Działka korzo_m cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 3

Post »

Dorotko oczywiście, że zakwitnie, nawet jej to dobrze zrobi bo będzie bardziej gęsta i zwarta :wink:
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Matemax rozwiałeś moje wątpliwości, dzięki ;:180 to były bardzo ładne kolory nie chciałabym ich stracić.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p

Post »

Dorotko masz może ich zdjęcia jak kwitną, lubie podziwiać ich kwiaty :tan
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mateusz już Ci napisał :D Oczywiście zgadzam się z nim .Możesz
wykorzystać roślinę mateczną .Ja też tak robię i nigdy nie wyrzucam tych
starych pelargonii,bo mi ich szkoda :roll: Moje najstarsze maja chyba z 10 lat .
Mateusz ,a Ty skąd tyle wiesz o pelargoniach :idea: :lol:
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p

Post »

Bożenko kiedyś miałem ich bardzo dużo, ponad 20 doniczek, ale potem ktoś mi doradził dać świeżą ziemię z kompostu i latem padły na chorobę korzeni (Xanthomonas hortorum pv. Pelargonii), ;:145 zniechęciłem się całkowicie, ale ostatnio znowu mi przybyło od sąsiadów parę angielskich sztuk ;:224
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko to nie będę się ich pozbywać, mam tyle miejsca, donic pod dostatkiem także niech rosną , nawet te mniej atrakcyjne zawsze gdzieś upcham. Gorzej z podlewaniem zajmuje to dużo czasu.

Mateuszu nie wiedziałam ,że jestes miłośnikiem pelargonii. Wczoraj na chwilkę zajrzałam do twojego ogrodka, podziwiam ,że tak młody mężczyzna ma piękną pasję i już tak dojrzały ogród. Twoja wiedza ogrodnicza też obszerna, czyżby w tym kierunku coś ukończyłeś.
Poszukałam zeszłorocznych zdjęć pelargonii, w skrzynce rosły 4 kolory
Obrazek
Obrazek
nie wiem czy zachowałam pelargonie w tej dużej donicy, muszę poszukać w piwnicy, bo mogłam o nich zapomnieć. Mam też dwa rodzaje pelargonii karminową i bordową , które rosły u mojej mamy ( zdjęć ich nie mam) Jedna ładnie puszcza młode sadzonki, druga na razie próżnuje.
Bardzo podobaja mi się pelargonie angielskie, ale one są takie delikatne, sadzonki drogie, koleżana kupiła w zeszłym roku nie wiem chyba złapały jakiegoś grzybka, szybko padły.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Życzę udanego sadzonkowania pelargonii, zawsze to milej mieć własne sadzonki, milej dla satysfakcji i dla kieszeni. My również pozostawiamy stare rośliny po pobraniu szczepek, jednak nie zgadzam się z opinią że latem są tak samo piękne jak te świeżo wyhodowane, ale warto je pozostawiać zwłaszcza gdy ma się wiele miejsc do przyozdobienia kwitnącymi donicami :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku ta satysfakcja jest najważniejsza. Pelargonie były w ładnych kolorach więc tak mi na udanych próbach ukorzeniana zależy.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Dorotko, przypomniałaś mi o moich pelargoniach.
Muszę zobaczyć co u mich słychać, jak przetrwały zimę i też porobię sadzonki (jak będzie z czego :roll: )
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Dorotko możesz wyglądać listonoszki ,bo dzisiaj wysłałam nasionka :wit
Moja papryka już wzeszła :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu cieszy mnie ,że na coś się przydaję . Ja ten tydzień planuję bardzo intensywny. Dziś już ziemię wyprażyłam na ognisku. Jutro sieję pomidory, heliotrop, kobeę. A w środę sadzę pelargonie i ukorzenione gałązki plektrantusa. Myślę, gdzie to wszystko zmieścić :P
Mam nadzieję, że śniegi przy takiej pogodzie szybko stopnieją , bo potrzebuję ziemii z kretowisk, posadzę kanny. Szkoda mi kupować, do tej pory już zużyłam worek 50 l. ziemii, a to dopiero początki :;230

Bożenko to za dwa dni będę patrzyła za listonoszką.
Po rocznych spostrzeżeniach stwierdzam ,że na wsi 100% lepiej poczta pracuje niż w mieście, nasza listonoszka to solidna firma.
Moje 3 papryczki też wzeszły ( a jeszcze w sobotę sie martwiłam), czekam tylko na tą ostrą chilli, ale syn młodymi oczami wypatrzył :shock: ,że już chyba coś widać.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ładne masz plany na ten tydzień.
Ja to jeszcze nie mam nasion pokupowanych. Mam jedynie pomidory od Judi, ale jeszcze poczekam z nimi na początek marca.
Muszę koniecznie wyciągnąć m do Sandomierza. Mam już sporą listę zakupów ogrodniczych a czas nagli :D

Pelargonie już przeglądałam. Są w kiepskiej kondycji, ale myślę, ze dam radę ich wskrzesić. Pościągała bym ich, ale parapety w piwnicy mam wysoko, a ja dziś kuśtykam jak kaleka i nie dam rady ich zdjąć ... Muszę czekać na m.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Doroto,widzę,że działasz na całego ogrodniczo!Moje pelargonie zimy w piwnicy nie przetrwały,ale,że mam tylko dwa okna do ukwiecenia chyba skuszę się i w tym roku na angielskie,bo te widzę z domu.Śniegi u nas schodzą intensywnie,ale jeszcze sporo ich,a pod spodem lód.Kretowiska jeszcze się nie odsloniły.Życzę słonka.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dorotko, donoszę, że przed chwilą odwiedził mnie listonosz :D
Dziękuję za wszystko :P
Jak znajdę ziemię w piwnicy, to jeszcze dziś zrobię pierwsze siewy :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu mnie jeszcze brakuje nasion warzywek, muszę kupić cebulkę dymkę i czosnek wiosenny, jeszcze wydam dużo kasy na to wszystko.
Ja jak przyniosłam pelargonie z piwnicy to też wdawało mi się ,że nic z nich nie będzie, po dwóch tygodniach wykazały chęć współpracy, jeszcze czekam na jedną , gałązki nie wyschły więc jest nadzieja ,że ona też odbije.
Czyżbyś była na nartach i przeciążyła nogę?
Bardzo szybko poczta działa, a ja wysyłałam w piątek po godz 14.

Ewo ja już od dwóch tygodni wiosnę wywołuję ,sieję, chodzę nasłuchuję śpiew ptaków.
Koguty w mojej wiosce też pieją żwawiej, jak się jeden odezwie to za chwilę wszystkie naobkoło, jeden przed drugim pieją .
Ja bardzo obawiam się pelargonii angielskich , one są takie delikatne, mają piękne liście i kwiaty, ale częściej dostają grzybka.
Mojej koleżance w zeszłym roku nie powiodło się z nimi, a płaciła za jednego 5,50zł.
U nas też zaczęło spływać, śnieg jest teraz brudny, szary. Od południowej strony chodnika odpuściło bardziej, ale widzę ,że ja mam tam aż 3 warstwy lodu. Długo przyjdzie nam czekać na kretowiska, muszę jechać do ogrodniczego po następny worek ziemii.
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”