Nowy ogród Jacka cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Re: Nowy ogród Jacka cz.3

Post »

Witaj Jacku, u mnie też pokrywa śniegu jeszcze duża... ale na szczęście nie jest ona taki skawalony...ale też pomagam roślinkom: z podwyższonej rabatki (pseudo skalniaka) też ściągałam 2/3 warstwy śniegu, a przed domem odkopywałyśmy z mamą rośliny bo z dachu pospadało tyle lodu...coś strasznego... i tak jest trochę roślin połamanych :)

Jacku ja też mam dla Ciebie zadanie :) zebrać nasionka z różowej lobelii jak przezimuje i zakwitnie :) i czytałam, że Geni podarowałeś kawałek liliowca... ja się na nie napaliłam ostatnio, podobają mi się w kolorach, róż, fiolet, purpura... ale nie przypominam sobie że oglądałam je u Ciebie... ale było tam tyle roślinek... pewnie dla tego :lol: pamiętam tylko te pomarańczowe przed domem... o tymi to byś dzielił i dzielił innych :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziś znowu rozgarniałem śnieg z roślin. Usunąłem go rabatki pod domem. Wydobyłem spod śniegu prymulki, skalnicę, ciemiernika i cieszyniankę. Ta ostatnia ma już pączki kwiatowe :!: One są prawie niewidoczne, bo wyrastają z ziemi ale są i to mnie wprawiło w radość ;:138

Tu.ja :arrow: dla krokusów to czas najwyższy a w mieście wiadomo trochę cieplej, to i mogły zakwitnąć krokusy. Iza u Ciebie dużo mniej śniegu więc zrówna się nadejście wiosny u nas :)

Alu :arrow: może 'Bela Lugosi' nie kwitła podczas Twoich wizyt :?: Jak będzie co podzielić, to na pewno ją dostaniesz :) A zbierania nasionek z różowej lobelii raczej się nie podejmę, bo rośnie w starym ogrodzie. Będę ją próbował podzielić do nowego ogrodu, pod warunkiem, że przezimowała. Lobelie to dość wrażliwe rośłiny.
x-d-a

Post »

Witaj Jacku, zdradż mi, proszę, co to jest cieszynianka? Ja nie znam roślinki pod taką nazwą :oops:
U mnie też już coraz mniej śniegu, ale to, co się wyłania przypomina krajobraz po bitwie, niestety :(
Do tego, mój szczeniaczek wykazuje coraz większe upodobanie do kopania dziur i czarno to widzę wiosną :evil:
Będę musiała go ucywilizować, bo w końcu "pies ogrodnika" nie może niszczyć roślinek :P
Pozdrawiam cieplutko, bo słoneczko świeci od rana ;:3
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Dalu :!: U mnie ogród zatopiony w bieli więc z dwojga złego wolę pobojowisko po zimie niż skorupę śnieżną, która jeszcze długo będzie się topić. Na podjeździe śnieg się stopił ale grunt jest tak miękki, że dziś utopiłem się samochodem :evil: Ale musimy to jakoś wytrzymać, bo przecież idzie ku lepszemu :)
Specjalnie dla Ciebie - cieszynianka wiosenna. Ona kojarzy mi się ze śniegiem, bo przecież przybyła do Polski wraz z ostatnim zlodowaceniem i zadomowiła się. Jest śliczna - ma zielone kwiatki, zakwitające bardzo wcześnie - wraz z krokusami ale kwitnie kilka razy dłużej, bo kwiatuszki zasuszają się
Obrazek
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku, jaka piękna ta cieszynianka ;:138
To u Ciebie zobaczyłam ją po raz pierwszy i od razu wpadła mi w oko.
Udało mi się ją kupić na jesiennych targach i już nie mogę się doczekać ,żeby sprawdzić
jak się ma po zimie :)
Ciekawe czy zakwitnie ?.......
W tamtym roku kupiłam też lobelię bylinową, zobaczymy jak dała sobie radę z tą zimą.
Nie liczę na wiele bo czytałam ,że ciężko u mniej z zimowaniem
ale też jest nadzieja bo sporo osób pisało ,że jakoś zawsze wiosną odbija....poczekamy, zobaczymy :wink: .....
Miłego dnia Jacku :wit
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Cynthio :!: Cieszynianka nie boi się zimy i na pewno zakwitnie :) Z moich obserwacji wynika, że nie lubi ciężkiej ziemi i suszy. Moja rośnie w półcieniu ale niestety czeka ją przesadzenie z uwagi na prace budowlane :( Lobelia bardziej delikatna ale trzymam kciuki za nasze lobelie :wit
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Witaj Jacku, u mnie też widać już wiosnę. Z ziemi wychodzą nawet astry, a wiciokrzewy rozwijają listeczki. Niestety większość ogrodu pokryta jest lodem śnieżnym.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Jacku - śnieg już stopniał w Twoim ogrodzie??
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku to chyba ja jutro muszę też iść i podkopywać swoje biedne roślinki :roll: u mnie też jeszcze sporo śniegu :?
Dobranoc ;:196
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Ewo :!: Gdybym nie ruszył się z odśnieżaniem ogrodu, to bym jeszcze długo czekał na symptomy wiosny :) Cieszę się, ze u Ciebie też pierwsze kiełki roślin :)

Przemku, nawet nie zauważyłem, żeby ubyło śniegu. Tylko tam, gdzie sam odgarnąłem, jest wiosna :) Pewnie pod Radomiem podobnie :)

Jolu, tylko nie odkopuj całego ogrodu, tylko te kwiatki wiosenne, którym ewentualny mróz nie zaszkodzi :)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Jacku dobrze ze wspomnieliście o cieszyniance muszę iść i sprawdzić czy u mnie przezimowała , zaraz zobaczę czy tam jeszcze dużo śniegu leży na niej .

Genia :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Geniu :!: Cieszynianki szybko ruszają z wegetacją i nie miałbym serca dusić jej pod tym śniegiem. Przy okazji odśnieżyłem ciemierniki, którym też zimno nie straszne.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cieszy bardzo iście wiosenny kolorek cieszynianki. Bardzo ładne kwiatki i liście. Nie znałam jej dotąd, ale nie znam wielu kwiatów , więc nie ma w tym nic dziwnego. Podziwiam determinację z jaką ratujesz rośliny spod śniegu Jacku.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku wróciłam cieszynianki nie znalazłam ,tam jeszcze sporo śniegu , odrzucałam Troszkę śnieg , myślę że jak stopnieje to się znajdzie .
Genia
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Jacku to dziwne bo ja mam wrażenie że śnieg topi się błyskawicznie... oczywiście mam góry śniegu które po mału rozwalam w miejsca gdzie już stopniał ale nie jest źle :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”