z keramzytu:

Oraz Sophrolaeliocattleya Jewel Box Schecherazade, będzie kwitła ciemnoróżowo:

Oraz w zbliżeniu maleńka pseudobulwa:

Miłego oglądania

Z zakupów Biedronkowych tym razem nic nie wyszło, ale...tym bardziej cieszą nabytki z OG. Dwie hybrydy katlejek

Oto jedna z nich, Brassocattleya Golden Nul, rosła na korku<żółciutka będzie>. Ale za radą AnnyL <dziękuję Aniu za "przepis" na posadzenie katlejek;

I korzonki na zbliżeniu; na wierzch dałam spagnum, potem kora, a na dnie jest drenaż z keramzytu:

Oraz Sophrolaeliocattleya Jewel Box Schecherazade, będzie kwitła ciemnoróżowo:

Oraz w zbliżeniu maleńka pseudobulwa:

Miłego oglądania

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Ładne Cattleye, dobrze rozrośnięte.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Ładne cattleyki,niech Ci zdrowo rosną 

- justus27
Dusiu- oby rosły ;)
Grażynko-dziękuję...Muszę co nieco o katlejakch poczytać więcej. Co by ich nie zmarnować...
Grażynko-dziękuję...Muszę co nieco o katlejakch poczytać więcej. Co by ich nie zmarnować...

- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale piękne nowe nabytki
ślicznie wyglądają - takie dorodne i zdrowe
Czekam na kwitnienie -oj będzie widok będzie 

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam

- justus27
Aniu- dziękuję...polowałam, aż się udalo
Może za rok będzie kwitnienie...

No nieźle szalejesz z kwiatuchami
życzę pomyślnych i szybkich kwitnień.

Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
Moje storczyki

Moje kaktusiki:)
Gratuluje zakupów - bardzo ładnie się zapowiadają.
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Zakupy wyglądają zdrowo, mam nadzieję, że się u Ciebie ładnie zaaklimatyzują.
MM mnie też rozczula bardzo. U mnie już powoli widać zaczątki pączków. Mógłby jeszcze ciut poczekać, bo na razie ciągle kaloryfery "idą" i boję się , że nie zobaczę kwiatuszków
MM mnie też rozczula bardzo. U mnie już powoli widać zaczątki pączków. Mógłby jeszcze ciut poczekać, bo na razie ciągle kaloryfery "idą" i boję się , że nie zobaczę kwiatuszków

Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- justus27
Chmara- wiosna...to szaleję
Jakoś latem przenoszę się na działkę i mniej interesują mnie storczyki 
Gogi-Trzymaj kciuki, aby się zaaklimatyzowały i zaczęły ładnie rosnąć ;)
Mala_Mi- będę dbać o nie. Mam nadzieję, że Twój MM rozkwitnie, a kwiatuszki nie opadną ;)
A ja zaglądając do mojego Equetrisa odkryłam jednak pędzik... Hurra, ale się cieszę
Fotka, jak tylko się uda mi go uchwycić aparatem...

Gogi-Trzymaj kciuki, aby się zaaklimatyzowały i zaczęły ładnie rosnąć ;)
Mala_Mi- będę dbać o nie. Mam nadzieję, że Twój MM rozkwitnie, a kwiatuszki nie opadną ;)
A ja zaglądając do mojego Equetrisa odkryłam jednak pędzik... Hurra, ale się cieszę